usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Saturday, 30 May 2009

tag berunsurkan award..



aish mcm2 cara utk tagging ek skang..

Peraturan nak jawab tag ni ialah:

1. Copy badge "2009 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan di blog anda.

done~

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

er.. nadia rusli.. ex classmate internet dulu.. tp tu kisa lame da.. mse 1st sem kat uia.. orgnye kreatif dan pandai mengaler.. sbb tu amik landscape

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

1) ade org ckp saya besa sampai x nampak org sebelah..betolkah?
2) saya kuat angan2..
3) saya suka explore photoshop ngan illustrator
4) saya suka lukis2..
5) saya suka mendesign
6) saya x suke org smangat x tentu pasal
7) saya suke makan kerepek jagung CHACHOS.. sesape nak blanja boleh la
8) saya suke wat jadual...tp susah nak ikut..aiseh
9) saya kdikategorikan org kurang berat badan.. walaupun saya makan banyak
10) saya suke jln2,tp bukan di kawasan yang sama.. sbb cpt bosan ngan view yang same

4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

siapakah mereka...

* najib
* rahman
* abg dani
* danial
* mazzy
* fatiha

n jgn lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan:

"anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda:"

Thursday, 28 May 2009

mcm org ...

haha..

pkul 930pm kluar bilik dgn beg..jalan2 pegi nearest bus stop...

pkul 1015pm balik bilik dgn beg..mcm biasa jalan2 seblum sampai bilik..

kluar bilik...tensen skit + gembire skit.

masuk bilik..tensen banyak + sakit hati.

mungkin ade hikmah..tp mmg mcm org...ntah..



..tuhan mengetahui segalanya..

Monday, 25 May 2009

kerana majalah lima ringgit lima kupang..

aku bukanla nak nyanyi lagu 3 kupang.. tp ini hakikat...

assignment

bru2 ni aku da di beri assignmnt utk subjek bm lanjutan.. so dlm grup 5 org kami kne wat kertas kerja ttg 'ruang kerja bahasa melayu' oleh itu setiap kali abes klas kami slalu g lib utk mencr bahan.. tp mlngnya.. bahan tak dpt dijumpai..

di suatu mlm

sampai la satu ketika.. hafizullah kate ade satu majalah yg mmg bincang pasal topik nih.. iaitu majalah dewan bahsa edisi februari 2008.. jd slepas BTN mlmnye tu dgn smangt pg lib utk cr buku tu.. tp mlngnya bile sampai sne suasana kelam dan suram..keran mmg mlm ahad..lib tutup(akibat jarang pegi lib kat matrik dulu).. huh.. seb bek nek moto..kalau jln kaki..mmg sakit jiwa kat depan pintu lib uh..

masih berusaha.

lepas kelas bm hari senin.. aku ngan apis memulakan langkah smangat mnujuh ke lib utk mencri buku yg dikehendaki..tp bile tanye kat mne..kat lvl4..tp bile sampai sne ade sampai edisi 1998.. ces tlambat 10 tahun.. buku yg nak tu tgh di compilekan utk jd stu buku tebal.. isk..bile tau berita mlg tuh.. aku tros g lab comp kat bwh utk buka laman sesawang dewan bahasa pustaka utk tanye mne leh dpt buku uh..katanya' eh, ade je dik..tp kat sini la.. mnara dpb kl..'...

mengorak langkah
setelah bpakat ngan apis.. mmg ktorg nak gi sne...tp jln tak tau.. mse lunch tanye la sorg shabat yg hhhot.. anas... katenye kat area pudu.. orait.. settle..so tunggu la bas metro ukt ke pudu.. dlm bas mmg aku ketiduran.. penat btn tak ilang lg..tp tensen bile budak2 skola bising dlm bas.. gr.. mcm nak makan budak je rase..

kekaburan di situ..

bile da trun pudu..smyg zohor.. dan mule berlegar2 kat sekitar pudu utk cr bangunan dbp.. ces.. langsung tak kelihatan.. bile tanye teksi..mmg mhal..n sme ckp jauh.. nak pancing la katakan..tp ade mamat macho mne tah.. die tgo n tanye nak gi mna.. n bile dinyatakan.. dia pon bg la direction..

peluh membasahi badan..

bjalan dan tros bjalan.. mcm explore race pulak.. bile blur tros bertanya kat sape2 utk kepastian..tp bile ade mamak kate.. 'jauh ni, dlm 2 km'..gulp.. kami already da bjalan more than that.. so troskan bjalan.. sampai la jumpa bangunan dbp..

kepuasan di jiwa

bile sampai tros bertanya ttg mjalah yg nak.. bile tgk mjlah tuh.. hati amat tenang,suka dan girang.. bile tgk isi majalah.. peh mmg sebijik pe yg nak.. mungkin dlm 50% kerja sudah siap di situ.. cume tinggal nak olah2 n tambah tolak yg mne perlu..dan harganya lima ringgit lima kupang

keindahan yg tak berkekalan..
masa nak pulang.. hujan lebat yg amat.. mulanya mau naik bas.. tp lenguh sudah punggung mnunggu... kami nak nek teksi.. tp sume tanak bwk.. ces.. apekah pranan teksi yg sebnarnya?.. dgn hujan yg hampir2 renyai.. separa lebat la kiranya.. kami bjalan dgn slambe..'betollah pepatah sediakan payung sebelum hujan' ... abes basah bju.. bjalan2 shingga ke pasar seni..singgah kat mamak yg berjasa tdi utk beli air ...sbg tanda pghargaan..

kesejukan yg amat..

sangkanya boleh tdo la time balik nih.. tp dgn pakaian separa lencun.. aircond yg sejuk..menambahsejukkan lagi badan ini..aiseh..so mmg xleh tdo da.. jd.. kluarkan buku yg dibeli utk dibaca.. sesampai di area gombak.. aku mnuntup mjalah..tanda sudah selasai membaca...baju pon suda hampir kering..

perjalan masih belum selasai..
ades mengapa tiada bas uia yg lalu ketika itu.. kami tpksa bjalan utk ke mahalah ruqayyah.. isk.. msih belum selasai episode bjalan2 nih.. tp ketika bjlan.. kami borak2 pasal studio di matrik dulu.. disebabkan asyik berborak.. sedar2.. eh da sampai.. sampai ade org msj..

a.d:eh cte pe tu.
aku:cte?
a.d:td tgk fami ngan hafiz rancak berborak.

aish ade pulak stalker di siang hari.. haha

bgitulah..wallahua'lam

Sunday, 24 May 2009

seharian ber btn..

skali lgi ahad aku diisi ngan program.. kalau dulu de PUKAW..skrang ni pulak BTN.. birotatatertibnegara... pada mule nak hold dulu n pegi mase akan dtg.. tp.. next time punye btn katanya berhari2...aish.. byk lg nak kne spend mase.. so pg je la skang..

pg2 mcm bese ade breakfast.. alhamdulillah mihun..dan bukan makaroni taaruf week dulu... n dalam pkul 850am bermule la prog.. hurm mcm best... speaker die pon pandai tarik perhatian... dgn sore yg garau2.. talk dier more to smangat bangsa..bla2.. aku mcm biase membuat note dlm bentuk gambar.. (skrang tgh practice lukis style potrait...tp x jd2).. dsbbkan talk die best.. kami x tsedar da tlebih mase n menyebabkan tak sempat minum tghari...

talk kedua..humph.. mahabosan!! da la kurang mnarik... diselitkan pulak sentimen politik yg amat obvious ke BN annye.. aiseh aku kurang minat.. tros pasang mp3.. dan tros membuat note bgambar...

rehat smyg n makan.. sempat telelap sminit dua kat masjid.. aiseh kat dewan td tak pulak ngantuk.. kat masjid lak ngantuk..

talk ketige best!! speaker die.. peh mampu membuang prasaan ngantuk... awl2 lgi aku tegelak kaw2 punye.. talk die more to hala tuju mahasiswa n few obstacles yg kne hadapi.. lg satu.. speaker ni ske tgk wonderpet.. ngan detektif conan.. setiap quote2 yg glamer dlm cte tu die taw...siap blakon lg.. haha mmg cool ah..



kesimpulannya.. ramai org ckp btn tempat krjaan menerapkan dakyah2 politiknye.. tp ape yg aku tgk td.. mmg ade.. tp point2 yg bermanfaat tu msih byk yg boleh kite amik.. so..ok la.. kalau dulu abg2 aku yg nak gi jpon yg pg btn.. siap seminggu lagi..

aiseh assignment da diberi.. dateline pon around da corner.. mlm ni nak p library... .wallahua'lam

Saturday, 23 May 2009

mlepas lg aku~

hajatnye nk cll remind abg dhany(btol an ejaan) pasal kemeja, ngan jacket yg kat p.cik zulfakar.. tp bile ditanya kat mane..jwbnye di al-amin.. di tanya lagi mengapa.. jwbnye ade daurah dan diselangi soalan...knape tak dtg... aiyak... angin tade..ribut tade... ade daurah pulak... aish.. melepas lg aku~

Wednesday, 20 May 2009

kebelakangan ini..

er.. 1jam 20 minit seblum kelas quran sunah built env...

meneruskan kehidupan mcm biase..senin kelas bm..slase qsbe..rabu bm balik...kames qsbe balik...bgitulah jadual kehidupan... tp sjak akhir2 ni byk pulak aktvt yg best2 aku join..

PUKAW(picnic ukhuwwah)
dibuat kat hutan lipur lentang... dekat ngan karak highway..hu mmg best sbb berpicnic ngan ahli usrah baru cm syahmi ngan shazwan.. mule rapat ngan teman senaqib.. danial, alip ngan hilmi...dan ramai lg...mcm bese de slot taaruf, games dlm air, bbq..n ending with tazkirah oleh pakcik zulfakar..(lect aikol)

SQUASHY
hoho diperkenalkan oleh naqib aku sendiri...abg Dhanny(ejaan betol punya).. die ni coach pade kami sume.. sbb rata2 mmg beginner jek ... slalu men malam2 n ending ngan air buah buah kat cafe mahallah farouk...baru aku sedar tahap kecepatan aku pancit...stakat 3 game aku kne rehat dulu.. slah satu medium mengeratkan ukhuwwah antara kami seusrah..dan usrah2 len skali...


NURUDDIN
smalam petang kuar gi time square.. outing ngan ahli usrah matrik dulu.. yg tinggal abg dhanny,najib, nuruddin dan aku.. nuruddin nak masuk kuantan.. so skang die lepak umh jek.. utk bangkitkan kenangan2 lama.. kami outingla bersama kat time square.. hu.. kuar mkn2 jek.. nrudin rushing sket smlm.. x sempat hangat lg pertemuan kami.. ces.. next time pulak la ek.. p mkn kat chicken heartz.. peh.. byr 20...mkn 2 jam kat dalam uh.. buffet style.. perpinggan jugak aku mkn.. bg mereka yg dlm progrm diet, mmg tak patut dtg... nanti rugi jek... haha



wireless...
ini bukan aktiviti.. tp slah satu perkara best gak.. compartment aku dapat signal wireless... hoho best kot... ramai org jeles nih... tmasuk naqib aku yg dok kat tingkat atas ni... tak kire lagi teman yg dok kat blok len.. tp signal die sayup2 kedengaran jek... kadang2 tak kedengaran langsung.. huh.. tensen gak... tp bukan stu kemestian pon.. kdg2 aku hanya skadar on9 ym jek, tu pon invi.. hahaha bile mood itu tiada...



orait.. mao besiap2 kang takut lambat pulak... nak bjalan jaoh nih.. haha..
wallahua'lam..

Saturday, 16 May 2009

potong kepala~

aha..jgn cuak..tu gimik semata2..haha.. weekend kali ni aku balik umh n berjaya menyelesaikan 3 misi... 1)potong rambut, 2)basuh baju..haha, 3)jumpe family la.. tp ni bkan susun ikut priority tau....

so tringat lak time skola kat al manar dulu... byk mende yg aku blaja kat situ... trutamanya..arab dan quran.. so ade sorg ust ni slalu ckp kat org rambut panjang..'ya walad, qot'u roksaka!!(maksudnye..wahai anak, potong kepala).. mase aku form 1 pelik la jugak.. ye la pe nih men potong2 kpala lak.. tp da lama.. tu mmg phrase arab.. utk suro potong rambut...



mase kat almanar mmg strick bab2 rambut2 ni.. kalau nak gi kedai gunting rambut.. mmg kluar kdai tuh mmg pendek gile ah rambut.. indicator die.. slagi boleh genggam rambut..mean panjang dan perlu di potong.. kalau time raye jek mmg aku la memiliki rambur yg paling pendek kalau nak compare ngan spupu yg len.. jeles gk ... ade bela tgh ade belah tepi.. tp akunye takde belah2... mcm ladang rumput jek.. straight jek.. haha..

aha.. satu lagi phrase arab best.. kalau bahse inggris.. exm around da corner..kalau arabnye pulak.. imtihan ala naafizah..maksud dier(exm dekat tingkap da).. haha slalu gk aku ajuk2.. limaza laisa alal bab..hakaza aqrab..(apsal kat atas pintu jek...lagi la dekat...)haha.. aku super amat nakal time skola mnengah dulu..

orait2..nak p lentang... p mandi sungai... sempena prog sample..sambutan pelajar baru...insya allah free2 sy akan bg report... wallahua'lam..

Wednesday, 6 May 2009

muet ku sayang~

aha.. org len da lame amek baru baru la nak amik.. org len tgh sebok2 tgk result aku baru sebok2 nak g daftar.. ai.. tp de hikmahnye tu.. ramai org kate batch tu muet susah.. nge.. org kate ept lg senang...tp de gak yg kate muet lg senang.. aku pasrah dan menghadapinye dengan tenang~

tanggal 5 mei muet aku da selesai...hatiku melonjak kegirangan.. yeah aku pon da amik.. kebetulan kelas quran sunah build envi. dicancel sbb lect ade prob..klau tak mau first class aku da ponteng..tok molek gtu..

listening, reading ngan writing da settle 25 april dulu..hurmm except listening yg len ok kot.. so kali ni aku amik speaking.. pg 5 hb aku kuar dri mahallah ruqayyah gombak nak amik bas.. tp ade kwn offer keta.. so tayah nak mnempuh jln yg pnjng uh.. kalau tak mau 3 atau 4 ml peluh terhasil.. jauh kot.. n sampai kat pj da pkul 10..

siap2..iron baju sume.. first impression tu penting.. kang slekeh2 exminer halau siap2.. tak ke hawau rase canggitu.. then bile kat dlm dewan tuh rase tenang sket.. n bile tgh oral uh ...induvidual.. pasal cr mnunjukkan rase patriotik scara international.. aku ade 2 isi tp elaborate mcm 4 isi.. goreng maut tade dah.. bile time group.. tjuk dier pringkat mne seswai mnunjukkan sift patriotik.. induvidu,komuniti,national atau pon international..

bile exmminer tanye spe nak mule sme diam jek.. last aku la mule.. peh skali mcm moderator plak.. padahal grammar tunggang langgang..sedap mulut je ckp..haha.

da ckup 10 minit kiteorg abes n tgk exmminer tu gelak2. peh musykil aku..die gelk sbb mantap ataupon die gelak sbb de kanak2 tgk borak2 depan die..aku pikir positif je la utk sedapkan ati haha..

pastu lepak kat bilik utk sedut sme muvi2 yg ade kat library movi kalid.. huh mmg besepah rambang mata aku nak pilih.. last2 ckup sampai 20lebey Gb jek aku dpt amik ..

taku nak transfer pulak lame2.. smentara nak tunggu muvi .. aku kuar jap nak p anr sbb ak transkrip si wani..

lpastu balik ah gombak balik.. jumpe zubayr kat stsen putra n borak2 ngan die ..hoho die ni 3rd year pure archi.. senior kat almanar dulu.. mmg mnatp ah kire..hafiz quran lg.. kalau nak compare ngan aku.. peh kalah terok ah.. haha

orait tu je kot..wallahua'lam

Saturday, 2 May 2009

ooh taaruf week.

ai~ ini kali ke 2 aku g taaruf week.. ke22nye busan.. tp kt gombak kebosanannye lebih sket.. secara summarynyer...

1st day(280409)- ari rabu yg paling besejarah.. ye la masuk u katekan.. aku ngan sling bag n bagpack.. p gombak nek train utk pendaftarn.. tup2 tlambat n smpai uia da tgh ari bile tima nak reg bilek igt da tade member.. tp tjumpe si adam membe mase ict dulu.. so rumate aku sme sabahan n budak ict. ptg da mule taaruf week..de ptgnye de sesi amik gambar malam de brief.. peh ngantuk mmg tak igt dunia la

2nd day(290409)- pkul 0445 da bgn sbb nak p masjid ai aku hairan cne leh tbgn siap bole kjut si adam.. pas suboh de maksurat.. n pas breakfast de brief2 sampai ke petang n ke mlm..huh.. tp time pg tu aku ponteng jap..p tgk interschool debate.. perh hidayah jb masuk final beb.. firtst try uh... gle mantap ah.. n ptg tu de lg talk tak suda2 sampai la ke mlm.. hr ini seat aku kat depan jek manjang.. mmg clear ah muke si penceramah.. scara automatic aku takle nak tdo..

3rd day(300409)- berbatik arini.. mcm biase talk2 n tak abes2.. de la jugak yg bermanfaat..tp cre penyampaian die cam busan ar.. meleret2 pling best brief dr itd.. ringkas..enjoy n padat.. sme org ske..mlmnye ade bai'ah ceremony org kuat iium dtg senate2 n rector pon dtg ...lpas uh tdo kat masjid sbb berqiamullail.. n alhamdulillah aku masih dpt bgn dlm waktu yg ditetapkan..tp suasana amat sejuk~

4th day(010509)- birthday abg aku.. x sempat nak wish.. tuan badan pon kat jpon sms tak tentu sampai.. er.. arini ade tour around uia.. pusing2 sampai pening.. pe best aku pon tak tau.. just dpt tau are2 skeliling.. seb bek mp3 teman sejati.. lpas jum ade latihan utk cultural show mlm ni..tp aku x tlibat n mlibatkan diri jd aku p baytul fareeq.. hq karisma x rasmi di gombak..lepak2 tgk cte laskar plangi.. cte indon yg byk manfaat.. digalakkan kamu semua utk tgk.. n ptg tu blik rehat2 utk mlm ni.. agak enjoy tgk vid2 bro2 n sis2 fc.. bru cam trase rupenye spenat2 aku penat lg derang.. cm tharu tu ade la sket.. heh.. aku pon manusia gak.. punye hati dan perut yg lapar

tamatla taaruf week aku ... n no more taaruf week after this.. tp esok hari ade test tilawah.. wah... ak agak cuak bile mybe examiner akn tasmi' surah dr juz amma.. ngulang sakan aku pg tu.. n bile time exm.. ok la kot..sme bjalan lancar jek..harapnye exampted nanti tayah nak tambah extra class.. ameen.

gtu la hidup aku di minggu pertama... harap minggu selepas ni lebeh baik lg.. trutamanya tang bgn solat subuh uh.. sesungguhnye aku menharap yg terbaik~

wallahua'lam

five things you...

Senaraikan 5 hadiah yg anda impikan..haha mmg soklan impian..

1. pg jelajah kat middle east… Jordan, Syria n len2 lg

2. camera dSLR Nikon d60 pon ok

3. laptop ibook pling latest… pape pon ok janji tak sekat2 mase aku nak design pape

4. erm.. keluarga bahagia..

5. cepat2 sket abes blaja n bole kerja n bolela....erm..


5 alasan terhadap pilihan tersebut...nk kene jwb ke,kalo secret bley?ho3~

1. hur.. mengimbau kanangan lama

2. peh truja tgk abg ngan membe da ade mende nih.. gambar die tip top deh..

3. tensen bile design2 pastu tsekat2.. gr.. tensen je rase..

4. oho sesape yg tanak keluarga bahagia tu mmg ade prob kat otak die..

5. er… lumrah kehidupan kot~


5 impresi terhadap org yg anda minat..

1. jujur n x sombong,riak atau bongkak

2. ade banyak usrah.. peh aku masih tak dpt bwk usrah walaupon satu… ikut jek usrah dr dulu

3. rajin nasihat aku masa depan… ringan tgn utk mnolong la senang cite

4. mantap tp humble.. oho..sifat idamanku…

5. hepi go lucky n tak serius sgt.. tenang n tak glaba..


5 perkara hebat yg pernah anda lakukan...

1. menang dlm pertandingan lumbe brenang ngan kawan2 sperm yg lain..itu adalah kemenangan kita yg pertama!!

2. Berjaya pg syria walaupon tak jangka pon bole pegi~

3. jumpe kai kat amman n jumpe jimi kat irbit

4. hafal beberapa juzuk dlm al quran..tp….

5. artwork masuk gallery kat library cfs iium.. yeay!!


5 ciptaan yg paling disukai (x semstinya teknologi)

1. manusia… peh gempak kot..subhanallah…

2. ape2 ciptaan yg eco-friendly… penting kot

3. pentablet..senangkan kerja design2

4. computer n internet.. peh aku addicted…

5. talipon…connecting people

..

5 perkara yg dibenci.

1. mamat poyo yg bising bile ramai2..bile sorg2 peh diam membatu

2. committee taaruf week yg telebey smangat… slambe jek pick2 org utk jd volunteer …volunteer kah itu?

3. design2 pastu black out n tak sempat nak save..

4. bgun lewat subo.. hoho

5. tdo awl sampai tlupe isyak da semayang ke belom...ai2 tobat2


5 orang yg hendak anda tag...nk tag 2 org jek ah ngade2lak nak lime

1. najib

2. rahman