Monday, 24 May 2010

sesape pon tua ok



last weekend terisi dgn prog yg bermanfaat. aku p mlwat ke rumah org tua. pjlanan punye la jauh.. blom masuk skali 2 u turn sbb tsalah jalan.. belom lgi campur sbb tbangun lambat..almaklum tdo pon lambat..

tempatnye kat rumah org tue, ikhlas, puchong.. tde grand mne tempatnye, tp bangunan die skali ngan surau.. alhamdulillah sesampai je kt situ dsambut ceria oleh pengasas rumah tu, emak@mak cik fauziah. rumah ni da nam tahun lebih da.. kalau nak dikire lebih 25 org da mninggal kat umh ni..

penghuni laki dalam 4 org. pompuan dlm belas2 mungkin. aktiviti dibahagikan, gotong royong, beramah mesra atau masak2.. aku pling tringin utk join masak2.. tp x dpt..pastu nak join gotong royong.. ponn x dapat.. last kje aku utk beramah mesra ngan org2 tue yg ade..

rate2 umo diorng dlm 50 tahun ke atas.. de yg saket, ditinggalkan atau dihantar oleh ank sendiri.. ade skali tuh tgh dok snap gambar.. tibe ade m.cik sorg panggil. katenye die mcm knal.. aku pon mcm blur2.. tp layan ja.. iyelah samada betol atau tak tujuan mmg utk entertain diorg.. lame jugak borak2.. mak cik tu mude lagi.. dlm 51.. lagi mude dr mak aku.. tp die sakit sket.. kencing mnis mungkin.. kaki die kne potong...

x lame lpas tu lunch sket then smyg.lepas smyg tuh bru majlis pnutup. mase majlis pnutup tuh emak de bg ucapan sket.. tp point penting yg die bg ialah.. btolkan perspective kita bahawa hantar parent ke rumah org tue bukan perkara yg x baik..katenye bg anak yg keje awl pg balik lewat mlm, bek anta parent kat umh org tue.. koman2 trjaga juga kebajikan die dan emak tambah lgi.. view org tue2 ni lain compare ngan org mude.. so de baik bg parent duduk ngan geng seumur dgn diorg utk lebih mudah memahami 1 sama lain.. itu pendapat emak la..

tp bg aku.. lg elok kalau kite sendiri yg jaga.. gilir ke jaga ngan adek bradek lain.. kalau dulu diorg yg jage kite.. ape salahnye kalau kite sendiri yg jaga diorang balik.. hurm agak2 kalau kite tue nanti nak tak kalau anak2 anta kite kat umh org tue.. bg aku cam x best.. aku nak gak men2 ngan cucu2.. best kot.. haha

secra kesimpulan, mase kat sane mmg diorg mcm budak kecik, maknan nak kne bwakkan, kdg2 de yg kne suap.. gtu la jugak kite time kecik2 dulu... hargailah jasa mak bapak kerana membesarkan kita..kalau nak time tue nanti kne layan best2 , layanlah parent kite best2 jugak




aku igt nak suap pak cik ni mkn.. tp die cam segan2 so just teman borak2 je la..

berbuat baik kepada org tua.. sbb kalau sempat, kite pon tue jugak.

9 comments:

nadia rusli said...

wawah..seronoknya...
aah,bile dah tua,mcm kembali ke zaman kanak2 blik...
mcm tu lah putaran hidup...
^_^

fahmi faudzi said...

aa, tambah pengalaman baru.. first time pg rumah org tua ni..

igt nak ajak fatin, tp mcm bz tlg ibu fatin kat umh jek..

syifa' pon join skali prog nih.

Beejan said...

Weyh, ko tk tolong mandikan dorg ker?

fahmi faudzi said...

masih belum berkesempatan.. sampai2 jek sume da mandi siap2 kot

nadia rusli said...

haha...bz + susah nak kuar rumah..lg2 abg nk g australia nih..lg la x leh kuar umah...=P

aah...syifa' mcm ade dlm gmbr tu sekali..hehe...bgus eh korg,aktif!teruskan...=)

fahmi faudzi said...

oh die da jd nak g australia? bile tuh?

syifa' tu aktif la, fami ni pasif sket.. kan beejan?

nadia rusli said...

haha...agak la..
eh x.ofis nye trip...best kan?seminggu...

fahmi faudzi said...

hurm best2.. ala kite p syria 2 bulan .. lg best!

utrujah said...

bestnye dpt experience cmni. agk terasa sbb sgt teruk PR dengan orang2 tua. hu

hidup ini, pelajaran yang panjang...