usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Friday, 2 September 2011

raya yg lain dari lain



assalamualaikum...

pertamanya..
taqabalallahu minna wa minkum
semoga allah menerima segala amalan yg kita lakukan sepanjang bulan ramadhan.

mcm biase pg raya sentiasa ade tazkirah ringkas dr umi n akan ditambah sket2 oleh anak2nye yg lain.. tp kali ni suasana agak kelam kabut memandangkan tgh proses pindah rumah.. tp xpe.. teringat satu tazkirah yg best kat masjid uniten aritu... katenye.. ramadhan dan manusia ni umpama betri..

ketahanan betri tu bgantung kepada kualiti betri tu.. kalau betri cap ayam, lepas sebulan adelah tesemput2 betri tu..itu pon dah charge berjam2.. tp kalau betri kualiti gempak.. charge sejam pon boleh tahan lame.. life span pon boleh tahan bertahun2..

itu betri.. ini pulak manusia.. bulan ramadhan umpama proses mencharge iman manusia utk 11 bulan seterusnya.. dan ketahanan iman manusia tu bergantung kepada kualiti manusia tu sendiri.. kalau die hebat dan terbaik dari ladang, maka.. tahan lame la iman die.. atau begitu jugak la sebaliknye.

jadi di mana kita? muslim yg berkualiti cap ayam, atau muslim yg imannye berkualiti tinggi serta teguh..

dan juga.. bagaimana proses charging kita di bulan ramadhan.. adakah on off .. ataupon sentiasa off atau on... kalau betri hp, on off .. letak la tige jam..mule bar die full lpas 3 4 minit, tinggal satu bar jek.. hurm mcm tu jugak manusia~

khutbah raya.. kat ukm ade quote best. die sedap dlm bahse arab.. baru ade rhytm.. lebeyh kurang gini.

.laisal eid liman 'labasal' jadid, walakinnal eid liman imaanuhu yazid
[diperbetulkan oleh hanifah jailani]
maksud die, hari raye x semestinya berpakaian baru, tp mempunyai iman yg bertambah..

jd tepuk dada tanya iman..

p/s : peringatan di atas diitujukan khas utk saya dan sesiapa yg membaca. segala yg baik dr allah, yg kurang tu dr saya sendiri~

okeh mood raya pulak!!

hu.. raya kali mmg seriyes len... sbbnye kami da berpindah rumah..!! wohoo.. pe brg baju, atau biskut raye.. kami ade rumah raye.. hoho.. ok itu over..

sari seblum raye mean 29 ramadhan, 2 lori antar brg kat umh .. mase tu tgh dok mengecat umh.. proses renovasi. hampir siap.. tp cat dlm umh sume sendiri buat.. cut cost around 2.5k kot.. since cuti why not tolong2 cat.. mule nak cat lua skali, tp risky nak pnjat2 bumbung.. [smangat sampai da wat 3d utk umh.]

so, takdelah homemade kueh raye or ketupat.. just nsi impit+srunding+kuah kacang. attire. mcm biase jubah.. senang n pantas..~ balik smyg mkn sket.. then g umh pkcik jailani.. nearest relative[besan ayah mak]. balik je trus tuka uniform keje.. ha tu la rumah first n last [buat mase skrg].

alhamdulillah.. rumah ni da nmpk mcm rumah.. seblum nih dtinggalkan 5 tahun.. so many things need to be repair n clean..

okeh2 tenet x masuk lg.. ni dok gune broadband.. berebutlah tenet ngan adik2..

wassalam~


kad raye solo


kad raye family










Wednesday, 17 August 2011

belajar mmg x abes2.

salam 18 ramdhan..

dlm post seblum ni.. saya ade ckp nak computerizekan previous sem punye works.. then taraaa!! haa ni ade sket.. cube2.. rase best n exited bile buat.. haha saya ni jenis syok sendiri..

berbekal sedikit pengetahuan dlm software fotosop.. maka saya mulelah godek2 kat youtube.. cr mcm mane nak render drawing.. nanti da 3rd year
da kne gune compter.. manual pon boleh lg.. tp nak dpt pengalamn. nanti nak keje kene gune comp gak... so ade baiklah kalau saya bermule dr

sekarang.. testing2...nanti takde bile da start studio baru nak blaja.. at least ade la jugak pengalamn sket2... insyallah boleh dikongsi ramai2.

biase render menggunakan artlantis.. buat mase ni byk software2 yg bleh.. tp bg saya paling friendly.. artlantis lah.. mungkin sbb saya mmg belajar yg tu.. yg len2 mcm vray, sy x balaja betol2 sekadar tgk utube je..n kalau da render biasenye die kurang real.. mcm2 mane pon it still nmpk katun..


so nak nmpak lebih real n mnarek ramai senior gunekan teknik post rendering.. kire mix application.. artlantis+fotosop.. n hasilnye.. kalau tgk kat u tube.. mmg brair mate..


alhamdulillah.. ini cubaan pertama.. oh. ini project sem lepas.. sebuah skolah maahad tahfiz terletak di cyberjaya.. [kononye nak nmpak modern la.. kan biase asal skolah maahad.. mcm x brape nak modern.]..




ni pulak cubaan ke dua..mix beberape gamba yg lain akhirnye jd la mcm nih.. actually yg sy mcm exited sgt.. test2 at last tsilap langkah yg menyebabkan file format psdnye corrupt.. so da xleh nak edit sgt.. [kat sini gamba yg da siap mcm gelap gile.. actually tade la gelap sgt] er.. ini night view towards the main enterence.. in aerial view.. hehe.. kalau nak tgk cerah sket.. boleh tgk kat fb kot..

jdnye begitulah hasil percubaan saya.. pcubaan ketige msih on way.. haha.. dah last2 ramadhan ni.. byk mende nak catch up.. dari segi dunawinye n ukhrawinye.. both need to be perform perfectly!

pringatan utk diri sendiri dan rakan2.. tempoh pengampunan dah nak abes.. terampunkah dosa kita?

wallahua'lam..




Tuesday, 16 August 2011

pengajarannye?


salam 17 ramadhan.

nak dijadikan cerite.. baru2 ni nenek saya sakit teruk.. umurnya da 80 an.. sebelum ni.. opah ok tpi mcm biase lupe2 sket.. kdg2 satu mende opah boleh ulang sampai berpuluh-puluh kali.. tp takpe.. biaselah.. bile da berumur mcm2 la jd. bukan opah nak ulang pon.. tp da lupe.. kdg2 rase kesian, kadang2 rase tensen.. n kalau mcm da tensen teroslah beredar ke tempat lain.

okeh. sambung balik. mase opah sakit tu.. muntah2 n batuk2 sampai naik hijau muke opah. n

teros umi bg minum air n x puase la opah ari tuh.. kalau mcm tahun lepas. alhamdulillah.. penuh 30 hari opah pose.. smyg terawih pon x tinggal.. cume kali ni opah x sihat n gagal berpuasa utk beberapa hari.

memandangkan opah kurang sket nak igt2 sampaikan 'natural call' pon opah daa x igt.. jd. kadang2 tpakselah umi tlg bersihkan.. kadang2 dlm sehari 2 3 kali jugak cadar bertukar ganti. humph kesian jugak rase. sebnanya dekat rumah ni ade je makcik pembantu rumah.. tp umi die rase kurg senang bile org lain yg uruskan opah. oh opah mak kepada ayah.. so kirenye opah ni mak mertua lah.


alhamdulillah.. skrg opah da sihat.. boleh lpak kat lua, kat blakang.. kalau dulu atas katil jek.. n kne bwk mknn pg kat katil.. skang da bole mkn kat meja.. tp masalah kurg igt tu masih je ade.. takpe2.. n sume da ok.. kecuali gigi palsu die da xde.. cr2 x jumpe .. kate umi,, mungkin da terbuang sbb mase muntah2 tu opah batuk2..so tunggu opah cukup2 sihat n g wat gigi baru!

hum. jd saya memikirkan..dpt ke saya cr isteri yg mcm umi? umi perlu dpt layanan yg
sewajarnya mcm umi layan opah. n bile saya pegi keje tidaklah membiarkan umi di jga oleh maid semata2. uhh susah nak bygkan..berkerut jugak pale bile pikir..
haha... gamba mase kat nmsan tower. seoul korea

hum. kirenye.. nak cr pasangan yg terbaik.. mestlah diri sendiri tu jd terbaik dulu kan.hurm ameen!

Tuesday, 9 August 2011

bercuti di ramadhan!


assalam.

sejak menjejakkan kaki di alam persekolahan.. erm drjh satu dlu.. sampai
la sekarang, di bangku universiti.. x pernah lagi rasenya bercuti time bulan ramadhan. paling
awal pon. dekat seminggu dua nak raye baru la cuti.. itupon mase skolah maahad.. tige atau
empat hari nak raye baru la bg cuti.. itu kalau jln tak tutup sbb banjir.. al maklum kat klantan.. dulu raye time akhir2 tahun.. so dekat2 ngan musim tengkujuh.

then bile da masuk matrik.. bulan ramadan pon layan mcm x bulan ramadan sgt.
project sane sini..(heh bunyi bz) x tido sampai sahur.. pastu tertido pulak lepas maghrib..
ha yelah.. melantak sakan.. terawih pon terlepas. kire mcm x lengkap mane lah.. bile da kat gombak.. perkare same masih brulang.. tlepas sahurnye la.. konon mcm nak stay sampai sahur..
tup..tup.. haa bgn2 da azan subuh.. ha.. sahurnye tah ke mane.. tp alhamdulillah terawih die
control la sket sbb kat surau kaed buat smyg terawih.

cuti weekend dpt la bebuka ngan family.. n of kos sahur.. n terawih mmg x kan miss.. kene
hambat la kalau x buat.. .. tp kat umh2 pon still otak dok pikir kerja2 yg x siap lg.
bukak cuti ade submission.. crit la. itu la... ini laa.. feel tu kurang sket (ikutkan logic ok je.. ngade2)..

taapiii..ramadhan kali ia berbeza !!

mmg hundred percents saya bercuti sepenuhnya!.. tak payah pikir pasal crit, project, drawing, nak bukak pose mkn ape, pukul brpe nak beli sahur.. sume tu tak payah! yg saya pikir.. mcm mane nak gunekan peluang ini sebaiknya!. bukan senang.. mungkin skali seumur hidup.. tahun depan kalau masih berkesempatan dgn ramadhan, saya mungkin da mule berkerja. dan peluang
utk cuti di bulan ramadhan mungkin da x dpt. mungkin saya kene pikir ttg submit drawing dekat bos.. atau saya kene pergi site utk research.. wallahu a'lam..

jd..doakan saya , anda dan kita semua utk menjadikan ramadhan kali ini ramadhan yg terbaik yg pernah lalui.. ameen!

"Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."


Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi



p/s: . tolong doakan saya dpt update blog slalu jugak~ hee







Thursday, 28 July 2011

cuti.lame

peh susah benar nak dpt cuti yg lame cani.. bile lame sgt pon rase cam buhsan. tp bile cuti
sekejap pon rase tensen..

fami2.. manusia sgt. x reti2 nak besyukur.. ade saje yg x kene. oleh itu.. dtglah prancangan d waktu cuti.

satu. pindah rumah:
ni da lame plan. tp xde tenaga kerja.. ye la. yg besa kat umh ni bape kerat jek.. yg len sume
kecik2.. almaklum yg besa2 sume da berpunye.. aku sorg je yg single mingle. jd rumeh baru
tu perlulah di cat juga di itu ini kan..

dua. 3d n render project2 lame:
heh ade satu competition ni.. behajat mcm nak masuk.. saje
amik pengalaman.. tarikh tutup bulan 9. sketch up da ade tp.. srabut.. buat ala kadar jer dulu..
so skang.. ade mase yg terluang.. dok tgk lah tutorial yg best2.. haih.

tiga. menjdkan ramadan kali ini lebih bermakna:
dari start matrik sampai la last year.. terawih x pnah nak complete 30 hari. hhahampeh. maka.. memandangkan dah dok kat umh cukup 30hari..haharapnye.. cukup la. quran pulak. perlu giatkan lagi. kalau x supe tayah cuti..

er. buat mase ni tu dulu.. ni perkara utama.. yg kecik2 tu balakang cerita..

Wednesday, 27 July 2011

layout baru dan smangat baru!!


assalam.

da lame sebnanya nak update.. tp mls

da lama sebnanya nak tuka layout konon nak bg smangat bru.. tp mls

jd sempena cuti yg amatlah pnjg ni. ade lah mase nak godek2 coding yg da lame sgt ditinggalkan.
lgi2 kali ni punye mcm complicated sket.. tkebil2 mate nak cari code yg spatutnye.
last skali gune time nak wat layout seblum ni. then last kali blaja time ict mase matrix dulu.

cuti kali ni mmg lame. alhamdulillah sempt juge brjln ke negara org.
sempat juga berkomiti di program org.
sempat juga menziarah kawan yg kurang sihat d kuantan.

last kali update mase terang. itupon sbb org nak tgk design baju. paling tebaik utk share link
kat blogger.com kalau kat fb bahye. nanti sape2 buleh tgk. x mantap..
seblum tu kalau x silap bulan 2. haha lame gile. da btimbun habuk rasenye.

nak crite mmg byk .. tp nak type.. er.. byk sgt sampai x taw mne satu nak cite.
dari terang ke multidip sambung ke korea terus interskool debate dan ending kat kuantan
mlwat apis di sepital sambil bejln2 d kuantan.

ramadan da dekat..da lme x pose kat umh time cuti.. kalu ade pon weekend jek.. mule
dr start skola asrama sampai la last year.. kat ujung2 bulan bru telekat kat umh.. kalau
x stakat week end je la...kali ni mmg tade alasan utk x smyg trwih.. project2 da tde
kehidupan as student bermula lepas raye. sape x smyg gak buleh piyat telinge die kuat2

aha. dlm mase terdekat aku bepindah lg. kali ni x jauh. dr kajang ke bangi. tp rumahnye
still xleh masuk.. renovate lg.. tp kerja mengecat still aku yg pegang.. ape gune ade
anak laki, tgh cuti.. tak kawin lagi.. tak tlg contribute pape kat parent..utk kurangkan
ongkos renovation.. haha. muke aku mmg muke buruh. tadehal..

okeh mate da ngantuk, nyamuk da byk, mulut da menguap. itu maksudnye suro tido
untuk menjamin subuh yg terjamin. oh.. lupe nak btau kalau ke negara org.. sile la bwk
kompas.. snang sket nak smyg.

Monday, 30 May 2011

Monday, 7 February 2011

empat pagi.

apabila bgn tibe2.. pada jam empat pagi..

mata terpisat2.. mule terasa dahaga.. terasa nak g toilet.. n mule mencari selimut utk sambung tido.. tp.. terasa amat segar.. mungkin tido terlalu awal pada malam sebelumnya.. jd.. itulah situasi yg dihadapi saya sekarang.. tamat muqaddimah post kali ni..

last post december.. skrang 8 feb.. humph lame jugak da x update..utk pengetahuan.. anda taw gdoc? itu google document hum. die umpama microsoft word tp versi online n mcm blog jugaklah sket2..

jd nak dijdkan cerita.. semester kali ni sume activities dlm studio class kne update.. ikut gdoc.. dan ini ade markah.. dan wajib(bg studio master kami).. jd da byk2 mnulis kat situ.. terasa malas sgt nak mnulis kat sini pulak.. jd maaflah~ jika blog ini x terhapdet(ok ..ini berbaur alsan yg lame).cth gdoc buleh la tgk at sini..(keje lapuk yg burok)

er.. bru je lepas cuti mis sem.. jad da abes separuh tempoh pembelajaran sem ini.. tinggal lagi separuh.. oh.. da nak abes.. sdangkan design baru sket.. input lecture class theory tah kemane2 lgi.. argh pantas btol.. oh i need time portal lah..nanti boleh bg idea2 skrang kat my old me.. so tade lah nak tekebil2 cr idea skarang..

workshop.. anda suke pg workshop? saya amat suke.. tp w.shop saya maksudkan bukanlah bengkel kerete.. tetapi lebih kepada klas tutorial.. lg2 tentang mlukis ke.. mewarna ke..atau ape2 yg berkaitan computer n software.. betambahlah minat saya.. tp apabila timing x kene.. atau ketika tgh bz.. minat tuh telah turun mendadak. apabila ade lagi mende penting perlu diselesaikan.. lagi2 bile harganya mhal(for me..rm4++ is byk!)dan anda disponsored..die mcm .. argh.. kene struggle lebeyh n produce something yg berbaloi.. lg2 bile this is international punye w.shop speaker dr german.. n other participants from international student yang lawa.. saiko lebeyh.. haha

itulah yg saya rase.. this is 1 week w.shop. even ade excuse letter... alamak byk nak kne catch up lpas ni!..

ok da azan suboh.. i.allah pasni will update on Digital Manufacturing Design Workshop 2011