usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Wednesday, 17 August 2011

belajar mmg x abes2.

salam 18 ramdhan..

dlm post seblum ni.. saya ade ckp nak computerizekan previous sem punye works.. then taraaa!! haa ni ade sket.. cube2.. rase best n exited bile buat.. haha saya ni jenis syok sendiri..

berbekal sedikit pengetahuan dlm software fotosop.. maka saya mulelah godek2 kat youtube.. cr mcm mane nak render drawing.. nanti da 3rd year
da kne gune compter.. manual pon boleh lg.. tp nak dpt pengalamn. nanti nak keje kene gune comp gak... so ade baiklah kalau saya bermule dr

sekarang.. testing2...nanti takde bile da start studio baru nak blaja.. at least ade la jugak pengalamn sket2... insyallah boleh dikongsi ramai2.

biase render menggunakan artlantis.. buat mase ni byk software2 yg bleh.. tp bg saya paling friendly.. artlantis lah.. mungkin sbb saya mmg belajar yg tu.. yg len2 mcm vray, sy x balaja betol2 sekadar tgk utube je..n kalau da render biasenye die kurang real.. mcm2 mane pon it still nmpk katun..


so nak nmpak lebih real n mnarek ramai senior gunekan teknik post rendering.. kire mix application.. artlantis+fotosop.. n hasilnye.. kalau tgk kat u tube.. mmg brair mate..


alhamdulillah.. ini cubaan pertama.. oh. ini project sem lepas.. sebuah skolah maahad tahfiz terletak di cyberjaya.. [kononye nak nmpak modern la.. kan biase asal skolah maahad.. mcm x brape nak modern.]..




ni pulak cubaan ke dua..mix beberape gamba yg lain akhirnye jd la mcm nih.. actually yg sy mcm exited sgt.. test2 at last tsilap langkah yg menyebabkan file format psdnye corrupt.. so da xleh nak edit sgt.. [kat sini gamba yg da siap mcm gelap gile.. actually tade la gelap sgt] er.. ini night view towards the main enterence.. in aerial view.. hehe.. kalau nak tgk cerah sket.. boleh tgk kat fb kot..

jdnye begitulah hasil percubaan saya.. pcubaan ketige msih on way.. haha.. dah last2 ramadhan ni.. byk mende nak catch up.. dari segi dunawinye n ukhrawinye.. both need to be perform perfectly!

pringatan utk diri sendiri dan rakan2.. tempoh pengampunan dah nak abes.. terampunkah dosa kita?

wallahua'lam..




Tuesday, 16 August 2011

pengajarannye?


salam 17 ramadhan.

nak dijadikan cerite.. baru2 ni nenek saya sakit teruk.. umurnya da 80 an.. sebelum ni.. opah ok tpi mcm biase lupe2 sket.. kdg2 satu mende opah boleh ulang sampai berpuluh-puluh kali.. tp takpe.. biaselah.. bile da berumur mcm2 la jd. bukan opah nak ulang pon.. tp da lupe.. kdg2 rase kesian, kadang2 rase tensen.. n kalau mcm da tensen teroslah beredar ke tempat lain.

okeh. sambung balik. mase opah sakit tu.. muntah2 n batuk2 sampai naik hijau muke opah. n

teros umi bg minum air n x puase la opah ari tuh.. kalau mcm tahun lepas. alhamdulillah.. penuh 30 hari opah pose.. smyg terawih pon x tinggal.. cume kali ni opah x sihat n gagal berpuasa utk beberapa hari.

memandangkan opah kurang sket nak igt2 sampaikan 'natural call' pon opah daa x igt.. jd. kadang2 tpakselah umi tlg bersihkan.. kadang2 dlm sehari 2 3 kali jugak cadar bertukar ganti. humph kesian jugak rase. sebnanya dekat rumah ni ade je makcik pembantu rumah.. tp umi die rase kurg senang bile org lain yg uruskan opah. oh opah mak kepada ayah.. so kirenye opah ni mak mertua lah.


alhamdulillah.. skrg opah da sihat.. boleh lpak kat lua, kat blakang.. kalau dulu atas katil jek.. n kne bwk mknn pg kat katil.. skang da bole mkn kat meja.. tp masalah kurg igt tu masih je ade.. takpe2.. n sume da ok.. kecuali gigi palsu die da xde.. cr2 x jumpe .. kate umi,, mungkin da terbuang sbb mase muntah2 tu opah batuk2..so tunggu opah cukup2 sihat n g wat gigi baru!

hum. jd saya memikirkan..dpt ke saya cr isteri yg mcm umi? umi perlu dpt layanan yg
sewajarnya mcm umi layan opah. n bile saya pegi keje tidaklah membiarkan umi di jga oleh maid semata2. uhh susah nak bygkan..berkerut jugak pale bile pikir..
haha... gamba mase kat nmsan tower. seoul korea

hum. kirenye.. nak cr pasangan yg terbaik.. mestlah diri sendiri tu jd terbaik dulu kan.hurm ameen!

Tuesday, 9 August 2011

bercuti di ramadhan!


assalam.

sejak menjejakkan kaki di alam persekolahan.. erm drjh satu dlu.. sampai
la sekarang, di bangku universiti.. x pernah lagi rasenya bercuti time bulan ramadhan. paling
awal pon. dekat seminggu dua nak raye baru la cuti.. itupon mase skolah maahad.. tige atau
empat hari nak raye baru la bg cuti.. itu kalau jln tak tutup sbb banjir.. al maklum kat klantan.. dulu raye time akhir2 tahun.. so dekat2 ngan musim tengkujuh.

then bile da masuk matrik.. bulan ramadan pon layan mcm x bulan ramadan sgt.
project sane sini..(heh bunyi bz) x tido sampai sahur.. pastu tertido pulak lepas maghrib..
ha yelah.. melantak sakan.. terawih pon terlepas. kire mcm x lengkap mane lah.. bile da kat gombak.. perkare same masih brulang.. tlepas sahurnye la.. konon mcm nak stay sampai sahur..
tup..tup.. haa bgn2 da azan subuh.. ha.. sahurnye tah ke mane.. tp alhamdulillah terawih die
control la sket sbb kat surau kaed buat smyg terawih.

cuti weekend dpt la bebuka ngan family.. n of kos sahur.. n terawih mmg x kan miss.. kene
hambat la kalau x buat.. .. tp kat umh2 pon still otak dok pikir kerja2 yg x siap lg.
bukak cuti ade submission.. crit la. itu la... ini laa.. feel tu kurang sket (ikutkan logic ok je.. ngade2)..

taapiii..ramadhan kali ia berbeza !!

mmg hundred percents saya bercuti sepenuhnya!.. tak payah pikir pasal crit, project, drawing, nak bukak pose mkn ape, pukul brpe nak beli sahur.. sume tu tak payah! yg saya pikir.. mcm mane nak gunekan peluang ini sebaiknya!. bukan senang.. mungkin skali seumur hidup.. tahun depan kalau masih berkesempatan dgn ramadhan, saya mungkin da mule berkerja. dan peluang
utk cuti di bulan ramadhan mungkin da x dpt. mungkin saya kene pikir ttg submit drawing dekat bos.. atau saya kene pergi site utk research.. wallahu a'lam..

jd..doakan saya , anda dan kita semua utk menjadikan ramadhan kali ini ramadhan yg terbaik yg pernah lalui.. ameen!

"Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."


Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi



p/s: . tolong doakan saya dpt update blog slalu jugak~ hee