usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Friday, 2 September 2011

raya yg lain dari lain



assalamualaikum...

pertamanya..
taqabalallahu minna wa minkum
semoga allah menerima segala amalan yg kita lakukan sepanjang bulan ramadhan.

mcm biase pg raya sentiasa ade tazkirah ringkas dr umi n akan ditambah sket2 oleh anak2nye yg lain.. tp kali ni suasana agak kelam kabut memandangkan tgh proses pindah rumah.. tp xpe.. teringat satu tazkirah yg best kat masjid uniten aritu... katenye.. ramadhan dan manusia ni umpama betri..

ketahanan betri tu bgantung kepada kualiti betri tu.. kalau betri cap ayam, lepas sebulan adelah tesemput2 betri tu..itu pon dah charge berjam2.. tp kalau betri kualiti gempak.. charge sejam pon boleh tahan lame.. life span pon boleh tahan bertahun2..

itu betri.. ini pulak manusia.. bulan ramadhan umpama proses mencharge iman manusia utk 11 bulan seterusnya.. dan ketahanan iman manusia tu bergantung kepada kualiti manusia tu sendiri.. kalau die hebat dan terbaik dari ladang, maka.. tahan lame la iman die.. atau begitu jugak la sebaliknye.

jadi di mana kita? muslim yg berkualiti cap ayam, atau muslim yg imannye berkualiti tinggi serta teguh..

dan juga.. bagaimana proses charging kita di bulan ramadhan.. adakah on off .. ataupon sentiasa off atau on... kalau betri hp, on off .. letak la tige jam..mule bar die full lpas 3 4 minit, tinggal satu bar jek.. hurm mcm tu jugak manusia~

khutbah raya.. kat ukm ade quote best. die sedap dlm bahse arab.. baru ade rhytm.. lebeyh kurang gini.

.laisal eid liman 'labasal' jadid, walakinnal eid liman imaanuhu yazid
[diperbetulkan oleh hanifah jailani]
maksud die, hari raye x semestinya berpakaian baru, tp mempunyai iman yg bertambah..

jd tepuk dada tanya iman..

p/s : peringatan di atas diitujukan khas utk saya dan sesiapa yg membaca. segala yg baik dr allah, yg kurang tu dr saya sendiri~

okeh mood raya pulak!!

hu.. raya kali mmg seriyes len... sbbnye kami da berpindah rumah..!! wohoo.. pe brg baju, atau biskut raye.. kami ade rumah raye.. hoho.. ok itu over..

sari seblum raye mean 29 ramadhan, 2 lori antar brg kat umh .. mase tu tgh dok mengecat umh.. proses renovasi. hampir siap.. tp cat dlm umh sume sendiri buat.. cut cost around 2.5k kot.. since cuti why not tolong2 cat.. mule nak cat lua skali, tp risky nak pnjat2 bumbung.. [smangat sampai da wat 3d utk umh.]

so, takdelah homemade kueh raye or ketupat.. just nsi impit+srunding+kuah kacang. attire. mcm biase jubah.. senang n pantas..~ balik smyg mkn sket.. then g umh pkcik jailani.. nearest relative[besan ayah mak]. balik je trus tuka uniform keje.. ha tu la rumah first n last [buat mase skrg].

alhamdulillah.. rumah ni da nmpk mcm rumah.. seblum nih dtinggalkan 5 tahun.. so many things need to be repair n clean..

okeh2 tenet x masuk lg.. ni dok gune broadband.. berebutlah tenet ngan adik2..

wassalam~


kad raye solo


kad raye family