usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Friday, 27 June 2008

bermulanye kehidupan yg busy..

alhamdulillah slepas balik dr syria nih.. byk temenung jek... tringat time dok kat saner.. 2 bulan la katakan.. lama tuh.. tp ble pike2 balik.. rasulullah bersabda '' telah berlalu mase utk tido..'' hurm.. da tokle tido2 n tmenung2 da.. lg2 skang bdak aed yg sebna.. sbb project da mule.. huhu fist week da berlalu.. task utk minggu ni pon da antar..lega sket rase.. tu pon tido pukul 3-5 am hihi.. pagi esok g klas ramai2 men zombie kan diri.. tak cukup tdo la katakn..

ape nak wat tu mmg pilihan sendri.. elok2 ict.. tuka ker aed.. sampai ade membe kate '' aku mcm ade menyesal pulak tuka aed nih.. '' huhu.. bru first week beb, blum second sem ker.. tapi overall mmg best sbb wat keje yg kite ske.. tak tdo pon takpe lah.. janji siap n terbaik!!.. n kalau da siap mmg lega sbb balasan tak tdo uh agak berbaloi.. (tu pandangan sendri. lect kte ape tak tau pulak..)

aritu ade meeting karisma.. wah.. ssb lepas usrah trus meeting.. dtg la.. kebetulan abg dani pon join.. klau tak blom pasti lg kehadiran uh.. sbb esok uh da kne antar assignment.. at last meeting abes dlm kol 11.. haha mula kerja pukul 1130pm n abes pkul 515am.. huhu.. mase wat tak rse ngantuk.. ble siap bru rase n tkjut pulak da pkul 5am.. n klas pkul 8am.. wargh.. tp naseb baik klas kol 8 tu di postponed.. huhu tdur la sampai kol 945am.. kol 10 pulak ade klas.. hihi.. jadual idop yg tak sihat.. jgn amalkan ~

ok.. tu je kot.. hurm ni balik umh jap.. alang2 nak beli plaka kat s.alam.. bli la umh jap.. bole tuka2 baju kotor.. hehe keuntungan umh dekat.. tapi... katenye nak pindah kajang or bangi.. huu.. da jauh ... jauh bangat.. tapi takde kepastian lg.. wallahu a'lam..

Friday, 20 June 2008

balik malaysia da.. oyeah..

huhu.. tanggal 150608.. pkul 9am.. tayar kapal terbang dah menyentuh tanah malaya.. gumbira rase hati bile pulang kat tanah air dengan selamatnye.. tak saba2 nak menghirup udara malaysia nih.. tapi tibe2 igt betting ngan jarir...'' sape peluk tiang klia dulu die menang..'' terdetik dalam hati.. '' da sampai ke derang..'' haha... bile da sampai terus tangkap gampa dengan berbackgroundkan k.terbang gulf.. haha batak pulak rase.. tp pengalaman.. bukan selalu.. tah2 tu yg terakhir~

bile nak naik train utk ke luggage .. terjumpe la group jarir yg bru tbe.. derang naik qatar .. ble borak2 die kte byk brg die kne tahan.. sian.. alahamdulillah.. group kami tade pape pon masalah.. cume rushing sket.. sbb lambat..n dlm train uh sempat la gak kami bertangkap2 gamba.. haha org tengok semacam jek bebudak nih.. biar ape kate org.. janji diri bahgia.. btol ak?.. hurm time nak amik beg.. tetibe grup gombak telepas pandang n tros tak dpt dikesan.. ble sme da ambik beg masing2.. n ktorg kuar ke pintu ketibaan.. hoho.. ramainyer org.. biasa aku yg amik org.. skang org yg amik aku.. yeah.. n dah salam2 sesama jantina.. kami bersurai..

dengan rasmi prog kami ni da tamat.. sume kenangan suke dan duka.. pahit dan manis.. tawar dan masin..kekal dlm memori..dan harap masih bole pg ke sana dlm mase yg akan dtg.. ameen

Saturday, 14 June 2008

ilalliqo ya urduniyyin~

aha..

050608

3am- terbangun sbb ade nature call..hehe sakit perut.. n teros smyng isyak n maghrib.. n tak lame uh denga azan subuh.. dalam kol 330am.. terus la.. n pastu sambung zzz... (gaya hidop yg tak baik.. jgn amalkan..)

8am- huu.. lmenye tdo.. cuaca yg mula suam2 kuku membuatkan rasa panas dan takleh tdo.. tros bangun n mandi.. lepak2 borak2 ngan student sini.. huhh trasa jurang perbezaan taraf kat sini.. da la student kat sini budak2 medic..dapat scholar.. wah..pastu ble tanye poiter.. sumer mcm gle.. mantap bapak.. da abes borak2 terasa pulak lapar2.. n derang ckp.. jimi.. skang bukak kedai roti canai kat umh dier.. wargh tekejut gile.. sejak bile budak uh tere wat roti canai.. setahu ku seblum ni budak uh keje kat supermarkt... dengan pantas menuju ke rumah beliau utk merasa roti canai free .. hehe bile free.. laju jek..

2pm- dpt msg dari sms yg btau supaya kne ade kat umh da mlm ni sbb ade meeting utk ke palmyra esk.. wargh.. so, nak balik awl la nih.. tapi.. bile tgk kat muaz ..die tak bape sihat plak.. tebaring2 ckp sakit perut.. eish cne nih.. at last gi soidiliyyah@farmasi utk amik ubt utk muaz.. supaya die cpt sket sembuh n boleh balik ke dimash ptg tu jugak.. hurm.. lunch ari uh di masak oleh siddiq.. aha mee kari.. hu best2 piek sampai berkali2 tambah.. sedap bangat.. hihi.. muaz yg sakit tu pon berselera jugak mkn.. hehe..

4pm- muaz da ok sket n siap bole layan movie lagi.. ble kte nak balik sakit perut.. tapi tgh tgk movie.. cte spy game.. hu pelik btol.. at last dalam pukul 6 kami kuar dari umh piek slepas amik brg2 n menuju ke jalan besar dan di escort oleh siddiq.. tapi seblum balik.. gi money changer.. utk tuka duit ke dinar jordan utk byr kat boarder nanti.. pastu gi kat pintu Universiti Yarmouk utk begambar.. hehe..

11pm- berjaya sampai umh.. setelah terseksa dlm teksi mase on da way pulang sbb driver tu prangai slenge nak mampus sebab bukak lagu arb kuat2 aku takpe sbb denga mp3 tpi muaz uh siap amik tisu sumbat telinga, tambahan pulak.. mak cik@penupang lain yg dok depan uh merokok.. argh.. panas btol ati.. ble sampai jek.. bincang2 sket dengan fz pasal perjalanan esok..
charge psp n camera .. sbb perjalanan esk boleh sampai 1 whole day.. huhu..

maka berakhirlah perjalanan ke jordan.. dan matlamat asal utk ke sana telah tercapai sepenuhnnya.. kerana dapat jumpe kawan2 yg duduk saner.. mmg itu matlamat asl utk ke sane..

pengakhiran perjalanan ke jordan: irbit..

hu..

o4o6o8

9am- bru tersedar yg kiteorg tade iqamah.. so byaran utk ke petra bapak la mahal.. so sah2 tak jadi gi saner..jadi kiteorg amik keputusan utk lepak kat umah nuh jek sementara utk tunggu die balik dari jamiah sbb ade last paper utk final exam.. kai pulak ade keje .. die kne gi balai polis utk settlekan pasal iqamah nye yg da mati.. haha.. kalau tak wat ade cn utk tak blik..so mls la nak ganggu kai lg da..

11am- nuh da blik ngan muke penuh kegembiraan.. ye la exam da abes.. cuti 3 bulan pulak menyusul.. sape tak sronok.. so bile di balik jek.. kiteorg ajk die kuar gi jejalan.. tapi mlngnyer nuh ni bukan jenis bejaln orgnyer.. so kne pakse gle bapak bru la die stuju nak kuar.. so bincang punye bincang .. jd la nak gi kat taman negara.. hashim park..rsenye name tamn uh.. so nuh dressing la mcm nak gi men bola.. sbb ktenye kat situ slalunye ade or me bola.. taman negara la katekan..

1pm- kat situ ade muzium kete diraja..'Royal Automobile Museum'.. kot nme dier.. so bile sampai jek kat taman uh.. kteorg bergambar dulu.. sbb nak naik atas uh kne jalan kaki.. n kebetulan nuh pulak bwk bola.. ktorg naik ke ats dengan men sepak2 bola... sampai atas ktrg melepasi masjid negara utk amman... huh.. besau jek.. ape lgi snap gamba la... tgh2 tangkap gambar...ade satu keta brenti depan kiteorg.. n die kate... ''mamnu' assurah huna'' pastu kiteorg wat2 tak paham sbb tak puas tangkap gamba lg.. tp die da mule mara2 n ckp dlam bahse inggeris..

130 pm- da sampai.. tangkap gamba ler.. masuk dalam tu sptutnye 3 dinar jordan.. tapi iqamah punye pasal dpt la sedinarnyer.. aku gne ust razi punye iqamah n nuh gne die punye.. muaz tade tapi wat2 mcm ade.. so sumer masuk dengan harga sedinar sorang.. hihi.. murah jek.. ble da masuk mmg kagum la an.. kete diraja la katekan... sme mmg tanak masyuk la... dari kete yg season gle sampai la kete yg mantap bapak.. cadillac, ferarri, bmw , lambo, tah ape tah lagi.. porche... sme uh kebanyakan nye hadiah dari syrikat2 kete kat raja.. utk majlis la.. utk hadiah besday la.. pastu raja yg mude skang nih ske belumbe kete... bape byk tah keta lumbe dlm uh.. dari kete rally sampai la keta f1 sme ade.. mmg membazir betul laa raje2 nih.. cne la negara islam nak maju.. klau da raje mcm nih.. rakyat ape tah lagi... huhu..

tgh2 usha2 keta tetibe ade cll.. asyraf tepon.. '' eh korang bile nak balik ni.. nasik da beli.. tanak balik makan rumah??..'' huhu acap nih housemate nuh.. orgnye baik sgt.. sbb pramah n slalu blanja org.. hurm budak degree kat amman n tinggal bout half year kot kat saner.. n tringin sangat ndie nak amik master dalam accountant kat uia..moga harapan di makbulkan..

on da way balik tuh singgah kat taman jap.. sbb taman die lawa.. ktorg snap lg kat situ.. huhu mmg byk btull gamba ktorg amik.. byk jugak pose2 berbeza di buat utk daya penarikan bile letak dalam friendster nanti.. haha ayat skema giler..

3pm- da sampai umah da.. ape lagi mkn2 laa.. lunch kali ni.. nasi yamani.. alala nasi bukhari tapi ade curry.. org arb kate pedas tapi bg kite rase mcm kuah dal jek.. hehe .. acap beli 4 bungkus tapi satu bungkus uh mkn 2org pon da lebey dari cukup.. hehe.. mkn2 pastu acap ngan nuh nak g men futsal... n aku ngan muaz nak wat aper? pikir2 punye pikir.. hurm skang la kite gerak ke ballad..utk beli cendremata.. n lpas uh trus g irbit.. utk jumpe membe kat saner.

330pm- pusing2 ballad utk cari brg2 utk wat balik umh.. huhu penat gak... tak tau kedai murah.. so kne survey dulu sme kedai yg kat situ utk dpt yg termurah.. takde guide pon sumer sendiri2 bile da hampir 2 jam pusing2 sekitar tu.. lepak kat jami' jap utk bincang ngan muaz.. ttg kuantiti brg yg nak beli.. huhu tektik utk dapat barang dengan harga murah... n lepas 10 minit dok kat jami' selepas keputusan dibuat dan refill air dlm botol.. kami keluar engan tujuan yang satu , iaitu membeli dengan banyak dengan harga yg murah di kedai2 yg tertentu..

7pm- bersiap2 utk ke stesen bas.. atau dikenali sebagai mujamma' amman@stesen bas amman..( kat syria stesen@karaj) tp cume tau tempat jek tak tau pulak nak g cne.. stelah pikir2 punye pikir last2 naik la teksi yg beharga 2 dinar....rm 10 uh mahal2.. sampai2 jek driver eksi uh tros antar kat kauter ticket utk ke irbit.. huh.. dan bile sampai kat kaunter org jual tiket uh kate..bas da nak gerak.. wargh... sume berlaku dengan pantas..n last2 terus bli tiket n naik bas.. hu.. dlm bas tdo jek.. penat yg amat..

9pm- da sampai stesen bas.. n masih tak dapat reply dari piek@ membe2 irbit utk nak ke mane slepas sampai kat stesen bas.. hurm lpas dpt jek reply dr diorang terus angkut teksi n pegi syari' jamiah.. n brenti depan jami' yarmouk... nanti piek datang ambik..tunggu punye tunggu.. at last jumpe la piek dengan kopiah dan berbaju kemeja t..hoho.. lme btol tak jumpe piek nih.. pastu die bwk la kami gi umh die yg serba zuhud uh..ye la.. kalau tak takde la dpt pointer gempak nak mampus ek piek....

11pm - piek blanja makan kat kedai.. oyeah.. caye la piek.. mkn syawarma arabi.. uh lebih sedap dari biase sbb piek yg blanja.. hoho.. aha.. lupe lak time kat umh piek uh.. jumpe skali jimi... aha..jimi. bdak kedah yg masuk paper diantara budak yg top mase spm uh.. die ni membe time almanar dulu.. lepas mkn.. jalan2 sekitar kwsan uh dan blik umh piek utk menghilangkan penat..atau kate lainnnye tido la..ZZ da la tk smyng isyak ngn maghrib lagi.. isk2

Wednesday, 4 June 2008

penerusan pengembaraan

alih2 sambung kat malaysia je ek



-030608-

630am - bangun pagi dengan muke yg ceria, heh mlm pertama kat jordan beb~ sejuk jek.. lpas smyg sumer kai dtg utk amik aku kat umh nuh, huh pagi2 da jogging sket.. haha cuaca sejuk jek n mase tgh jln, nampak budak2 nak gi skola. tp dressing die bebas bukan mcm kat syria. sbb kat syria budak2 nak g skola pakai baju seragam kaler biru.. bile tanye kai knape, die kte yg seragam tuh skola2 kaye. owh gtu ker.. so kwsn yg ktorg duduk nih tade la tempat yg elit, tahap sederhana jek..sampai umh. rehat2 n siap2 nak gi laut mati..yeah

803am - haa.. van yg menjadi kami punye transport da sampai, van ni kai yg cari.. die kan otai kat sini. dgn senang die dpt dgn harga yg murah..dal 35 d.j. kalau sewa keta jek dah 25 d.j blom masuk minyak lg pastu penat lg.. susah jek.. ini yg terbaik buat mase nih..naik la van uh..lepas 30 minit ..haa.. van yg ktorg bwk tu kne saman.. 2 kali plak uh.. 1st sbb lampu blakang pecah, 2nd time plak sbb laju sgt..mamat yg bawak van tu da angin jek, masuk van terus bising2 kutuk2 polis yg saman die.. tapi yng otainyer.. first saman yg kena uh da terbang dek angin, satgi die wat bodo jek.. so tinggal la satu jek lagi resit saman yg perlu di byr... haha..pelik2.. lpas tu jalan lagi bape minit van yg kami naik uh kne tahan lagi, tapi kali ni dengan askar lak. check2 passport..huuhu da cuak2 sket.. alahamdulillah lepas jek.. bile da lepas kai btau la.. yg kat depan tu ade jambatan utk ke palestin..nme die jambatan malik hussein..tu yg smangat jek check...



910am - aha.. da sampai da laut mati, tapi kosong jek.. org takde pon sbb pegi time org skola ngan kerja..best gak, pastu gi la beli tiket.. tapi ktorg dpt harga yg agak murah sbb gne iqamah( pengesahan mukim ) student kat sini.. dari 3 jordan dinar ke 1 j.d hoho.. best2 bile da pegi kat tepi pantai tgk ade p.cik2 tue tgh berendam.. huu smakin membuak2 rase nak trjun..tapi.. bile igt balik kate2 kwn2 kat aman btau... ''jagn selam muka.. kang mata pedih..pastu jgn bagi air masuk telinga.. kang kering jadi garam dalam telinga.. hu.. cuak2..'' so seblum turun tangkap dulu gamba2... dan satu lg yang istimewa kat sini.. seberang laut mati uh.. ialah pelalestin..atau ISRAEL laknatullah..


930am - kaki da jejak da sket permukaan laut mati.. tapi tak rase sgt lak tekanan dier.. tapi bile da jauh sket.. terasa jugak la.. yela bile da pegi tgh laut n kaki pon da tak rase pasir tapi badan still terapung2 wahh.... menjerit jugak kegembiraan time uh... slalu tgk kat tv n kat gamba2 jek tp kali mmg da sampai.. bapak best... bile tgh2 mandi ade la 2 group tourist sampai n bru nak turun mandi gak... tp sampai2 jek tros selam kepala.. wahh menjerit baik jek derang uh..

pastu da penat mandi, naik atas jap amik botol utk isi air laut.. kate org air tu elok utk kulit.. so wat balik sebotol air garam yg pekat.. tapi tringin gak nak rase kamasaman air uh.. bile tgh terapung kat tgh laut..jelir la lidah kat air uh.. bile sentuh jek..yew!.. bapak masin..haha.. kai yg dok kat tepi pantai tu pon tegelak baik jek kat aku.. ceh.. bile da penuh.. tbe mase nak tangkap gamba ... port paling baik~ bukit garam.. hu..tajam2 pon sanggup redahi..best2.


11am - mule bergerak utk balik tapi tangkap gamba lagi.. yela bukan senang nak tangkap gamba dengan kai.. lelagi kat jordan.. kalau kat malaysia.. da busan da.. tapi kat jordan lain la sket.. huhu.. pastu bile g kat van mamat yang drive tgh tido dengan nyenyaknyer... lpas die bangun kiteorg gerak la pulang ker amman balik.. huu penat2 sampai tertido.. zzz.. sedar2 jek da dekat2 ngan umh kai..


1am - kusut sket.. update blog utk semalam.. chating2 pastu rehat2.. boring sket sbb kai takde.. die kne masak utk majlis mkn2 mlm karang.. die kat sini kire mcm chef besa la kat sini..huhu.. so kusut mengkusutkan diri je la sampai ptg..

ptg uh jalan2 kat sekitar amman utk tgk derangnye building.. traffic.. n penduduk die mcm mne... stelah puas dpt disimpulkan bahwa... dr segi pembanggunan mmg jordan lagi mantap tapi dr segi muamalah.. mmg Syrian is the best..

8pm - mkn2 kat umh mus'ab sbb die baru pindah rumah.. n alhamdulillah hampir dapat jumpe semua malaysian yg dok kat amman sbb jumlah derang dekat2 20 org jek.. n sume da besa2 n berfamily.. lepas mkn jek ... borak2 sket pastu men bola ngan anak2 ustz kat situ.. hehe..

11pm - sedo2 da lambat rupenye n dpt berita yg kai kne pindah rumah sbb tuan rumah buat clake kat derang dengan menaikkan harga rumah dengan sesuka hati ... so mlm tu tlg kai sket.. lebey kurang dlm pukul satu n sambung zzz...

1am - tido dengan kepenatan dan tak tau sgt pe plan esok.. sbb muaz ajak g petra.. tapi harga mahal gle kau tak de iqamah... 18 dinar jordan utk transport...26 dinar jordan utk masuk dlm.. bapak la mahal ... tgk la ape yg jadi karang..






Tuesday, 3 June 2008

pengembaraan ke negara baru : jordan

aha.. da lama tak post..

-020608-


8am- huhu baru keluar dri rumah dan nak menuju ke syari' sauroh utk mengambil servis atau bus ke sumairah iaitu stesen bas yg menuju ke arah selatan damsyik..tapi masih blur2 sbb tak confirm bus mne yg nak ambik.. dan menyebabkan seorang polis telah jadi mangsa pertanyaan kami.. bile di da btau.. kmi berlari2 anak utk mengejar bas yg kebetulan lalu kat sebla kami.. dan akhirnya dpt la jugak naik bas tuh walaupon terhimpit2.. alhamdulillah..



930am- sampai la kat karaj sumairah (stesen sumairah) tapi tu pon alhamdulillah ade terbual2 ngan pakcik arab nih. n tanye dier kat maner tempat tuh. kalau tak mybe da turun t
empat lain.. mmg berol pepatah melayu, malu bertanya sesat jalan... hehe. dan p.cik tu jugak tlg kami utk crikan teksi2 murah utk ke amman, last2 dpt la teksi 600 l.s (kire murah la sbb bese 700 l.s).


1030am- aha baru dpt betolak..sbb teksi nak cr sorang lg, tp bile tgk keta kia optima yg lawa terus sejuk je hati..hehe.. jalan punye ja
lan ... terasa lame pulak.. bile tanye brpa masa perjalanan, die kate 3 jam.. wahh agk lama uh.. jd sempat la kami tido kjap..dalm keta









ni mase dalam
keta..

ni la keta kia optima yg diperkatakan
ha keta yg best dan laju

yeah nak sampai da



12pm- hurm sampai kat boarder antara syria dan jordan..hurm cuak jugak takut2 takdapat masuk ke..mase kat imegresen syria tade byk hal..tak sampai bpe minit pon sbb foreigner punye kaunter tade org sgt, tp syian n arabian punyer kaunter penuh jek org.. itu yg melambatkan kami. tapi yg sedehnye kat situ computer yg digunakan agak lapuk, bukan agak , tp mmg lapuk..sbb masih gne DOS.. mmg old school..haha.. bila da lepas uh pegi imegresen jordan pulak.. fuhh mmg bagai bumi ngan langit.. sbb jordan punye lebih kemas.. n comp yg digunakan mmg updated.. aircond pulak tuh..hehe, tapi mcm cuak2 jugak sebab die tanye mcm2.. nak g mne? nak buat ape? blaja ape? dan mcm2 lg.. alhamdulillah lepas gak akhirnya.. dan last kali nak kne beli visa.. 10 d.jordan@ 750 l.syria @ rm 50.. mmg mahal.. pastu gi amik map ngan iklan2 perlancongan kat jrdn n kami teroskan perjalanan..



1pm- sampai da kat abdali (salah satu stesen bas terbesar kat amman) hurm pastu mesej la kai utk bg tau yg kami da sampai.. tunggu punye tunggu akhirnya jumpa la jugak.. uh sume
penat bagai ditiup angin apabila hasrat sebna dtg jordan ni dah tercapai.. bukan senang nak jumpe kai kat jordan.. kalau kat malaysia senang jek.. pastu die bawak kami g umh die yg lawa giler.. mcm hotel pulak rase.. baring2 + borak2 + minum2..

3pm- pastu kai ajak kuar utk mkn.. uh best bangat, ayam bakar uh... n then g umh nuh( kwn muaz) n lepak2 dan kenal2 housemate die.. lepas knal2 borak2 la ngan nuh tu.. pastu tetibe rase mate terpejam....bile bukak balik bunyi azan dilaungkan~ huh.. memula igt azn subuh da.. bile tgk jam rupenye azan isyak.. huh jama' ta'khir lg ni.. pastu siap2 utk smyg.. dan smygla isyak n maghrib secara jama' ta'khir

11 pm- dinner time!! chef kali ni nuh dgn ayam lemak cili api n asyraf ngan ayam berempah, wah mmg menyelerakan dan meriah dgn kehadiran ust razi.. mkn2 sambil borak2 pasal life kat sini.. huhu.. smbil tahan hingus kepedasan yg amat.. bile abes mkn2 + borak2, seda2 da pukul 1230am. huh da lambat nih.. bile nak balik jek kai tade kat umh lg dan die cll ktenye '' ko tido sane la sbb aku ade keje sket yg mybe aku balik lambat sgt'' hurm ok jek..

1am- sambung tido...sambil otak da tbayang2 laut mati yg akn dikunjungi esok..