usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Wednesday, 26 May 2010

itik pulang pg~


pertamanya, kepada pakar bahasa aku mintak maaap sbb mengganti pekataan petang kepada pagi. itik pulang petang membawa maksud berjlan seiringan atau secara ramai2 dgn sopan santun atau lemah lembut... biase petang2 kalau kat kampung tuh..dptlah tgk itik berperangai sedemikian rupa.. terkedek2 bersahaja..kalau ade ank, mmg berjujuk je ank beratur kat belakang... sungguh berdisiplin

tapi setelah di modified sedikit.

itik pulang pg aku pikir ia adelah situasi apebile budak kaed yg dekat2 subuh bru nak balik bilik.. keadaan tu mmg mcm itik balik petang.. dengan mata panda tak cukup tido, gerak kaki yang bersahaja+mls+mengantuk. pastu biasenye akan beramai2.. naik moto atau kereta atau mungkin berjalan kaki..

mcm aku naik kereta tu jaranglah, naik moto tu de la bile berpeluang, tp kalau tak, mula la membuka langkah utk berpijak di walkway uia nih.. alhamdulillah, buat mase nih. x penah pulak aku tersilap jln , cume tersalah masuk toilet ade la skali, lepas solat suboh. dgn mata terpisat2, langkah laju je menuju ke toilet tingkat dua.. yang disangkakan tingkat tiga..yg best.. bile da masuk, baru seda.. eh lawa pulak toilet nih, da renovate ke? terfikir sendirian.. then da lame bru terfikir lain mcm, tambah2 lagi bile nak kluar toilet, tersempak dgn pompuan mne tah, demm, abes nanti org igt aku pervert di pagi hari.. tp aku kluar dgn muke ngantuk n aih, sori2 mamai td..aku harap akak tu tmakan dgn lakonan spontan aku..tp itu skali je yg aku tesalah masuk ok, tp yg sengaja masuk pon, ade la jugak skali dua, tp time mmg confirm tde pompuan da.. tu pon utk pg bersih2 brus cat, itu sahaja.

tp ade jugak org yg kurang bernaseb baik.. cthnya..naik keta ternaik curb jalan atu telanggar pokok, naik moto terlanggar moto lain atau jalan kaki terhoyong hayang, da kate ngantuk mcm2 bole jd, nau'zubillahhimin zalik~ mintak dijauhkan dr sape2..

jdnya, sem tige atau dikenali semester pendek, aku expect utk x busy n act as a normal person, mean bukan budak archi di sem panjang, tp dgn bertuah aku join acoustic, tros harapan aku tu musnah sama skali. keadaan aku mmg seperti itik pulang pg.. haha haih2.. itula menggatal sgt tgn p tkan keypad enset ..yes.. bile deli tanye nak join ke tak..

haha bak kate org tue buang yg keruh amek yg jerneh, even dlm kbzian aku boleh knal ramai org senior.. er secara lebih detail junior sebnanya, kebanyakan mereka 89.. sedangkan aku 88... senang cite ramai yg involve prog ni budak 2nd year, dan dari 1st year cume 7 org dari 30 org.. nak kate kami insan terpilih, boleh la.. haha..org klnatan kate, agah atau koya soghe.lgpon aku byk pengalaman baru, jahit guni utk buat baju? cat banner gune plaka yg diproject dr lcd projector, welding besi yg mampu menahan beban 80 kg dan mcm2..bile lg nak dpt peluang mcm nih

12 jun tarikh keramat, bab nari2 mesti da settle, installation 4hb should be done, props pe sume aku da lepas tgn, tp tlg sket2 jek. tp bak kate sadeeq, kalau kerja2 tukang mmg kita kena tlg, sbb x ramai suka masuk bengkel.. tp kami suka!! almaklum dr kecik ayh da ajar main dgn test pen, tukul, drill, mcm2 lagi..

jdnye..arini akan masuk bengkel lg, lunch kat kaed n tros ke bengkel, harapannya sume siap dlm waktu ditetapkan, n pling penting menang semua acara atau competition yg kami join!! doakan kami~




Monday, 24 May 2010

sesape pon tua ok



last weekend terisi dgn prog yg bermanfaat. aku p mlwat ke rumah org tua. pjlanan punye la jauh.. blom masuk skali 2 u turn sbb tsalah jalan.. belom lgi campur sbb tbangun lambat..almaklum tdo pon lambat..

tempatnye kat rumah org tue, ikhlas, puchong.. tde grand mne tempatnye, tp bangunan die skali ngan surau.. alhamdulillah sesampai je kt situ dsambut ceria oleh pengasas rumah tu, emak@mak cik fauziah. rumah ni da nam tahun lebih da.. kalau nak dikire lebih 25 org da mninggal kat umh ni..

penghuni laki dalam 4 org. pompuan dlm belas2 mungkin. aktiviti dibahagikan, gotong royong, beramah mesra atau masak2.. aku pling tringin utk join masak2.. tp x dpt..pastu nak join gotong royong.. ponn x dapat.. last kje aku utk beramah mesra ngan org2 tue yg ade..

rate2 umo diorng dlm 50 tahun ke atas.. de yg saket, ditinggalkan atau dihantar oleh ank sendiri.. ade skali tuh tgh dok snap gambar.. tibe ade m.cik sorg panggil. katenye die mcm knal.. aku pon mcm blur2.. tp layan ja.. iyelah samada betol atau tak tujuan mmg utk entertain diorg.. lame jugak borak2.. mak cik tu mude lagi.. dlm 51.. lagi mude dr mak aku.. tp die sakit sket.. kencing mnis mungkin.. kaki die kne potong...

x lame lpas tu lunch sket then smyg.lepas smyg tuh bru majlis pnutup. mase majlis pnutup tuh emak de bg ucapan sket.. tp point penting yg die bg ialah.. btolkan perspective kita bahawa hantar parent ke rumah org tue bukan perkara yg x baik..katenye bg anak yg keje awl pg balik lewat mlm, bek anta parent kat umh org tue.. koman2 trjaga juga kebajikan die dan emak tambah lgi.. view org tue2 ni lain compare ngan org mude.. so de baik bg parent duduk ngan geng seumur dgn diorg utk lebih mudah memahami 1 sama lain.. itu pendapat emak la..

tp bg aku.. lg elok kalau kite sendiri yg jaga.. gilir ke jaga ngan adek bradek lain.. kalau dulu diorg yg jage kite.. ape salahnye kalau kite sendiri yg jaga diorang balik.. hurm agak2 kalau kite tue nanti nak tak kalau anak2 anta kite kat umh org tue.. bg aku cam x best.. aku nak gak men2 ngan cucu2.. best kot.. haha

secra kesimpulan, mase kat sane mmg diorg mcm budak kecik, maknan nak kne bwakkan, kdg2 de yg kne suap.. gtu la jugak kite time kecik2 dulu... hargailah jasa mak bapak kerana membesarkan kita..kalau nak time tue nanti kne layan best2 , layanlah parent kite best2 jugak




aku igt nak suap pak cik ni mkn.. tp die cam segan2 so just teman borak2 je la..

berbuat baik kepada org tua.. sbb kalau sempat, kite pon tue jugak.

Saturday, 15 May 2010

di tengah kesibukan


alhamdulillah td bru je blansung mjlis ptunangan abg aku yg ke3

ni jgak majlis ptunangan yg ptama aku g, abg aku lg 2 org tak sempat.. sbb wat time de studio.. mmg ssh sket la aku nak p..

mlm smlm mcm biase de training performance utk acoustic, architectural workshop kat ukm, aku join delegates dr uia.. 7 org dr first year, tp bukan pasal acoustic aku nak cite, so smlm pkul 3 kot baru sampai bilik kat uia.. dgn penat lelah aku befikir kalau aku tdo ni mmg ssh aku nak bgn pg esok sbb aku da janji ngan umi.. umi nanti pkul 9am fami sampai umh.. mean mesti la btolak dr uia dlm pkul 7..

aku amik keputusan utk x tdo n tros bjaga sampai pg.. mule2 dok on9.. borak2 ngan sape2 yg ade.. tp mate da makin ngantuk aku amik kputusan utk p basuh baju.. huh mmg byk.. tiap abes training mesti bepeluh sakan, bau pon bukan main.. terbaik dr ladang!

malangnye lepas basuh baju aku telelap, sedar utk smyg subuh dlm pukul 645, cis baju tak jemor lagi.. rushing2 jemor baju dan kemas2.. at last kuar bilik dlm pkul 730am.. da tbayang2 aku bakal kne marah nih.. berbekal camera slr ahnaf yg aku pinjam.. bwk la p tunggu kat bus stop,

pkul 915. enset bervibrate. aku yg tgh tido pon tasedar.. tgk umi da call..pikir jap pe nak jwb.. bru tekan button ijau. ha fami kat mne da? dgn tenang aku jwb kat serdang nih.. tunggu train tadi lame.. mak aku sambung lg.. ha nanti x sempat mndi la ni sume da siap tinggal fami je lagi.. gulp.. trase besalah pulak.. dgn lembut aku mnjawab, umi, fmi da mndi pg td seblum nak balik.. tinggal balik nak sarung baju batik jek.. umi tediam n lepas salam die letak talipon..

tepat jam 930 aku sampai umh dan tros besalin pakaian... bajun batik indon yg aku pakai time orchestra menjd pilihan.. sbb saiz die paling ngam ngan aku. actually aku tde bju batik pon.. sume pau dr ayh aku punye jek..hehe.. ni la untung bole kongsi baju ngan ayah. settle sume aku snap2 la gamba hantaran.. wouh trase bsalah sbb x tlg2 wat hantaran skali..

1040am. da sampai kat umh si bakal, kat taman tun, aku dgn gaya photogrpher turun kete dulu.. ye la nak snap2 keadaan, lg2 abg aku yg nak btunag tu bukan ade pon, die kat jepon tgh wat master.. kami je wakil..umh pon lawa jek.. yelah atuk2 si bakal ni tan sri dowh.. aku pon cuak..protokol~ tp derang cam friendly so mcm tde hall sgt la..

jd photographer jugak amat best.. boleh begerak bebas.. tade sape nak halang.. kang halang x dpt masuk gamba..haha.. time sarung cincing mmg aku sorg je laki..yelah ni kan hal2 kaum ibu segan2 jugak.. tp wat bodo sudah.. tp aku ni pon amateur so lambt la sket nak setting2..heh.

lepas tu bru la nak merasa nasik briyani gam.. cis daging ngan ayam da abes.. tinggal kuah jek.. tambah sayur2 sket.. mmg aku jd herbivor la kejap..tp xpe.. baru tunang.. kang time kawen aku mlantak abes2san..haha.. sambil tu sempat la beborak ngan adikbradek+spp bakal akak ipar aku yg ketige.. adek laki de 2 org sorg amek culinary dan sorg aku sek men taman tun f5. die pon de lg 3 org adek pompuan... tp tak prasan pulak yg mne satu..tau2 jela aku ni pemalu sket.. haha

tak lame tuh men tuka2 hantaran.. pastu tangkap gamba ramai2 n mule punggah2 hantaran utk balik.. salam2 n balik!! aku punye badan bepeluh tak igt!!..masuk je kereta tros tanggal baju batik..






Thursday, 13 May 2010

sepetang yg menarek


alkisah,

pada asalnya razi die nak gi lowyat, kononnye nak beli beg camera, atau lense 50mm atau ext hardisk. smangat beliau untk beli brg2 ni x lain tak bukan kerana beliau ign pergi ke Melbourne, australia ..sbb ape dan watpe die gi sane mmg panjang citer die.. so tayah cite kat sini..

tup2.. lepas lunch kat ali muazan razi dan aku bergegas kluar dr uia utk pergi ke putra lrt, kate razi kalau bukan sbb harge parking yg mahal mmg die nak gi tros pakai kete.. tp muazan ckp, sumenye ade hikmahnye.. kite sume secara tak langsung bole besenam.. memandangkan seluar kite makin ketat, aku meneka, mungkin seluar kita mengecut kot.. razi meng iyakan je.. muazan pulak geleng2.

da sampai lrt mcm biase beli tiket dan tunggu train dlm train mmg byk perkara kami bincangkan...... tp topik yg hangat ialah kawen ..haih janji bile ade razi ngan muazan mmg kawen je yg tkeluar dr mulut diorg.. dah panas2 borak die akan ade satu kesimpulan yg same bahawa diantara kami aku yg kawen dulu... cis, aku yg yg kurang amek pot dlm pebincangan diorg tetibe kene kawen awal.. dan razi paling last n time kawen razi, aku ngan muazan kne lawan 0ne two som utk sape jd pengapit razi.. hape da .. cube la bincang masalah ummah bole jugak aku join2..

ok sampai kat imbi kiteorg p times dulu kate razi die nak cari sluar.. peh lju je die mnuju ke kdai Giordano.. aku ngan muazan belek satu 2 baju pastu tros lepak lua..then denga suare panggil, jom! oh razi kluar dgn tgn kosong.. katenye saiz kat situ besa.. yg muat2 tade.. tros laju kami pg ke lowyat.sbb aku kne beli ram lptop aku bepisah ngan derang ..nk cepat..

bile bjumpe balik ngan diorg, razi kelihatan monyok, rupenye beg yg die inginkan da jumpe.. tp arge die 6++ heh.. gile mahal!! itu da pro punye beg.. sedangkan razi masih dlm perjalanan utk sampai ke tahap tu.. jdnye tros cancel utk berbeg camera yg baru.. pastu aku bg cdangan ext h.disk yg aku da survey td.. tp kesedihan die tak dpt beg camera membuatkan die rase tanak beli h.disk da.. len kali la.. kate die.. ok pastu item ketike dlm senarai.. lense 50 mm.. rupenye die survey siap2 pling murah 3++ mmg besinar2 dan bekace2 mata die utk beli lense. aku sebagai pengguna tegar camera die mmg menyokong je.. nanti bole la snap gambaa lawa2..besa je langkah kiteorg utk turun ke basement sbb nak teman razi withdraw duet, mule2 kat cimb. pasti technical error, pastu kat rhb, kemudian eon bank.. sumenye takleh.. adoi, humphh takde harapn aku nak merase 50mm.. razi keluar dr low yat dgn tgn kosong.. muazan pula dah menhabeskan 100 dlm lowyat.. aku pinjam wat beli ram.. hehe kate bank rosak ngan aku2 pon xleh kuar duet..

abes tuh pg times balik utk smyg asar, selesai solat.. razi btau aku.. eh solat aku td tak khusyuk aa.. memikirkan tujuan sebna die dtg ke low yat... die tambah lg.. mungkin ade hikmahnye.. ye lah aku kat sane(australia) sorg2 gak sape je pon nak snap gamba aku.. coach aku bukan reti mne pon.. aku angguk2 je tande stuju..

selesai solat terlalu saloon gunting rmbut.. muazan tjeling2 kat rambut razi yg baru potong..die pon ckp.. eh aku rase cam nak gunting rambut la.. dan2 jek.. tp die tanak kat saloon sbb takut amoi cine bermain2 ngan rambut die.. mybe die nak abg bangla kot... lebih selesa..hehe.. pastu tross balik ke lrt putra, dlm train mcm biase kami borak2, tp kali ni bukan pasal kawen dah.. kali ni pasal scholarship..lebih matang mungkin

sesampai jek tros ke destinasi kedua~ kedai bundle famili.. razi mencuba naseb kat sini.. selepas gagal mencr saiz seluar yg kecik kat giordano td..alhamdulillah kali ni kami keluar mmg bukan tgn kosong dah.. masing2 ade plastik beg yg terisi dgn pakaian yg tersendiri.. semua tersenyum puas.. koman2 kluar uia ngan tgn kosong.. balik uia ade la sumting..kami mneruskan langkah utk ke uia..

tgh2 perjalanan.. ade shabt kepada razi ajak tgk wayang... 3idiots cite yg kate razi..mmg mnarik..yg menceritakan ttg sistem pembelajaran dlm universiti..aku mcm berminat.. muazan mcm x kisah die angguk2 jek. tp bile dah tau tu cite industan, hati mcm mls sedikit.. maklumlah last kali tgk cite industan mungkin tingkatan 1 atau 2 tu pon time cuti skola.. namun selepas termakn pujuk rayu razi, tambah2 die yg sponsor tiket.. aku ok je la..then balik uia utk solat asar n dine.. dine kat uia lebih murah.. subsidi kerajaan kate razi.. tambah2 lagi muazan tertarik kat akak jual air...........mungkin

dlm pkul tujuh setengah da sampai kat wangsa walk... teros mlangkah maju ke arah surau.. sampai2 da penuh.. ramai jugakk org smyg.. xa sangka boleh penuh..tunggu2 utk trip soalat yg kedua terjumpa musa dgn baju a & w.. oh bekerja rupenye die.. bile ditanya awen ngan fit pon bekerja gak tp kat kedai seberang.. little wok kalau x silap.. uh kalau aku x join akustik.. mmg aku pon bniat nak keje..

then tros ke tingkat ats utk p beli tiket.. wyg kat w.walk bru je bukak x sampai sbulan lagi.. dulu dtg kat atas ni p men boling ja..skang da de wyg pulak.. lawa pulak tu tempatnye.. kate razi nmpak mewah mcm kat pavi dah.. dengan de lobby yg berskrin besa plus lampu yg besa2.. karpet pon lawa jugak.. tp tempat beli tiket die mcm burok sket.. lantai die mcm pasar pulak tgk.. bajet kurang mungkin..

1120pm. huh.. mmg lame betol eh cite industan nih.. x sangka lame sampai canggini.. kalah tgk cite lord of the ring mahupon harry potter.. naseb bek kat dlm tu duduk mcm2 gaya.. kalau tak boleh kebas kaki nih.. sedikit review pasal citer tu.. pasal 3 sahabat karib, blaja kat engineering kat u terkemuka kat india. tp sistem die mcm hampeh.. galak student utk hafal tp bukan praktikal, so derang ni slalu mmbrontak.. tp yg paling penting dlm cite nih pasal persahabatan yg akrab diantara mereka bertige.. ade part yg mmg menyntuh hati.. sebak pon ade.. cis tere jugak director industan bermain dgn perasaan aku.. last2 mereka ni bjaya jugak hidup dgn senang dan happy dgn cara mereka yg tersendiri..ha sape nak softcopy die aku taw sape yang ade..

dgn rushingnye aku balik kaed sbb de training akustik, tp dsbb choreographer x dtg. training jd meeting.. tungtang2 balik pkul 2.kot.. sampai bilik muazn da tido..aku pon da menguap skalii dua..on9 skjap..pastu zzz..


brogalala

lepas layan orchestra











Saturday, 1 May 2010

ding!

peh.. mmg ssh skang ni nak update blog..kalau nak kate x dpt tenet, skrang mane2 kat uia ni pon da dpt internet.. even kat toilet pon bole on9..

sbb ape ssh? diri ini smakin mls nak mnulis.. atau mnaip.. tp kalu chatting ligat je jari dok mnekan keyboard.. idea nak mnulis pon mkin kurang.. kalau kat edit post tuh mmg besepah dah draft.. buat2 sket..tinggal..haih..

jdnye.. skang nak tulis sket pasal pkembangan masa skarang.. da start short sem. hanya amik satu subjek(ungs). hanya 2 hari kelas. 3 jam setiap hari. selebihnya diisi dgn aktvt2 yg ade yg bermanfaaat dan ade yg tak..

antara yg bermanfaat, tgk tutorial photoshop n after effects, design ape2 kalau dpt job..dan pg usrah..i.allah!.. tp yg x bermanfaat mane.. p marathon wyg, sambung tgk muvi kat bilik.. men game kat lptop muazan. juga tidor atau makan dgn kadar yg berlebihan.

ok, bru2 ni ade kwn suro nyatakn pendapat tentang cinta... isk, ini membuatkan aku stuck.
sbbnye ssh sket nak ckp kalau xde pengalamn.. kalau org yg de pengalaman tu bolehlah goreng sesuka ati.. al maklum org brpengalamn ni lebih menjiwai mungkin..

scra ringkas. mungkin cinta ni satu perasaan kasih sayang kot.. dan semua org ade prsaan ni.. kalau tgk muvi tu..semafia mne pon mamat tu.. last2 nak jugak kawen n dpt ank.. n even binatang pon de jugak prasaan cinta ni.. snang cite semua mkhluk la.

sebnanya..kita telah diajar utk bercinta sjak kecik lagi.. dan cikgu cinta kite tu ialah parent kita sendiri.. tringat dulu time kecik2 slalu dok bnasyid lagu cinta 5 perkara.. dari cinta kepada allah.sampai la cinta kepda kecemerlang.. dan kat sini kite dpt tgk yg cinta ni mmg perlu ade kat mnusia.. sbb tanpa cinta kite macam xde hala tujuan..dan paling penting bagaimana kita menyalurkan perasaan cinta tu.. kalau kite salur di jalan yg betol..natijah die pon akan elok la..dan kalau sebaliknya.. hmpph silap besa!!..

kbetulan bru2 ni aku dipromote abg aku utk bce buku 'di atas sejadah cinta' tulisan pak habib.. pada mulenye mmg mcm mls. tp mse tu dlm kereta on da way ke uia. n tade pe nak buat.. alih2 bce la jugak satu kisah yg kate abg aku..''sape bace ni mmg garenti ada can utk nanges''.. ok..

selepas 15 minit.. ok abes.. agak menyentuh hati.. tp masih gagal utk mlembutkan hati batu aku ni.. tp i'brah atau pengajaran dr cte yg aku bace tu mmg mendlm.. mmbuatkan aku terfikir.. dan aku ckp kat abg aku..''isk ni rase smakin bekobar2 nak kawen awal nih'' .. haha.. jln cte mmg mcm drama tv 2.. ank2 nk kawen parentt tak bg sbb lain darjat... pastu kawen lari..pastu idop ssh n last2 bjaya.. tp kalau jln cite ni dilihat dr perspective yg lebih islami.. akn ade satu perasaan yg berbeza!! betol. kali ni mmg x tipu.

ok. stakat itu sje kefahaman aku ttg cinta.

ok td p bsuh baju.. skang nak p jemor pulak