usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Tuesday, 30 June 2009

durian fever!!


oh.. dlm minggu ni perut aku byk dipenuhi ngan durian!!
pure durian,tempoyak,cucur durian..mmg mlepas gian..
ni gara2 mak aku jumpe port baik utk beli durian murah.. kat broga..
pegi pagi.. balik tgh ari.. pegi keta kosong..balik keta penuh.. tak muat dgn boot.. dlm kereta pon sumbat....bau die mmg tak bole bla~humph.. hampir setengah botol febreez dikobankan...utk menyahbau durian.. skarang da tinggal sket.. sbb byk da dlm perut ngan dlm botol tempoyak..

skang ni durian x bape nak ikut musim da.. skang durian sintetik punye.. men suntik2.. mcm botox plak.. kite da tak tulen maner.. tp still sedap n best..

sape yg alah ngan durian mmg rugi.. 30% kenikmatan dunia da ilang.. haha

Monday, 29 June 2009

ding dong~persalinan kulit

setelah sekian lame berfikir dan memerah otak, akhirnya siap la jugak kad2 ramadhan yg ditempah dr client. tugas ni di beri time next exm aritu lg.. tp kekangan mase .. tpakse tangguh jap... n bile sampai je umh.. aku jalankanla tugas aku sbg freelance designer..

perah2 punye perah, naik kering da otak aku.. thasilla 4 design yg biase.. kali ni aku byk men ngan photoshop... dlm editing gamba... sbb ade beberape mesej nak disampaikan dlm setiap design.. yg menyebabkan.. design jd terhad sket.. tp since da proceed.. aku ok je la








kne letak sample.. sbb takut de org copy..heh


bile da siap tgh ari semalm.. aku sj godek2 code css utk blog pulak.. uh bile perhati satu2... uh mmg senang je utk kite edit.. dlu time ict de la jugak blaja mende2 gini.. so senang sket nak paham.. itu yg ade layout baru ni..

aaa.. komen2..jgn tak komen

Friday, 26 June 2009

cuti..ohh~

assalamualaikum

exm da abes.. dr exm mode dah btuka jd holiday mode..

gembire?.. x brape.. sbb time cuti la byk kje kne wat.. dok kat umh an...

add math... alamak da tak igt.. tp nak kene aja adek sorg nih..adoi~ lame da tinggal

layout mcm nak tuka.. ye la da ade org wat tutorial mcm mne nak tuka...oho~

kuar rumah? erm.. tgk la.. jrg2 kot

smlm kuar terase nak tgk transformers.. tp full sampai ari ahd..

last2 makan kat wendys ngan abg dani jek

smlm trase nak g swimming pool secara illegal..

tebantut.. sbb ayah nak dtg mlm..

hari ni usrah ajak p ice skating...

tp.. kerje blambak da.. design poskad raya?

uh~

.. alamak.. takleh mengeluhlah..

wallahua'lam

Friday, 19 June 2009

melepas~

ini bukan melepas angin..

uh.. hotel de paris..port dickson..negeri sembilan..ims atau ijma' mahabbah sanawi.. aku terlepas utk pergi.. ini gara2 exm pada next week..argh.. hangin betol bile pike pasal timing die... hancuss..

ramai classmate aku yg lame akn dtg.. tp aku jgak yg tak dpt dtg.. pedih hati ini.. melihat mereka bakal bergembira di sana.. tp aku .. terperap di uia.. mengadap note2 yg disalin.. urgh..

disebabkan carry mark renda.. tpakse la aku kne struggle utk memenangi saki baki markah yg tinggal.. walaupon x banyak.. sekurang2nye.. bertambah la sket...

'allahummansurna fil imtihan, allahummaja'lna minannajihiin'

selitkan aku dlm doamu

wallahua'lam

Thursday, 18 June 2009

kelegaan di situ..

alhamdulillah..

baru saja lepas antar assignment bahasa melayu.. n no more class lepas nih.. tinggal nak exam pulak.. Quran Sunah Built Env. ari selasa nih.. pastu Bm lanjutan ari jum depan.. n lpas tu cuti sekejap seblum memulakan kehidupan seorang student kaed sebnar..

Bm lanjutan.. bergurukan dgn cikgu Maschitah.. mmg style dan slamber.. cool jek bile nak wat lawak... tapi hakikatnye.. beliau adalah seorang pemalu.. katanya.. cume bile berhadapan ngan student jek jd kurang sket.. Busy adalah perkataan yg pantang bg beliau.. sbb sbg student x perlu nak pikir byk2 mcm beliau.. jd jgn la bg alasan busy kat cikgu.. free2 kene sound balik.. satu lg yg mantap.. bile antar draf assignment.. mmg beliau akan check satu2... even jarak selepas coma pon die betulkan... tu tak tmasuk kesalahan tatabahasa... da la assignmen tu puluhan mukas surat.. mmg mantap...

Quran Sunah Built Envi... berlect dgn bro Spahic Omar.. ha.. ini pon sama mantap.. tgk name pon da tau die bukan org melayu.. tp vocab malay yang die tau mmg banyak.. kirenye die punye lecture mmg mix abes la.. cth.. as u all can see kan..ataupon.. terevaluate.. katanye,.. sebut ter lagi senang dr nak sebut.. accidently evaluate.. .. lagi satu.. lect ni suka bagi tazkirah.. huu mmg best.. rase mcm tgh dok dlm kuliah agama pon ade.. kejap2 hadis.. quran.. mmg tinggi jugak knowledge die.kadang2.. note tazkirah lagi banyak dari note pelajaran yang aku salin.. rmai org kate die ni suke berfalsafah.. bg aku .. die mmg mantap..

secara kesimpulannya.. mmg best kelas2 untuk sem nih.. mybe sbb contact hour sdikit kot.. n kelas sume sblah pg jek.. bahagian ptg tu mmg melangut depan comp jek keje..bile de assignment baru la melangut berfaedah.. .. da ramai da yg dtg masjid nih.. nak solat jumaat la katakan.. tp yg tgh tido pon ramai gak... qoilullah.. sunat tuh.. tdo pon dpt pahala..

wallahua'lam..

er.. prancangan?

huh.. post lagha sket kali nih.. tp mlayan kawan punye pasal.. tade hal ah.. tag kali ni dr si itam.putih... topiknye.. wdding planning... urh.. crite yang lama lg akn brlaku.. maka..bermulalah..

1. How old are you?
bak kate lect qsbe...baru 21 to be..


2. Are you single mingle?
er.. aa.. x mencari dan x dicari


3. At what age do you think you will get married?

bile2 pon bole.. janji da kerja..

4. Do you think you’ll marry the person you are with now?

er.. bace kat atas


5. If not, who do you want to marry with?
tgk la sesape yg sudi...

6. Who will be your brideman & bestman?
ntah.. sesape pon ok

7. Do you want a garden/beach/ traditional wedding?
kat umh jek.. traditional la kot..

8. Where do you plan to go on honeymoon?

er.. camping kat utan.. ok ak...

9. How many guests do you think you’ll invite?

tgk budget dulu....kang ajk reramai tde makanan nak bg makan pe?

10. Will that include your exes?
exes? mesti a... ex classmate, studiomate..rumate.. pape yang mate


11. How many layers of cake do you want?

tanak kek ah.. nak wat ketupat ke..lemang ke.. baru aa style

12. Name the song/ tune you would like to play on your wedding?

nak panggil abg dhany nga najeeb jd dj.. pepandai aa derang

13. Do you prefer fine dining or just using spoon and fork?
tangan suda.. ngade2 g tempat len a..

14. Champaigne or wine?

peh.. pe punye soklan da..


15. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
bile2 ade offer.. mura sket..haha

16. Money or household items?

ntah..


17. How many kids you would like to have?

brape2 pon x kisa...rezki an..takkan mau tolak..


18. Will you record your honeymoon in DVD/ CD?

er.. mesti a kang cucu2 mau tgk...

19.Who’s wedding plan you would like to know next?
er.. sesape jek..


Sunday, 14 June 2009

hobi baru~

assalamualaikum..
salam sejahtera kepada semua..

bermula pada hari ibu yang lepas dulu... tercetus bile angah bwk balik potrait umi ngan babah .. trase kagum gak.. jd aku amik keputusan utk mule bjinak2 dgn potrait.. kalau lukis katun uh aku da busan da.. takde la tere tp.. mcm tak bkembang je otak. sbb hanya bermain ngan line.. takde shadow2 ataupun kemahiran line pressure.

lepas aku tgk2 la tutorial kat pakcik utube.. mcm2 ade situ.. aku blaja flash, photoshop ngan illustrator pon ikut situ kebanyakannya.. bile da tgk2, paractise2.. aku dapati newbie cam aku ni kne lukis dgn berpandukan grid.. utk memastikan proportion die tak lari.. kalau tak muke manusia pon bole jd cm muke monyet... jdnye bermula proses peng'grid'an garis2 sane sini..

aku punye model petama.. mcm besela.. paper the star.. alang2 bole bace.. bole lukis skali.. n da balik umh.. print gamba 2 org ank buah aku utk jd bahan ekperimen, haha..marah abg aku kalau tak jd muke anak die ni..tup..tup..


ahna dan ahya.. ohh rindunye mereka.. blan 7 nanti derang balik..

tp seblum siap tu aku parctise siap2... blatih kawal pressure tgn.. main2 ngan shadow... tp isk.. ssh seyh..muke yg aku lukis masih blum berperasaan ... kaku aym jek.. cam ni..

siapakah mereka? haha mybe de org x knal kot.. sbb shadow die x betol sgt..


tp xpe.. aku masih tros mencube.. sampai skrang baru 6 potrait aku wat.. erm.. muke sape ek lepas ni... ada cadangan? aha...

Saturday, 13 June 2009

bukan sahaja luka, malah parut ditinggalkan..

tang!!...

itulah bunyi yang terhasil apabila bermukaan dahi aku terkena hujung raket squash.. berpinar dan kabur sebentar.. air mata mulai keluar.. cepat2 aku merembes ia pergi.. terasa panas bile dipegang tempat perlanggaran.. aku terduduk sebentar sambil memicit2 kesakitan..terasa proses pembengkakan berlaku..

uh.. terasa hangin sakali.. kepada si pemukul yg terpukul...tp sabar~.. tahan2 dan teruskan permainan.. selesai 4set.. bile dipegang.. pehh besar seyh bengkak die.. tp selepas 2 3 ari ok la kot...

tp,

slepas 2 3 ari bengkak da turun.. nampak pulak kesan luka.. uh.. padan la bile mandi asyik pedih jek.. aih.. kalau seblum ni org len kene aku hanya menggeleng kesian.. kali ni aku pulak menggeleng kesedihan.. alhamdulillah rambut aku da mulai panjang sket.. kalau style rambut macho cam abg dhany.. memang jelas ah..

sebagai pengajaran.. aku nak futur la kejap men squash.. lgpon nak pekse da an..

sebagai harapan... sejumlah dosa aku terhapus dgn musibah ni.. er.. kafarah an..

wallahua'lam

Tuesday, 9 June 2009

e-mailku yang baru

salam sejahtera diucapkan..

sejak akhir2 ini, email ym saya yang lama(famy_61@yahoo.com) sering menghadapi beberapa masalah seperti ..keluar status yang pelik2.. ..diblock.. dan macam2 mihnah lain yang menggangu.. oleh demikian, saya mengambil keputusan untuk buat email baru.. khas untuk ym semata.. hah..ini yang baru..

sayafami@yahoo.com

disebabkan email lama mmg xboleh nak bukak dah, jadinya alamat rakan2 sekalian hilang begitu sahaja. sape yang berminat boleh la tambah saya sebagai rakan ym anda!!

itu saja, sekian.

wallahual'lam

selesai sudah tugasan bahasa Melayu

alhamdulillah,

setelah sekian lama bertungkus lumus menyiapkan pembentangan bahasa melayu, pada isnin lepas saya dan ahli kumpulan lain berjaya mempersembahkan sebuah forum ala-ala santai. forum ini dipengerusikan oleh sahabat saya Radzi Tajuddin iaitu salah seorang pedebat UIA yang amat petah berkata-kata. Ahli panelnya pula, Prof.Hafiz, blogger terkenal, Rahimi Rahim, wakil dari ITN, Prof Saifuddin. Manakala watak saya ialah sebagai wakil dari UPM.

Tajuk perbincangan adalah tentang Kerjaya Bahasa Melayu: Mandul Perlu Dibedah? . Forum ini membincangkan tentang status kerjaya bagi jurusan bahasa Melayu yang kian kaku atau beku. Skop yang dibincang adalah lebih menjurus kepada 3 bidang iaitu pendidikan, perkhidmatan dan penyelidikan.Tanggungjawab saya adalah untuk menerangkan tentang ruang kerja yang berkaitan dengan bidang pendidikan.

Justeru itu, berdasrkan hasil kajian, saya dapati ruang kerjaya bahasa Melayu dalam bidang pendidikan memang cukup meluas. Ini kerana, ia tidaklah terhad hanya di dalam negara sahaja, malahan kerjaya dalam bidang pendidikan mendapat permintaan tinggi di luar negara. Saya cukup yakin dengan penyataan ini kerana mengikut kajian terdapat 300 juta penutur bahasa Melayu di dunia dan ini menyebabkan banyak negara mula mengeksport tenaga pengajar bahasa Melayu dari negara kita untuk mengajar di negara mereka. Oleh yang demikian, secara tidak langsung peluang pekerjaan untuk graduan-graduan bahasa amatlah tinggi dan gajinya pula adalah lumayan.

Dapatlah saya simpulkan di sini bahawa tanggapan mengatakan masa depan para graduan bahasa malap adalah tidak benar sama sekali. Masyarakat haruslah mengikis tanggapan ini dari minda dan pemikiran mereka.

-versi minggu bahasa melayu-

Tuesday, 2 June 2009

antara kuning ngan putih



bru2 ni pi s.alam utk tgk2 umh kat saner... so pg la wat keje2 sket.. n on da way back tgh2 bosan tunggu nak sampai umah tibe2 abg aku tanye..

antara kuning dan putih telur mana lagi penting?

er.. disebabkan time tu otak lambat pick up.. aku men ckp la tlur kuning... sbbnye kedudukan kat tgh.. jwpan tu da btoll da abg aku ckp.. tp sbbnye tu kurang tepat .. sbb nye ialah telur kuning ni la yang menyimpan segala maklumat tentang anak ayam yang bakal lahir.. manakala telur putih pulak untuk memberi makanan, keselamatan n sebagainye.. jdnye mmg kuningla lebih penting

pe kaitan ngan kisah telur ngan manusia?..ok, kalau tgk dr segi seorang pelajar, pihak universiti telah menyediakan byk kemudahan dan perkhidmatan untuk membantu atau meningkatkan keselesaan para pelajar dan ini kita boleh menganggap sebagai telur putih. untuk telur kuning plak.. tak lain dan tak bukan mestilah para pelajar itu sendiri.. kerana atas pelajar itu sendiri untuk menjadi pe kelak..tak kisahlah die berada kat U atau institusi mne pon .aku adalah aku.. kalau aku mmg nak jd ngek maka ngeklah aku jadinya.. mcm jugak si telur td.. kalau telur kuning tu dari telur ayam.. kalau tak jd telur rebus atau telur goreng.. mmg anak ayam la jdnye.. kalau telur kuning tu dari telur itik mmg anak itik la la kuar..

er.. itu yang aku dapat simpulkan dari pe yg aku borak ngan abg aku kat atas kete.. sebnanya byk lg aspek di bincangkan.. cam dr segi seorang khalifah dan sebagai seorang pendakwah.. er, aku bukan tere sgt nak elaborate pasal mende ni.. tkut salah plak..

sesape yg de rase ade kesalahan atau kekurang bleh tambah ek.. almaklum..masih kerdil bab2 gini..



wallahua'lam