Tuesday, 16 August 2011

pengajarannye?


salam 17 ramadhan.

nak dijadikan cerite.. baru2 ni nenek saya sakit teruk.. umurnya da 80 an.. sebelum ni.. opah ok tpi mcm biase lupe2 sket.. kdg2 satu mende opah boleh ulang sampai berpuluh-puluh kali.. tp takpe.. biaselah.. bile da berumur mcm2 la jd. bukan opah nak ulang pon.. tp da lupe.. kdg2 rase kesian, kadang2 rase tensen.. n kalau mcm da tensen teroslah beredar ke tempat lain.

okeh. sambung balik. mase opah sakit tu.. muntah2 n batuk2 sampai naik hijau muke opah. n

teros umi bg minum air n x puase la opah ari tuh.. kalau mcm tahun lepas. alhamdulillah.. penuh 30 hari opah pose.. smyg terawih pon x tinggal.. cume kali ni opah x sihat n gagal berpuasa utk beberapa hari.

memandangkan opah kurang sket nak igt2 sampaikan 'natural call' pon opah daa x igt.. jd. kadang2 tpakselah umi tlg bersihkan.. kadang2 dlm sehari 2 3 kali jugak cadar bertukar ganti. humph kesian jugak rase. sebnanya dekat rumah ni ade je makcik pembantu rumah.. tp umi die rase kurg senang bile org lain yg uruskan opah. oh opah mak kepada ayah.. so kirenye opah ni mak mertua lah.


alhamdulillah.. skrg opah da sihat.. boleh lpak kat lua, kat blakang.. kalau dulu atas katil jek.. n kne bwk mknn pg kat katil.. skang da bole mkn kat meja.. tp masalah kurg igt tu masih je ade.. takpe2.. n sume da ok.. kecuali gigi palsu die da xde.. cr2 x jumpe .. kate umi,, mungkin da terbuang sbb mase muntah2 tu opah batuk2..so tunggu opah cukup2 sihat n g wat gigi baru!

hum. jd saya memikirkan..dpt ke saya cr isteri yg mcm umi? umi perlu dpt layanan yg
sewajarnya mcm umi layan opah. n bile saya pegi keje tidaklah membiarkan umi di jga oleh maid semata2. uhh susah nak bygkan..berkerut jugak pale bile pikir..
haha... gamba mase kat nmsan tower. seoul korea

hum. kirenye.. nak cr pasangan yg terbaik.. mestlah diri sendiri tu jd terbaik dulu kan.hurm ameen!

7 comments:

Penjiwa Jalanan said...

untuk berbakti pada orang tua, memang perlukN KESABARAN TINGGI. tapi susah mana pun, cuma fikirkan apa yang kita buat tu, satu ibadah, banyak benefit boleh dapat

fami said...

yup2 betol...parent makin sayang, tuhan lg2 la sayang.. insya allah..

donad said...

pengajarannye fami kne carik calon from skng!hehehe

fami said...

isk x boleh nad.. awl lagi.. blaja pon x abes lg!.

fahmi faudzi said...

''xde ar..nnti kau pilih prmpn yg bila dlm rship lg dia byk care psl kau
bkn dia asyk nk kau je care psl dia
fhm x?
kalau prmpn yg care psl kau, dia akan concern giler kau dh mkn ke, bila kau sakit dia jg kau mcm belikan ubat, mknn cmtu ar
tp kalau prmpn yg nak kau je care psl dia, asyk2 ada mslh tepon kau slalu
bila tgh bengang, cari kau...''

ha ni ade pandangan sorg kwn..

aspirasiku~ said...

bagus2... post yg sangat bagus.. umi mmg layak dpt layanan yg mcm tu bahkan lebh lagi~

semoga fahmi dpt jumpa isteri yg sgt solehah+ penyabar ^_^

saya said...

insyaAllah, doa itu senjata orang mukmin.. ada yang sedang menunggu langkah fami tu.. tp x melangkah langkah lagi.. moga thabat di JalanNya.