usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Wednesday, 21 May 2008

barang2 penyelamat

barang2 penyelamat? ape tuh?

haa.. post ni di tujukan kat kepada penderma yg ikhlas kerana memberi sumbangan dari segi kebendaan.. hehe.. takde barang2 tuh susah jugak nak idop kat sini..diantaranye..

1) jacket fidak edisi terhad..














kalau tade ni susah gak... mlm2 kat sini sejuk sgt alhamdulillah ade jacket ni.
jazakalallah angah n k.maryam

2) wang ringgit utk prog nih..















hoho..duit, aset terpenting utk prog nih. kalau takde nih takde la fami kat syria nih..
anyway jazakumullah utk penyumbang2 terlibat. hurm..pusat zakat selangor, yayasan telekom, umibabah dan along ngan kak mariam

3) kasut adidas seyh.. jepon mari..












haha.. ni aset utama utk bejalan ke sana ke mari... kalau tak pakai selipar jek.. hehe.. jazakumullah jugak utk achik@afif utk tinggalkan kasut ni kat umh..sbb boleh fami pakai..oyeh..
sori la kalau tgk kaler putih die dah nampak gelap2 sket.. sini debu banyak.. oceh alasan lak..

ahaa.. ok tu la aset2 penting yg penyelamatkan aku kat sini.. tade ni susah idop!.. ok tu jek

wallahu a'lam..

mari melawat ke rumah arab..

alahamdulillah pada minggu lepas ade sorang membe arab ni ajak gi umah die.. untuk
ghada' ( mkn tgh ari) die ni asal dr turki dan duduk kat syria. ayah die turki mak die lubnan
dan datuk die syria, lepas abes klas hari sabtu kami berangkat ke rumah beliau dengan
naik servis .. hoho best2 ..

seblum sampai kt umh die kami terpakse panjat bukit dulu , sbb umh die kat bahgian
tgh bukit.. bepeluh gak .. bile sampai jek kami bersalam2 ngan ayh die yg bekerja sbagai
tukang kayu. lpastu kami lepak2 sementara makanan disiapkan..bau aje da munusuk
lubang2 idong kami..setelah tunggu lebey kurang dlam 15 minit hidangan telah
disiapkan dan menunggu utk di lahap je


ni la hidangan die.. skali tgk mmg sedap bangat..bile rase..lg sedap..

bergambar dulu seblum makan, pak cik tu ayah muhammad, membe kteorg

hurm .. setelah kenyang sungguh.. kami diajak utk lepak kat corridor kat tepi rumah..
huu view die baik sgt.. sbb menghadap bukit hurm tenang betul sbb kami pon
dok kat bukit angin pon sejuk jek walaupon matahari terik.. lpas tu kami
dihidangkan dengan syai..( bukan syairawi tapi teh arab.. )
mmg masyuk..



















ha .. aku yg jd photographer so tu yg muke aku tak masuk, lgi 1 teh tu mmg panas,
disediakan mase tgh gelegak lg.. tak caye cme tgk muke mamat tu.. da ckp da suro tunggu dulu tapi dahaga sangat agaknyer..



da lame lepak2 umah die , kami pon blaik selepas solat asar kat umh dier dan muhammad tlg escort kami sampai la kami naik servis utk balik umh.. kiteorg da ckp tayah tp die nak gak.. ikram uddoif la katakan.. kan bagus kalau 'org kita' pon macam tu..wallahua'lam

Monday, 19 May 2008

kelas tajwid bersama pakcik2

alhamdulillah, semalam gi klas tajwid kt jami' zaid ibnu thabit. kat situ bagus bangat sbb diorang lepas isyak ade klas2 agama. tak kirak budak atau org tua sme ader.. diorang dibahagi ikut umur dan diletakkan dalam halaqah2 yg berbeza.. huu.. mmg sejuk hati tgk..hurm klas tajwid tuh mule pukul 1030pm.. kami dtg pas mase solat isyak.. so boring2 la sket..

tringin gak nak join halaqah2 tu.. bile duduk dekat utk join jek derang kate sme kne daftar dulu kat idaroh(pejabat) baru leh msuk.. so terpaksa la kluar balik dgn muke tebal2 sket..hehe..pasrah jela.. pastu naik tingkat 2.. bace la quran sket..murajaah..haha hafalan nih da karat2 kekuningan jadi kne la ulang2 sket..

dlm pukul 1030 gi l klas tajwid uh.. wahh ramai jek orang.. mjoriti pakcik2 yg da berumur dlm 30-40an.. dan diorang ni smangat sgt dlm blaja tajwid siap ade buku utk amik nota2 penting., kalu de soalan laju2 jek angkat tangan..lgpon klas ni ajar gne projector so snang la nk tgk.. n yg mengajar pon best jek.. hu.. kan best kalu masjid2 kt mlaysia pon buat cani.. smlm blaja mudud (hukum mad dan bhgian2 nye) dan die aja btol2 detail.. dn gne bahse fushah..mmg sesuai utk ajanib(org luar) mcm aku ni utk blaja.. mmg best..

dlm pkul 1130pm klas da abes.. biasenye derang akan wat 30 minit blaja n lg 30 minit utk amali.. tpi smlm tak sempat..kat situ gak dpt kwn ramai.. sbb syiekh yg kt tempt tsmi' yg suro dtg klas ni.. n die ni fc kalu ade klas amali so, aku pon dpt knl kwn2 die jugak..best2

pastu utk taaruf ngan derang.. derang ajk mkn2..wahh.. mkn free lg.. hehe..best2

hurm..tgh tunggu visa diluluskan nih.. tu yg lepk cc..k tu je kot..

wallahu a'lam

Tuesday, 13 May 2008

status sekarang..

alhamdulillah.. setelah hampir sebulan kat sini, byk mende da tau.. antaranya:

1. jalan2 kat sini
2. budaya or saqofah kat sini
3. muamalah or pergaulan kat sini
4. bahas ammi kat sini..
5. paling penting bacaan quran yg paling tepat.

dulu mase mula2 dtg sume tempat nampak same jek sbb bangunan kat sini sme lebey kurang jek, tapi skrang.. kalau g memane boleh la tau cre nak balik umah..haha..paling best bile jalan2 sambil tgk peta.. mmg macho gile.. dulu mase kat mlaysia tgk org2 luar jek tgk peta sambil jalan2.. skrang aku pon kne wat gtu.. kalau tak, boleh sesat..hehe..

hurm.. bile ckp pasal budaya.. mesti baik2 kan.. tapi org syria ni ada gak tak baik die.. mula2 diorang ni mmg suke hon2.. pergh mmg sakit telinga kalau jln kat tpi jln raya.. bingit jek.. sampai ade sahabat btau..''kalau aku perdana menteri kat kat sini mau jek aku haramkan hon kat negara nih'' haha lawak jek denga.. lagi satu diorang ni ske bwk gile2 tapi yg peliknye jarang je accident kat sini. sampai skrang baru sekali tgk accident berlaku.. haha pelik2.. yang baik pulak.. diorang nih mmg peramah.. huu best jek borak ngan diorang nih.. mmg rase dihargai betul..

kalau pergaulan pulak.. kbanyakan kat sini ske ckp ammi (bahse pasar) so secara automatic terpandai la sket2 ckp ammi.. hehe besenye org tua2 ckp ammi. kalau muda2 uh kdg2 fushah (bahse baku) la jugak. dulu mase mule2 dtg, kalau nak borak2 ngan org arb atas bas mmg kne denga betul2 kalau tak tak paham.. bile da tak paham ... mula la anguk2 bg nampak ala2 paham..haha..

tahsin al quran~ salah satu objektif utk dtg sini.. alhamdulillah da jumpe syeikh yg btul2 bertauliah utk ajr.. mule knal cam cuak2 tapi da lama... mcm best jek..mmg die tgk btol2 bcaan kite.. dr makhraj, hukum2 dan kdg2 die ade aja usul fiqh or hadith.. mmg best.. kalau dulu aku slalu tasmi' lpas maghrib, tp die nampak cm bz jek.. so terpaksa pg.. lpas subo.. wargh.. mmg azab nak bgun pagi nih.. da la air sejuk.. cuaca pon sejuk.. dugaan.. tapi alhamdulillah dah byk kali da aku berjaya utk bangun ... oyehh

aha.. tu je kot utk kali ni.. doakan aku smoga diri dlm keberkatan dan perlindungan dari tuhan yg maha esa...

wallahua' lam

Thursday, 8 May 2008

gambar..

hurm gamba2 buat mase nih ade kat flickr lagi tapi kalau nak tgk, boleh la tekan kat sini
kalau nak jek.. kalau tanak takper...haha..

rumah?

kat sini ade 2 jenis umah, arabi moden or arabi kuno..hehe kalau arabi moden umh mcm biase ala2 teres la. tapi kalau arabi kuno umah yg ade taman dlm rumah..best uh.. tapi umah kami arabi moden..best jugak sebab kat umh tuh petak2 sok kalau nak lepak kat atas bumbung boleh sgt la..tapi skrag takleh sbb sejuk bgt..angin die mcm angin air cond..

dlm umh tuh ade 2 org jek bro hafidzi n bro fami..mereka peramah jek cme kadang2 cm slenge sket tapi overall ok jek..haha.. tapi tetamu2 bermalam kat umh ni ramai jek sbb derang ni prmah so ramai la membe derang ske dtg umh.. ok jugak sbb aku pon leh dpt ramai membe..

tapi.. yg paling best, umh nih satunye2 umah org melayu kat kwsan tuh, so objektif kami lebih mudah tercapai sbb slalu jumpe org arb jek, kalau nak jumpe org melayu kat malaysia pon bole kan? n rumah tu terletak di tgh bandar syria ni nak ke mana2 pon senang. nak beli pape pon senang..

kembara ilmu 2008 : Syria

alhamdulillah,

tanggal 19 hb april aku slamat meninggalkan bumi malaysia dan dlm 12 jam dok kat dlm kpl terbang, slamat jugak aku sampai kat bumi syam atau lebih detail kat damsyik, syria setelah transit kat bahrain dlm 30 minit..

waktu sampai jek mmg rase cm sejuk2 jek... grr..alhamdulillah ade jacket fidak, kalau tak mesti jd lg sejuk.. bile nak kuar jek tade mslah byk sgt, cume ade la kne tanye2 sket..sbb tgk aku bwk brg byk sgt tapi ok jek, ayat2 sket askar2 uh die kasi lepas.. hehe

kami dijemput oleh ikhwah2 ppms( persatuan pelajar malaysia syria ) n kami di briefing oleh derang pantang larang kat sini..antaranye:

1. jgn keco2 pasal syiah.
2. jgn kuar mlm2 sgt
3. jgn borak2 sgt pasal kerajaan kat sini
4. prdana menteri derang panggil pak long jek jgn sebut2 nme die
5. SB kat sini bersepah2 so jge2 la mulut uh..

pastu kami berpisah ngan sister and ke rumah persatuan utk rehat2 jap kami gi situ ngan naik lori@ tutut (comel ek nme die) . stelah rehat2 n borak2 ngan bdak2 persatuan kami dijemput oleh bro hafizi utk ke rumah ke penginapan tetap kami..dan kat situlah hidup kami di syria bermula..

detik permulaan..

alhamdulillah..

setelah sekian lama teringin nal wat blog, akhirnya terbuat gak ek..
kebetulan skang brada kat bumi syam, ramai gak yg suro buat sbb kononye nak tau kehidupan
aku kat sini..

jd bermulalah kehidupan blog aku...