usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Sunday, 28 December 2008

pkn 08+karnival

2 hari cuti da berlalu.. tinggal lagi 7 ari utk aku bercuti.. tapi tgh2 cuti ni pon ade jek kje kne wat ...

- presentation utk ed project 3..
- study utk exm ies
- cr maklumat utk assignment ibe..
- pikir2 pasal design canoe station.. huh..

mcm x cuti pulak rse.. yg brbeza.. tayah g kelas..n pkai dress code... haa tu je beza.. yg len lbey kurang jek.. tp pling ketara.. mkn free ah.. sbb dok kat umh.. unlimited.. kcuali kalau beras da abes.. tp biskut hup seng ok gak pe..

sabtu 271208.
pagi.
bgn agak lambat.. pnat sket. smlm jln kaki dri ktm ke rumah.. huh..pg2 lagi keje da mnanti.. pasang water heater kat toilet.. huu .. adek2 wat alasan sbb air sejuk pg2 n nak mandi bile tgh ari.. ha.. skang da psg heater arap2 jgn la derang meng'kambeng'kan diri masing... bile da siap pasang sumer.. lepak2 kejap n siap2 utk g s.alam.. aku ni sebnanya ade prog kne pegi.. Perhimpunan Karisma Nasional.. n aku ni pemerhati utk UIA pj.. haha .. ade keje punye pasal lambat sket aku gi..

tgh ari.
sampai la aku kat saner.. PKN tu wat kat muzium S.alam.. So bile aku masuk dewan tu .. majlis tgh berjalan n sesi utk berbahas.. mcm2 gaya n topik dibahas oleh lokaliti2 yg ade.. tp pling penting aku sempat utk perbahasan dri lokaliti UIA pj... haha Ameer aku sendiri.. Najib Mohd Hashim.. dgn attire serba ke'koko'an die berbahas sampai tak cukup masa.. mantap~

petang.
dlm pkul 6 majlis PKN abes dgn slepas brlangsungnye sesi perlantikan KNL baru.. hurm naqib aku ade lagi kat KNL rupenyer.. mesti die gembira nih.. haha.. kluar dewan jek ade ajk2 tgh passing2 makanan.. hu nampaknyer dinner suda free.. tayah nak risau2 utk nak g beli..

malam
lpas smyg maghrib ngan auzan kat masjd negri.. lepak2 scara solo kat astaka.. tjumpe naqib(abg dani@dini... a.k.a. mc utk majlis mlm nih) n pau die sket utk blanja air dan kropok leko.. haha.. aku ni mmg anak usrah yg kejam~ trase amat kenyang sbb mknan free.. di pentas klihatan grup2 nasyid tgh men2 testing microphone.. msing nak sync sore ngan mic.. dlm pkul 930 mule la konsert amal.. first grup saff one.. 2 lgu, 2nd damascus.. pon 2 lgu, dcelahi dgn forum pasal budaya.. panelis die kak erma fatima(pengarah drama), kak nasriah(penulis buku),bang mad@Mohd Nicholas Sllyverster.. (Org kuat Hidayah Centre).. n lastly.. Ahnaf mnunjukkn taringnnyer dgn membawa 2 lgu yg style.. under grup baru dier...Algebra... dalam pkul 12.. majlis tamat.. n aku tlg angah ngan kak maryam angkat brg2 sket.. n reward dier.. Syed Kadir sec 3!! hoho supper seblum tdo..

Ahad 281208.
pagi sampai petang.
huargh.. pnat.. kononnye nak bkak tenet dulu seblum tido smalam.. tp hanya mampu ttdo kat dpan lptop... ke'ngantuk'an tanpa batasan...bgun2 umi da assign kerja utk ari tu, aku mengecat 2 blik dgn kaler bru.. hurm bole la.. tkde la ssh sgt.. lg pon gne cat nippon paint.. kalau kite cat2 berlayer2 pon kaler die ttp serupe.. so kalau nak touch up2 ni snang la sket.. tayah nak tkut pasal ade kawasan trang atau gelap...

mlm..
packing brg utk balik kajang.. tp cancel sbb ade kje sket lg.. n alang2 nak balik esok.. kluar g town jap.. p bli brg2 sket.. n ble balik tros tdo.. sbb esok ade kje sket nak wat... n nak balik awal pg esok..

Friday, 26 December 2008

sekian lama..

ngehee.. lme btol tak ngadap comp nih... rindu pulak rse.. kat blik xde broadband.. nak g cc tde mase n nk saving duit.. at last tunggu cuti blik umah n bru la bole access internet.. hurm skrang da cuti mid sem.. brmakna.. lg half sem utk aku brada kat matrik uia( kalau tak repeat) .. time ni gak la utk aku kne struggle nekkan pointer.. sampai bole dpt scholar... kalau tak dpt ssh nih.. skrang pon da trasa betapa byk sorg budak aed kne spend duit die utk projects yg ade.. sem nih.. utk calender aku spend around 40.. tp ade jek org spend sampai sratus lebih... utk project ke 2 - kitchenette.. 50 inggit jek.. tu pon sbb nak bli corregated board..presentation board.. ketas a2.. hurm caler aku gne pensil caler jek.. so tyah la nak g bli marker.. duit oh duit.. ko mmg penting... sme bende perlu duit.. kalau duit tu manusia... mesti die lagi glamer dr sspe yg trglamer skrang ni..

byk mende brlaku dr post yg lpas.. lpas antar presentation board pasal kitchenette.. ramai org sibuk wat sketch.. aku pulak yg da siap nih.. sibuk wat mock up... tp tgh2 sibuk uh aku jugak jd plukis sambilan utk member2 len.. plukis human figure.. utk sketch.. uh mmg tak senang duduk... kjap2 ade jek.. at last aku amik butter paper.. pastu watkan template.. snang cte.. kalau nak .. trace jek dr butter paper uh.. aman la idop aku.. brbalik kpd mock up.. hurm stelah berhempas pulas secara solo.. mock up pon siap la scara ala kadar.. gini la rupe dier


aha gtu la die mock up aku.. simple n kecik jek.. lpas da siap sumer.. sampai jek board ari sabtu pagi.. aku dan rakan2 mulakan kerja2 yg patut.. potong2, ukur2 n lastly dr pade mock up yg scale 1: 10 jd la kepada scale 1:1

Monday, 15 December 2008

layari blog karnival kebudayaan belia dan komuniti :


jom ramai2 ajak kengkawan..mak ayah..adik..abang..kakak..spupu spapat..cucu cicit ke Karnival Kebudayan Belia & Komuniti yg akan diadakan pd 27 & 28 Disember 2008 bertempat di Shah Alam..banyak aktiviti menarik dan bazar2 jualan pun ader..jom2!!!!
^_^

cameron oh cameron...

salam alaikum pe kaba sume? harap sihat sokmo deh..

nak d jadikan cte ari jum lpas family aku sme g cameron, so aku pon nakk g gak ... tp ade kje sket kne wat.. utk bg pnumpuan yg penuh aku lri dr rumah n dok wat kje kat uia.. kononye dan harapnye bole siap cepat la.. so hari rabu tu aku da sampai uia.. sdangkan kat uia masih kurang penghuninye.. sbb sme masih bercuti.. so pulunla abes abesan utk siapkan kja..diantara krja yg ade:

1) design kitchennet (submit+presentation ari isnin 15/12)
-front view
-side view
-section
-top view
-axonometric view
2) sketch (submit 19/12)
-public phone
-drfting table

tp malangnye aku igt sketch uh kne antar ari jum 12/12.. so aku pulun siapkan yg tu dulu.. n bru mule nak wat design kitcenette ari kamis.. hmm dgn hati yg membara utk pegi cameron juga bersama family .. aku non stop wat keje tanpa tdo sampai hari jumaat.. tapi tak sempat gak siapkan... pikir2 takut pulak nak amik risiko utk siapkan kat cameron.. huh.. nk tanak... dgn hatin yg tawar utk call umi btau yg fami tak pegi~... argh tensen rasenye... trasa kesal pulak tuka course dulu... umi pon kte " hurm takpe la hidop lame lagi i.allah... len kali bole lagi pegi..."... lpas derang balik umah seb bek diorg ade simpan buah strawberi utk aku... huh mrasa la aku buah tgn cameron sket.. ( tringat kat syria dulu.. mkn strawberi byk sampai da bosan makan...)

so tak pegi la aku ke cameron n duduk kat uia jek.. siapkan kerja yg ade...tp ari sabtu uh ade jemputan kenduri doa slamat kot.. kat s.alam... hurm mmandangkan kja pon da tak byk mane ... tanpa berfikir panjang.. pas zohor ari sabtu aku g s.alm.. utk gi majlis uh dgn niat makan tgh hari n rapatkan ukhuwwah..... eh tbalik pulak niat...

ari ahad pulak ttdo pas suboh n bgn ble matahari da tpacak.. bru menggelabah utk siapkan saki baki kerja yga ade.. dgn kaler lagi.. pastu work book lg.. pastu lepas kaler nak kne paste kat a2 board.. seb bek sadeeq da tlong blikan board.. kalau tak x pepasal utk kuar skali lgi utk cri board..

tibe masa yg dinanti.. alhamdulillah sume ok.. sme studiomate siap.. n berjaya utk present.. sme takde byk point utk di bentang.. aku pulak brjaya dapat ''good'' jek.. yg len ade la dpt excellence sorang... ok la tuh.. hurm gamba aku tak dpt nak amik sbb camera takde.. kang da ade aku upload len eh.. skali ngan 3d calendar , drfating table n kitchenette ..okes.. thats all from me..

wassalam...

Monday, 8 December 2008

hari raya aji 08

ngehe.. bjumpe kembali dgn mood yg agak baik.. smlam ari raya aji .. byk mende best yg brlaku.. dari pagi sampai la ke mlm..

8 am~ sme da siap2 utk gi ke masjd hidayah (lbey kurang 50 meter dr umah) pg 2 keta sbb ujan renyai2.. attire kali ni jubah warna warni.. ade pkai putih , ade pakai biru, ade klabu.. dan aku.. warne cokelat .. hoho.. sampai kat sner awl lagi.. sempat la join takbir 7 8 kali.. n time khutbah kali ni aku tak tdoo! yeah kejayaan besa uh.. smlm da la tdo lambat.. wat sketch phone booth.. bile da abes khutbah sme brsurai.. mmandangkan tgh jam kat parking lot uh.. aku blik jalan kaki jela.. ujan renyai2 .seb bek ade brother bangla yg baik ati kasi tumpang kat payung dier.. haha..



10 am~ kluar rumah dgn bju itam sluar biru.. disamping kat tgn kiri ade pisau yg bru di asah di tgn kanan pegang payung..ujan la katakan... slaku wakil dr kluarga utk tlg2 lapah lembu.. dulu kat s.alam tade hall mmg org da knal.. tp di kwasan baru ni.. agak trasing sbb x knal ssape..slambe je..sampai saner tgk 2 lembu da jtuh.. tinggal proses roh kuar dari badan jek.. n seminit pastu lagi sekor jatuh.. so total 3 ekor.. hurm kalau kat s.alam dulu.. 9-11 jugak.. mybe komuniti muslim kat sini minoriti tu yg sket jek. tnaga kerja kurang .. so mule2 lepak dulu sbb besenye kerja kite ni potong dging kasi kecik2 tade tros lapah dri lembu uh.. so tunggu je la.. tp kali aku kne panggil utk tarik kulit time nak asing kulit dari badan lembu.. kne tarik kulit, pegang kaki.. tarik sana sini.. huh.. dlu keja ni pakcik2 yg wat kite yg remaja tunggu kat stesen jek.. pgalaman baru~ n kali ni gak aku dberi sebla kaki lembu utk dlapah sorang2.. wah..1st time nih.. tu yg tluke sket tgn masa nak asingkan kan dging lembu dri tulang dier ter asing KULIT aku dari ISI TANGAN pulak.. adeh.. kali ni tak bawak wallet pulak.. dlm tu ade plaster.. hurm tahan je la .. lme gak nak tunggu darah brenti.. tpi da tak da darah aku or lembu.. same2 merah pekat.. haha..

1230pm~ blik umah dgn bju basah sbb ujan pastu ade cebisan2 kecik dri lembu kat baju sluar.. haha mcm bru bunuh org.. dgn pisau lagi kat tgn.. sampai umh tgk da ade byk keta kat umh.. innova( p.ck jailani n family ), myvi ( ayh lang n family ), proton ( sayf ) aku masuk ikut blakang je la.. hurm bau badan mmg lembu.. haha da sbati.. usha2 sket kat dlm umh.. huh mereka tgh bergembira sesama mereka.. sdangkan aku bergembira dgn dging2 lembu..

1pm~ da wangi!! bape kali sabun da.. trun2 baru salam2 n ble nak mkn.. ttibe ade show dri cousin2 aku yg kecik.. nasyid kot.. 3 buah lgu.. hurm babah suro aku yg record time die wat show tuh.. hurm baru nak mkn.... slesai jek derang dpt tpukan hebat dri pnonton2 yg ade..
( kalau time aku kecik2 ..aku n spupu2 yg umor lebey kurang pon slalu wat show kat family .. skang da besa.. sgan ar~) .. hoho da bole mkn!! laksa penang n ketupat palas.. yeah..



230pm~ p.cik jailani n family nak balik da.. mcm besa tangkap gamba dulu.. hurm aku jugak jd "lelaki camera" setting2 .. plap.. bunyi flash... n kmudian salam2 n bye2 .. family ayh lang lepak2 sampai la sayf blik.. sbb td sayf kuar jap.. die g antar abg naufal..



3pm~ jiran aku dtg.. die jd manager time potong2 lembu td.. hoho die bwk dging la.. satu utk family n satu utk aku.. knal jugak aku ek igt tde sape knal tadi.. sbb aku ni diam jek.. time wat keja mmg wat jek tak byk ckp kalau takde membe.. djawab bile dtanya.. itulah prisip aku.. haha

5 pm~ sme tetamu da blik.. aku sambung kerja stipling aku da.. nak kne siap arituh gak.. n pas smyang maghrib ade jemputan dr p.cik jailani.. hurm pkol 9pm..dlm pkol 8 aku punye phone booth da siap!! yeah drafting table pulak mnanti...



910pm~ smpi umh p.cik jailani.. sambil tunggu mkanan men UNO Spin.. hoho keriuhan masih di control.. tde la bsing sgt... n bile mkanan sampai... wahh.. seb bek tak mkn kat umh td.. leh simpan space sket utk makan skrang.. nasik kuning, dging kurma, acar syur, kuzi ayam n wheatbread.. nyum2.. pas makan, kanak2 sambung men UNO.. aku pulak dok kat meja sambil dgr perbualan kaum ibu (umi ngan m,cik azma)... smbil hirup air teh.. panas~

1030pm~balik umah smyng isyak.. hurm ..zzzz

Saturday, 6 December 2008

tertekan?

hm. bru2 ni mmg rase tertekan.. tpi stiap kali naik keta babah rse tertekan itu smakin ilang.. pe sbbnye? sbb nye dkat dlm keta tuh ade stu kate2 hikmah yg amat mnusuk jiwa kalbu shingga ke tulang sum sum.. bunyinye:

kadangkala tuhan mengambil dari kita matahari,
deberikan pula kita hujan dan kilat,
puas kita menangis2 mencari di mana matahari,
rupa2nya tuhan nak bagi kat kita Pelangi.

bile tbaca jek.. hmm mmg rasa lega.. lega yg amat.. mungkin setiap ujian yg melanda kita rase tuhan tak syang kat kite n kadang2 sampai kite marah kat ktentuan tuhan .. tapi kalau berfikiran positif ssungguhnye mmg ade hikmahnyer.. cume kite sedar atau tak jek.. hikmah tu mmg ade.. tunggu dan lihat~

Saturday, 29 November 2008

ohohoo..kekusutan yg mlampau

ngehe.. hari demi hari kurase smakin kusut.. agak byk pristiwa yg kurang baik mlanda.. huh..

1) awl2 mule sem dulu aku tlh dlantik sbgai presiden qlc... wah.. mmg nightmare bg aku.. dr sem lepas aku jd pnolong.. tu pon aku da tak trtlaksana tugas sbgai pnolong.. ni kan pulak jd presiden sndri.. pda mulenye aku da mintak utk lpaskan jwtn tuh so aku igt da ilangla jwtan kat aku tuh.. tp ttbe ade org cll menyatakan aku nih presiden.. wah.. mmg tkejut aku time tu.. tp nnti akn ade meeting utk pralihan jawatan utk bg title presiden uh kat bdak2 1st year.. huh..

2) enset aku pulak ilang.. hurm.. mmg tensen time nih.. ilang pulak waktu2 penting.. sbb ade 1 program ni mmrlukan bantuan aku sket.. n then ble enset ilang tros lost connection.. huh.. lg satu aku tgh time tu gak aku da nak kne submit 1st project.. mmg la time tu paling kusut.. sbb byk keconfiusan brlaku.. time tu la nak tanye pendapat org lain.. tp ble enset ilang... sme tinggal khayalan... dgn no tepon bratus dlm uh.. gamba2...huh.. enset tu mmg jd sjrah je la.. yg tak leh bla.. skali ngan charger2 pon die kaut skali.. hanya tuhan la mampu mmbalas jasa baik beliau..

3) grup dlm studio.. huh.. plan baik yg drancang ngan wani dari cuti lagi tak menjadi.. sbb 2nd project nih memerlukan cooperation yg amat tinggi ... tde mende tuh ssh jadinye.. so kami da plan baik punye utk satu grup.. tp ble time tugasan dberi smenye lr dr ape yg drancang.. jd ktorg tpakse dok grup len2.. tp xpe redha je.. grup aku ni skang best gak tp cme cm bising2 sket.. n ramai jek tkejut sbb aku ni cm x leh bsing2..

4) aku dpt ulcer lg!! huh kali ni mmg besau.. menyababkan aku ni jd lebih pendiam dr biase.. nak makan, cakap n ape2 yg gne mulut sme ssh.. argh sakit dan pedih tu je yg trase.. alhamdulillah time last present dulu die baru nak membesa.. tade la sakit sgt.. skang die da klimaks.. mmg pling besa la.. kalau tgk pon mcm mulut org kne tumbuk.. bangkak je sebla.. tp.. nak wat cane tunggu dan bersaba je la..

huh.. tu jek pristiwa2 besa yg kurang baik mlanda.. stakat kecik2.. besela an.. tp bile aku tulis ni aku tringat balik sme ksalahan2 yg aku penah wat.. mybe ni la balasan dier.. kafarah la katakan.. lagi elok pembalasan kat dunia dri kat akhirat.. n ni mnunjukkan mungkin allah masih syg kat aku sbb slalu bg pringatan ttg kesalahn yg aku penah buat.. mmg setiap pristiwa tu ade hikmahnye.. enset mungkin boleh beli baru, ulcer mungkin boleh sembuh tp pmblasan allah d akhirat kelat mesti tak terkira azabnya.. mungkin itulah hikmahnya

wallahua'lam

Friday, 14 November 2008

minggu pertama di sem kedua..di tahun ke dua..

hoho masih sempat aku menjenguk blog yg hampir seminggu ditinggalkan... alhamdulillah dalam minggu pertama nih sume masih berjalan normal.. tidor pon masih teratur.. bak kate org mmg dlm situasi terbaik la..

sem ni aku hanya ade 13 jam contact hour dgn 3 subject.. maksudnye tade la busy mne.. kalau dulu 16.. skang da kurang sket.. so bharap agar boleh perform dgn lebih mantap.. tadi ade kelas ies.. yg mengajarnye mdm jue.. hurm agak best sbb mmg die pandai menghidupkan suasana dlm kelas.. dan pandai membuka mata plajar ttg persekitaran dr pandangan islam.. bukan barat semata2 ..padan la budak studio 3 mmg suke sgt kat die.. utk subject ibe.. no comment sbb lect tak dtg.. sbb ade meeting.. lect aku nih head department.. mmg la die busy sket.. utk ed2.. da ade project iaitu.. buat calender utk company dgn kertas.. takleh gne gam,salotep dan stepler sme kne pakai origami jek.. boleh potong n lipat jek ..haha.. mmg mencabar sket.. tp idea tu aku da ade.. tunggu nak proceed jek dr mdm..

usrah.. pon da mule.. smlm.. khadiran cacat sket sbb ade 2org x dtg.. kbetulan sblum tu aku diberi task utk bgg sdikit pringatan ttg azam di sem baru.. haha.. balun jek.. seb baik ade sorang ni jd reference... dpt la point sket.. n aku berjaya bg tazkirah dgn ok.. kalau tak seblum ni byk goreng dr point.. hurm boleh la...hari ahd ni pulak ade prog kat hutan frim kat kepong.. hurm seb baik shari jek.. boleh la pg.. kalau tak ... tak g kot...

hurm.. tade pe da kot.. tgk la len kali kalau senang2 lg boleh la aku merapek kat dlm ni lg..

wasslam

Friday, 7 November 2008

wahh.. da abes 3 minggu?

haa.. ye mmg da nak abes tempoh percutian utk plaja matrik uia.. 11hb atau hari slase karang adalah waktu terakhir utk plajar2 mesti daftar.. kalau tak kang kne saman... tapi ade jek yg da kat sane.. hurm.. budak2 yg amik muet.. derang akan bertungkus lumus kat amf hall atau kat bangunan ly..utk test writing ngan listening.... moga sume berjaya dgn mendapat band 6 blaka.. budak uia kan hebat2~

aku pulak?..hehe.. tak amik lg muet.. bukan taknak atau takde duit.. tp tak sempat utk daftar..sbb masa tu aku kat syria.. tgh best jalan2 sampai tlupe pasal muet ni!!.. so nanti short sem la aku amik.. huhu.. time tu da takde membe.. tinggal la aku sorg yg tak amik lg.. bg sape yg nak repeat bole bgtau ek.. nanti leh la jd geng..haha

3 minggu? pe da aku wat? hurm.. faedah atau tak.. 22 aku buat.. haha mcm agak sengal.. tak lebih tak kurang.. jiwa pon agak kusut masai.. da lama tak g usrah.. haha.. canela rupe iman geng usrah aku.. mesti lagi mantap amalan diorg time cuti nih~ tapi paling penting aku kne tros berusaha!! hoho .. slain tu aku jgak da troskan perjalanan lesen aku.. stelah setaun lepas aku brenti kat L akhirnya aku sambung jugak utk ke P.. huh tp tak abes lg.. klas tu pon byk student.. nak wat klas pon kne q baik punye...

hurm.. next sem ni.. aku akan amik 3 subject.. ies..ibe ngan ed2.. huu sume tu core subjects.. da tade additional sub lg da.. sume da abes.. huh~ english, arabic, comp and fim.. sume dalam kenangan.. huhu..tp dgn berbekalkan pointer cgpa yang tak seberapa.. aku masih perlu berusaha dgn lebih lg utk menjamin masa depan yg cemerlang,terbilang dan gemilang.. doa aku dlm doamu.. ameen~

hurm bru abes latihan driving nih.. huh penat bangat.. matahari pon menyinar dgn dahsyatnya, aku pulak pakai bju itam yg mmg menggalakkan lg penyerapan haba.. huh~ lepas ni tanak pakai dah aa bju itam mase panas2.. kalau tade aral melintang ari jum ni aku amik test jpj.. doakan muga berjaya.. kang bleh aa aku bwk keta.. tade ar nak suro sesape amik lg.. hehe.. okes.. tu je kot.. tah bile pulak aku nak update blog nih... see ya!!

Saturday, 1 November 2008

mahabbah day alumni hira'

aha.. lpas pristiwa kat masjid.. saya mneruskan perjlanan ke jelatek sbgai transit utk ke hira' jeram.. huu jauh uh dri kajang kalau nek ktm... so better turun kat kl n gi sane skali ngan muaz... so bile da sampai kat umh muaz.. aku rehat2 sket... die tgh salin baju.. bile da siap kteorg gerak g umh aqiel pulak..

bile da sampai kat umh pak cik azmi khair nih... anak die pulak takde.. bile call rupenye dia tgh g amik adek die kat gombak saner.. al amin gombak... huh.. tunggu je la.. seb bek time kat umh muaz td sempat sambar majalah PC.. boleh la isi masa lapang jap.. tunggu puny tunggu.. sampai la budak btuah nih.. tgk jam da pkul 3.. alamak majlis start pkul 3.. haha.. bia lambat janji slamat~

next destination ialah shah alam.. sbb nak amik kamal ngan songeb... songeb? wah lame bena tak jumpe.. dari lepas exm lagi.. mcm mne la rupe die... tp bile nak kuar dr banda kl uh.. jammed pulak... ceh ini melambatkan lg perjalanan kite nih.. beritahu saya kepada muaz..tp cane2 pon kiteorg kne sampai gak saner.. sbb ade dr batch 1 sampai 13 dtg nih.. kiteorg batch 12.. tgh2 borak satgi kamal call.. ''oi mne korang? da lambat nih.. '' haha saya ckp.. haa kat pj nih ...pastu di balas''30 minit lgi sampai la an? k2 salam''.. padahal time tuh still dlm tgh sesak kat kl lagi..

at last dlm pkul 4 sampi la ktorg kat umah kamal n gi pas gi amik die kat sec 9 amik ngeb kat sec2.. wah ngeb da smkin macho dan tampan.. n kami borak2 dlm keta.. lpas tu bru tringat yg masing2 kne bwk mknan sket utk majlis mkn2 nanti.. time tu da kat kapar... n kbetulan ade pasarmlm kat kapar.. last2 beli kopok leko sama donat dgn karipap.. wah.. sedap uh...

hurm pkul 530 bru sampai skola... bola da mule, bola tampa da start, takraw.. tah tak usha pulak... ssampai jek solat asar dulu... pastu lepak2 borak2 dan salam2 ngan junior.. saya ni bukanla senior yg glamour atau berjawatan smasa di skola.. so junior pon tak rmai la knal saya.. tgh2 borak bbudak ajk men bola tampar.. huh suda lama aku tak men .. tp lantak ah.. sempat la serve 2 3 kali.. sbb diorg men pusing.. so kne ikut giliran.. saya lihat muaz tak bermain bola , ble ditanya.. jawabnya da lambat sgt.. game da nak abes.. owh.. sy mneruskan permainan.. dalm 635 permainan dberhentikan sbb budak2 skola dah nak kne khidmat diri.. so takkan alumni bole main lg.. hormat la peraturan skola..

lepas solat maghrib ade mkn2 sket n kami dari kl terpaksa pulang awl sket sbb aqiel ade hall penting bersama kelurga die.. so sempat la mkn kripap, donut, kopok leko dan spegeti laksa...nyum2 tp mkn atas keta.. sbb rushing sket.. bile da sampai kl.. drop aqiel kat wangsa maju.. dan saya ngan muaz dinner kat kfc.. haha.. best2... mkn snack plate jek.. pastu die pulak drop saya kat setiawangsa.. hoho kembalila saya keseorangan kat dlm lrt dan sterusnya ktm...

dalam ktm saya berasa amat mengantuk... suda 2 3 kali saya membelek majalah skola yg saya design dulu.. hurm agak menarik.. ttp dsbbkan ngantuk sgt.. saya melelapkan mata..zzz.. kmudian sy terdengar.. ''stesen kajang''... hurm da nak sampai ni.. tunggu2 at last sampai jugak... bile trun saya tros call babah utk amik di stesen kajang.. bile da end call saya dapati saya bukan di stesen kajang.. erk... tp di UKM!! wah.. rupenye time tunggu tu sy da tlelap skali lagi.. ini suda parah~.. sya cuba cll bbh balik.. n tibe2 bbh call ... ''er fmi balik nek teksi je la.. bbh cm ngantuk2''... huh.. seb baik bbh tak g ktm kajang lg.. at last aku nek teksi jek dr ukm ke rumah.. huh mule2 igt puluh2 kne byr.. tpi 13 hinggit jek... ok la bile borak ngan driver uh.. harga double dikenekan lpas pkul 12.. huh~ tgk jam da pkul 11 30.. seb baik...

sampai umh aku da weng2 mengantuk.. n pas isyak ...zzz...

Friday, 31 October 2008

pristiwa di masjid jame'

pada pg hri saya da bgun...dan meneruskan hidop mcm biase.. tp hari ini umi ajk gi branang lagi utk gi umh kwn die.. dulu pg utk ziarah2 tpi kali nih utk ambik barang... so pergilah kami anak branak dgn van ford spectron yg brusia lebih dr 15 tahun tp masih gagah utk berkhidmat... so brg yg nak diambik kali ni agak besar.. tv, kabinet dapur ngan krusi 3 seater.. hurm mule2 agk tak muat.. tp apabila dissun baek punyer akhirnya boot blakang mampu ditutup dgn baik...

apabila on da way ke rumah, saya menerima panggilan dr kwn lama yg mengatakan ade gathering ptg nih kat skolah men dulu... mula2 tanak g sbb cm busy jek arini.. tp memandangkan ini jek mase yg seswai utk saling berjumpa- jumpaan, ok la tuh... so bile sampai rumah kuarkan brg2 n khidmat diri sket n pg ke ktm utk jumpe membe kat kl..

bile da sampia kl central tgk mmg mcm da lambat utk smyg jumaat.. tp takpe la pg gak ke stesen lrt masjid jamek utk mencuba.. mne la tau sempat ker.. so bile da sampai tak sempat kluar dr stesen uh tgk ade da org semyang kat luar stesen ... wahh macam tak sempat...sambil brjalan lju.. saya terfikir gak... mcm derang boleh semayang kat stesen tuh.. sedangkan stesen uh seberang masjid... sebb kat tgh2 ade longkang besa.. huh.. mmg tputus langsung saf die..mazhab mne pulak dierg ikut... tp takpe la.. better gak dr org yg tak smyng..

on da way ke masjid saya lihat ramai org bkumpul kat tepi2 longkang besa uh.. ape kene derang nih? ... pastu bomba pon ade skali.. huh.. mesti ade org jatuh kot.. saya membuat andaian sendiri.. apabila slesai sembahyang ... aku melihat masih ramai lagi yg bertenggek kat tepi2 longkang.. ape kene derang ni... pastu aku trdengar org ckp...'' ade sorang pnagih dadah , curi moto budak skola.. tapi tkantoi.. tak sempat bwk moto die bwk diri jek... pastu tgh lari die pagi la longkang uh n duduk situ'' longkang tu mmg dlm kalau da turun mmg takleh naik sendri.. die ade 2 level n tiap2 level lebey kurang 2.5 m.. tu yg bomba dtg tuh.. owh gtu ker..

so aku pon pg seberang utk tgk muke pnagih uh.. huh mmg mcm pnagih pon.. cengkung jek muke.. pastu gelap2 sket... n pkaian tak bape nak trurus sgt.. org ramai yg kat tepi2 uh mmg tak abes mngutuk2... n suro die serah diri... air kat sungi kat bwh tu laju yg amat... tkut pulak si bomba ni kalau laki tu terjun kat dlm uh.. so polis dtg paramedik pon ade gak


.. precaution la katakan... huh laki tu mmg glamour time tuh.. artis biasa pon tak gtu... hampir sume pemlik henpon berkamera mengambil posisi yg terbaik utk amik gaba mmt uh... kbetulan lepas aku smyng td ade org passing2 epal free.. saya amik satu n mkn sambil usha glagat org ramai di tepi longkang.. nyum2.. best2 bile dpt mknan free..

setelah hampir 30 minit.. saya pon da bosan usha...2epal pon da abes.. saya da nak beredar la.. pastu tetibe org2 bising balik.. ble tgk blakang rupenye laki tuh mcm da nak menyerah... mybe sbb die ngantuk2 kot.. sbb dr tadi saya tgk die tak abes menguap2... takkan nak tdo kat tepi tu kot... lagi baik tdo kat lokap yek... so bile die da nek atas.. ramai la pnonton2 mula balik.. huh... aku pon same.. seb baik aku da siap2 beli tiket kang takut bratur panjang pullak.. seblum balik saya snap la lg gamba time die da nek kat atas



so ksimpulan di sini.. sesape yg nak jadi glamour.. boleh la wat cani.. senang jek... tayah la nak masuk rancangan akedemi fantasia mahupon malaysian idol.. haha... tp bile pkir balik.. perluke kite jd glamour?


p/s: sesape yg tak nampak.. bleh la click kat gamba..

Monday, 27 October 2008

majlis kesyukuran ahmad fidak~

alhamdulillah semalam berlansungnye majlis kesyukuran kelahiran ahmad fidak(pengorbanan terpuji) di muke bumi ini... bertempat di rumah pakcik jailani@umh kak maryam bermula pada pukul 12 sampai pkul 6ptg..

org yg dtg amat menggalakkan... pada awalnya agak slow.. tp pada tgh ari mmg tak ckup tgn nak wat keje....tambahan pulak tnaga pkerja hanyala sendri2 dan tak upah mne2 pihak... so ramaila yg jd jukako sukarela.. top up lauk, basuh pinggan, wat air.. dan mcm2 lg.. walaupon penat~ tapi sronok.. yela berjasa kat org... best uh.. pahla pon dpt per...secara tak langsung boleh berkenal rapat lgi dgn kluarga kak maryam.. dulu kalau adek2 malu jek nak jumper.. skrang boleh main skali tanpa ada rase segan dan silu.. ehe..


gamba utk majlis ni tak byk, sbb bwk kamera yg betri nak abes.. pastu tak de mase pulka nak tangkap gamba.. tp camera satu lagi ade kat ali@si ayah fidak... so nanti la.. free2 nanti mintak la gamba ngan die... hurm pasal menu pulak.. mmg best.. ade kuzi aym yg enak.. kurma daging yg empuk.. roti jala yg menguning... french bread yg lazat... tidak dlupakan air oren yg sejuk segar.. haha sape yg bace nih mesti jeles ar... tapi aku sempat mkn sket jek... nasik n roti... roti jala tak sempat... sob2... konon2 abes kje bole mkn la... satgi tak sempat keje abes lagi roti jala da abes... huh..

overall, mmg best.. sbb bole jumpe ramai org... eratkan ukhuwwah diantara 2 kluarga( mine dgn pak cik jailani's) pastu bole makn kuzi ayam byk2, execise sket bg kluar peluh...(angkat tu..angkat ni...)... hurm byk lg kot... haha... tade point.. ok tu jek.. see u next time..

salamalaykum..

Saturday, 25 October 2008

cuti?..

hurm cuti.... apa mau bikin...kononnye nak design baju..tp tak mula lagi... tp mcm byk pulak kerja2 sampingan... mcm.. tuka aquarium, pasang heater kat umh, baiki almari... dan mcm2 lagi...

tapi paling bermakna.. tlg kak marhamah utk program art bersama bdak2 drjah 6 skolah rendah al amin bangi... huhu mmg best.. dtg2 jek sme tgk mke pelik.. pastu bile tgh2 briefing kak mar ckp ''fami nanti boleh tlg bg tazkirah kejap tak slpas solat dhuha'' ... gulp... tazkirah? wah tak btau pon... er.. nak tolak... malu la naqib aku nanti.. yela dah usrah lelama takkan takleh nak bg tazkirah sket...hurm..''ok je lah.. tgk la macam mana nanti'' aku mengiyakan aje sambil otak ligat mmikirkan ape nak kasi kat budak2 nih...so, seblum prog mula, call angah jap tanye ape tajuk seswai.. huhu..''ala bg jek pasal upsr... derang kan bru abes jek...'' kata angah.... btol jgak.. . so dlm pkul 9 ktorg aja budak2 nih lukis 1 point perspective.. tp simple jek .. kalau kat depan besa n kalau kat blakang lukisan akan jd kecik sket.. so budak2 kne apply mende tuh dlm lukisan.. ble time melukis ramai jek dok melangut.. sbb tak tau nak lukis ape.. haha... aku dulu camni jgak ke? tfikir gak kekadang... so tlg la budak2 ni mlukis, bg idea.. n so on...

ok time solat dhuha da tibe.. aku tak pikir lg pe yg nak ckp.. hurm spontan je la..so ble kak mar slaku mc jemput aku, hurm dpt je mic, intro diri, tanya khabar, tanya pasal upsr, dah ckup brdoa ke belum, da byk amalan ke utk allah trima doa kite, and lastly pose nam...pastu abes.. hehe 5 min jek.. takleh lelama kang x ckup masa pulak


2nd session aja pasal colour pulak.. kak mar wat demo sket kat depan n aja sket pasal hue in colour n budak2 apply dlm lukisan yg derang lukis td... wah.. ade jgak budak2 ni dlm mengaler.. aku pon tunjuk la aper yg tau.. kalau ade ftin nih mesti kagum budak2 nih.. ye la org tere kaler.. siape la si fahmi nih... huh mcm gaya ade buaya mlintang, buaya meniarap free style la katakan..
n ble sme da siap kaler n submit derang punye artwork kak mar wat satu game... yg lukis kat depan pastu teka ape yg di lukisnya.. smangat jek budak2 nih terjerit2 nak jawab.. ade yg berdiri sambil lompat2 nak jawab...aku pon tpkir lg, aku pon cni ke dulu?...haha.. pkul 110pm brenti rehat+lunch+zohor prayer.. sambung pkul 230pm

bile 230pm aku g dewan tgk budak2 ngan k mar pon xde lg.. layan mp3 jap.. satgi budak2 tanya '' bang, bile nak mule balik?'' aku jwb..''lgi 5 min'' haha confident jek.. tp dlm 3 min pas 2 nampak la k mar dtg.. hoho da nak mule balik.. n session kali ni wat 3d card... ohoho men lipat2 kertas pastu potong2 sket, n apply 1 point perspective n hue in colour.. hurm kalau nak tau ade 3 org jek ajk utk cater 80 student skola rendah... so bile da tunjuk kat lcd.. still ramai la tak pham.. huh tak ckup tgn nak melayan.. 3fc tu aku sorang jek lki.. yg len pompuan.. so yg mlayan budak lki hanyalah aku sorang!! mcm2 glaran ade...''muallim2'' ''abg2'' haha.. tp takpe aku lyan jek budak2 nih... tlg lipat2kan tlg gariskan2 n since ade lg budak2 yg langsung tak paham... kne trangkan balik... sbb cara nak buat die agak complicated utk taraf budak2 nih... bukan nak blagak besa tapi da hakikat.. hehe

lastly paham la budak2 nih n tu jd homework utk derang.. esok nak tgk da siap~ so aku brgegasla siap2 utk pulang ke umh.. since kat skola tu ade 2 adik aku.. kne la cri derang n blik nek komuter... babah ngan umi kat s.alam.. ali pulak kat hukm.. kak maryam da nak besalin..
n die bsalin dlm pkul 4pm dgn baby seberat 2.8 rsenye..alhamdulillah betambah lagi anak2 sedara aku..

Friday, 24 October 2008

lpas raya..

ok lpas hari raya nothing special... just jd cikgu utk bdak pmr.. utk few days jek.. kne balik uia da.. sbb ada.. portfolio day... ngehehe

environmental design..101008...

sampai uia je.. dgn smangat tgk blik artwork yg markah rendah utk di redo or touch up...hurm paling rendah b... not bad.. haha..pling tinggi a- jek... hampeh... so decide utk redo yg dpt b jek..
colouring sket..
hurm redo yg water colour ngan marker.. heh itu je sempat.. pastu bile esok hari , bro dtg n bile bincang2 ngan die, die suro touch up sme work yg tampal2 .. mean elevation, 3d drawing ngan 1 n 2 point perspective.. huh.. byk uh... tpi nak dpt a- punye pasal buat la... abes kaler pensel fawas aku gne.. haha.. bile da siap sume trasa puas di hati... smakin berseri rsenye... haha.. angkat bakul pulak...

exm basic theme quran...121008

hoho the only one paper yg aku kne amik sem tu... jeles jek org len... hehe.. tp sjujurnye pd mulanya mmg aku nak repeat jek subject nih... huh sbb jek aku tak confident aku bleh score b+ ke atas utk paper nih... kalau tak drop la pointer aku sem tu.. punce die sbb carry mark aku agk sdikit..ye la.. tak amik serius sgt ttg subject nih.. tp ble btau rakan2 len derang kate jgn.. sbb sem depan ade byk lg subject teori.. hurm... cne ek... at last kbetulan ade sorg studiomate aku nih classmate btq. so blaja la ngan die... hurm... copy note die sket...blaja la ktorg kat studio...
n pda 12 aribulan tbe la time priksa.. kbetulan aritu nana@studiomate wat openhouse raya..n aku igtpriksa kol 9am so bole la nak gi opn house uh.. so dalam pkul 845am da pg ke dewan.. tapi bile da sampai tgk tade spe pon yg knal.. hurm da cuak da sket... btol ke vanue nih?... kbetulan jugak aku ni tade crs(course registration slip) bile tanye wani... die kate ..'tak silap aku btol da tempat nih.. n exm pkul.....230pm..'' ble tgk crs bru tau kiteorg da tlebih smangat... huhu...then balik ke studio balik dgn prasaan hampa n gembira...so ktorg decide nak g open house dulula camtu n balik tros ami k exm.. haha lil bit risky an?.. slambe jek... so pg la ktorg kat umh nana... org pling awl.. hehe n malangnya main dish,nasi briyani tak siap lg.. tpakse ktorg mkn nasi impit n laksa blum balik.. huhu...n smpai uia dlm pkul 2 n exm pkul 230.. haha seb baik... atas train tu mintak tlg membe printkan crs.. tkut pulak takleh msuk exm tuh... haha

Thursday, 23 October 2008

raya pulak...

huhu.. raya tahun ni agak kurang best compare dgn sblumnya... tah cm bosan2 jek...tp dlm kebosanan tu ttp ade kegembiraan die...

mlm raya...300908..

wah manyak bz woo... kne cari jubah adek2 cari baju melayu...pastu kne kmas2.. sbb mlm tu jgak kami nak balik s.alam... so sme tuh kne wat cepat2... hurm mknan raya pon ktorg da siap bungkus2 utk mkn pg esok kat s.alam...n dlm pkul 11pm da siap tutup gate n vroom ke s.alam..dan aku zzz je dlm keta..dlm pkul 12..tsedar balik... huh umi panggil sbb nak suro bukak pintu gate rumah s.alam.. masuk je rumah angkat2 brg sket n zzzz balik atas krusi...

hari raya....011008...

bukak je mata... eh da raya la arini.. tp bile tgk kanan kiri mcm da lambat je ... babah ngan ali dah g surau... pastu umi ckp ''dah2 g siap2 nak jd imam umi ngan opah..''...oh aku da lmbat nih..abes je solat... salam2 cium2... pastu borak2.. siap2... mkn2...siap2... g smyang raya... umi ngan babah ngan opah gi surau dkat umh jek.. aku, adek2, k.yam ngan ali.. gi masjid negri... yeah.. da lame tak g... hoho sume puteh.. pakai jubah an.. sragam jek...



da abes solat tgk jammed pulak jalan nak kluar nih... hurm pe lgi.. snap pic la.. haha.. best... bgaya sakan kat mnara jam masjid uh.. bile da sampai umh.. mkn2 sket pastu tangkap gamba reramai pulak.. hurm tp along,k.mariam,afih, ahna n ahya tade.. derang braya reramai kat okayama, jepon.. kalau dulu along ah setting2 camera ngan tempat.. skang aku plak.. haha..pas tu reramai ktorg g umh ayh lang kat sremban... hurm brya kat sane pulak...


tgh ari raya...

huhu mkn lemang home made dari abg nik ... kalau dulu beli, skang wat sendri... kalut jek umh ayh lang sbb ade tige family yg dtg srentak... so menu lunch aritu mmg byk... makaroni bakar, laksa, nasik dagang. nasik impit dan skutu2nya... huh mmg ber round2 mkn.. bile tank penuh kosong2kan.. haha.. mmg happening.. tambah2 pulak along on9 n reramai la video conference ngan along
dah hampir 3 or 4 jam kat saner... dlm pukul 6 kami pon dah nak bransur pulang ke kajang... sbb ade lg satu umh utk dkunjungi... so mule salam2 n scara x sangka aku msih lagi berpeluang utk mnerima duit raya.. haha igt da tak dpt.. jeling2 je la tgk adik2 dpt.. tp at last dpt gak... hehe malu plak rse..

malam raya...

sampai kajang dlm pkul 9.. n tros ke rumah k.maryam kat bangi... hoho aku pon ttdo jap dlm keta.. mke pon cm srabut2 jek.. sikat2 sket rambut gne tgn... huh ok la tuh.. trun keta n salam tuan umh, p.cik jailani... n msuk dlm rumah.. hoho... dinner arini mkn french bread ngan kuzi daging... nyum2... bile da abes yg tu mkn kueh raya pulak.. hoho... ade gula2 gummy la~ santap yg yg tu je la... best2... bbh tgh borak ngan p.cik aku pulak borak ngan naufal@opal..


n dlm pkul 10 kot..pulangla ke rumah ... huh... gelap jek... since sume da smyng angkat2 barang dri kreta... n tdo...

sekian lama...

oho suda berminggu aku tak update blog nih.. org pon mesti da nek busan tgk blog yg tak update an? aha... gomen2...asif jiddan... bkannya tanak tp .... mula2 bz pastu mood pon da lari... ok2... kita mula crite dari...

seblum raya 1 ..180908...

aha... alhamdulillah di dalam kekalutan project dan tugas masing2 kami k-uia pj telah berjaya mengadakan majlis iftar jame'i dgn jayanya pada hri kamis ..

najib tgh bacekan doa berbuka

dengan berlaukkan aym sambal tumis disertakan dgn acar, kami berbuka dgn hati yg gembira krana kehadiran pada hari itu alhamdulillah agak menggalakkan... even ade sedikit masalah pda mulanya.. tapi overall ok la.. dgn rahman jd mc pastu wajih pulak bg tazkirah... huh mmg memberangsangkan... dan mengenyangkan....hehe. n dalam pkul 8 lebey majlis bersurai dan diakhiri bersalam salaman ala2 semut..

ha ini la die salam bersemut semutan.. kasi peluk sket


seblum raya 2 ..230908...

aha arini special sket.. sbb studio kiteorg(studio 4) wat iftar bramai2... huh sronok tak sudah budak2 nih ble mdm ckp die nak blanja... da la nasi bukhari pak lang(pling glamor kat bazar 17) huhu best jek... hajatnye pkul 7 sme da ade.. tp few je yg dtg... so takpe la.. kemas2 meja, setting tempat utk mdm n family

aha.. ajk2 sukarela tgh susun nasi kat atas meja..anak sapo lanih.. rejen bebeno

... n by 710 ramai da dtg dgn bwk kueh2 sket... huhu lega ati.. dtg jgak derang ni...so berbukalah kami dgn hati gembira... yela mkn free.. lapa pulak tuh..hurm aku cm bese la ske candid2.. mkn tak abes lg da g snap gamba org


sme tgh khusyuk mkn nih... nyum nyum...

ni la mdm kami, zazarida rifin... dgn baby..

bile sme da kenyang, tibe la mse utk tangkap amba reramai.. haha time ni sme jd cm kekanak... wat tanduk kat org la... men lompat2 la.. dan photographer pulak husband mdm.. huhu geleng2 pasrah jek tgk glagat kteorg..
ya.. ni la sume studiomate aku...

Saturday, 27 September 2008

wah... nak raya dah...

alhamdulillah...pejam celik..pejam celik... da dekat da raye... tpi.... ramadan.. da nak abes....bulan yg pahala die berlipat ganda da nak abes... isk trasa sedih jgak... trasa kurang amat beramal di bulan ramadan kali ini..kalau dulu last2 pon sempat jugak la gi masjid negri utk i'tikaf.. tp, kali ni sme kat dlm bilik jek... tu pon kalau bgn... majoritinye tak... astaga...

trasa takut jgak bile dgr tazkirah kat masjid2 bile die kte..'' yakinkah kita taun depan kita mampu bertemu lg dgn bulan yg mulia ini?'' huhh... tkut gak rase... ye la ajal tak menentu...bile2 je boleh dtg... hurm.. smoga dpt la ye.. tp ''taqabballahu minna waminkum'' smoga allah mnerima segala amalan yg kita semua sempat lakukan.. di bulan ramadan kali ini..

hurm raye? persiapan? haha tade mende pon.. rumah baru pindah.. so pasang2 langsir, penyangkut baju.. drill saner sini, paku sane sini... bising je umh nih... tp cat... tak kot.. kami bukan nak dok kajang slama2 lg pon umh sewa... berbaloi ke nak cat? so raye kali nih tade cat2 macm raye lepas2... huh~ bju raya... hurm 2nd suda... dlm almari da blambak2 baju smpai kne bg org sbb tak terpakai banyaknye... badan aku ni free size.. so babah. along, afih, ali, sume buleh masuk... cme sluar jek cam ssh sket.. kurus la katakan.. kne pakai belt la pulak.. haha..~kueh raye... adek2 smangat nih.. nak wat cornflakes coklat.. resepi arwah yong@makcik aku... huu mmg sedap.. dulu aku la smangat2 buat, tp skang bg la org mude2 buat... kite yg tue ni tgk sambil mkn jek..haha...nyum2... kad raya~ aha bru lpas design satu... babah mintak buatkan ...katanye nak bg kat sahabat2 so wat la satu....aha nih dia



aha.. bese jek... rushing kot~ bbh nak cepat... so sesape yg tgk kad ni anggap je la cm aku kasi kad ni kat korang eh.. haha

hurm.. taun ni kiteorg raye kat s.alm... tentatif die.. mlm ni balik s.alam pastu join takbir2 kt sec 4 uh pastu esok smyg n pas2 g sremban... yeah raye umh ayh lang... pastu balik kajang.. ari jumaat umi babah aiman hanis nak blik klantan... huh.. ade family gathering... tapi aku takleh join maa... jd parttime cikgu tuisyen utk dak pmr... sesaper nk join bleh la... aha...

hurm 6 hb nih da nak kne balik uia... redo kje sket... yg b tuh harapnye leh la dpt A-... harapnya~

7hb dah kne pin up da smua artwork gc.. 8 hb lect nak tgk... huh.. ed tak tau plak ble... mybe 15 hb kot... hopefully sme bjalan lancar la...

hurm tu jek kot ... slepas hampir 3 minggu tak update blog nih.. haha.. ok

wassalam....

Friday, 12 September 2008

eh da nak abes da sem 1?

assalamalaikum..

eh lme bena da tak jenguk blog nih... pg cc pon tak.... bukan ade mase pon...asyik bergelumang dgn project yg tak sudah2...tapi... skng da final project utk sem nih... yeah...

ade gak cuti yg tayah pikir2 pasal project nanti... tp skang... kne perah otak lg.. hurm project kali ni pasal sambungan kepada tectonic model... n die kne amik basic form yg lepas... mean.. kalau time tectonic model aku wat sfera.. kali ni punye project aku kne wat rumah yg ade rupe sfera sket...wahh... rumah bentuk bulat? agak ssh nih.. tapi nak tanak kne wat gak...hurm... esok mdm nak tgk mock up 2... tp... aku bru wat setengah... isk... abes la kne mara ngan mdm ...

gc pulak da final assignment.. pas nih tayah pikir2 pasal kaler2 render2.... tapi sampai sem ni jek... sem depan kne apply utk ed sem 2... huh... naseb bek aku cm ok2 gak utk subject nih... compare ngan ed...wargh... asyik kne mara ngan madam jek...huh..

btq...hurm baru lpas tasmi' ngan ust ari senin arituh tapi rpe2nyer kne hafal ayat ngan translation die skali... mne la aku tau ... seb baik ade clasmate sorang time uh... cam menyokong yg ust tak btau pon pasal hafal translation die... tpi ust kt ..'' ust bg can la kat korang, arini kamu tasmi' utk ayt quran jek... kalau nak full mark kne tasmi' translation next week...'' huh kne gak... igt ust da halal jek markah uh...

final exm around da corner... tp aku amik satu paper jek... BTQ.. haha jeles jek rumate aku yg len.. sme berpaper2 yg diorang kne amik.. tapi derang tade project... bkan cm aku... huh.. paper btq adlh paper last kali n time die lpas raye... so gap die byk lg... bole la rye ni enjoy sket...haha...

ramadhan...gulp... amalan... isk trasa cpat jek berlalu... dah lebih sparuh da tapi ....quran tak sampai lagi separuh... isk... sgan la pulak... solat terawikh pon ade yg tertinggal... adei... mcm mne ni... ramadan da nak abes... hurm oleh itu terpaksalah aku menggandakan usaha demi mencapai kedua2nya...kpd ssape yg bce.. tlg2 sgt utk berdoa utk aku supaya terus cekal menghadapi segala mihnah dan tribulasi yg melanda...

wallahua'lam..

Sunday, 31 August 2008

eh da merdeka ke?




eh da merdeka ke?..haha cm tak pcya jek... sbb tak trasa pulak... sbb smlm 1st time tdo kat umh kajang.. n bangun pon mcm hari2 biasa..

lpas bangun lepas tido pagi... baiki toilet...(umh baru pindah mesti la ade cct cela skit).. panjat bumbung... n balik s.alam.. haha

keje btimbun lg.. igt nak balik s.alam jek n tanak balik kajang.. tapi tetibe babah cll n kate '' babah dpt 8 tiket wayang free... nak g? boleh bwk adek2 skali... hurm... '' bile babah ckp cmtu tringat crite wall e yg mdm zaza dok crite dlm studio... hurm mcm best... boleh bwk adik2 skali...sbb tiket free uh expired die bulan depan tp still bulan ramadhan.. baik gi skrang.. so blik la kajang dgn nek train

n pd mlmnya.. sampai la kami kat mines.. tramat la sukar bg kami utk cr parking.. haha.. alih2 parking scara illegal...haha maintain suda!! bile sampai jek lg 10 minit seblum citer mula.. hurm bile usha tiket mmg full!! tpi bile tanye .. ade lg kosong tapi kat kat blakang bangat... tapi dsbbkan ke'exited' an adik2 utk masuk.. slamber je la bbah kater...




bbekalkan 2 popcorn sama 4 air msuk la kami dalam hall2... dan tgk la crite wall e uh.... huh best2 sbb mcm klaka2 sket... eh banyak...

bgitulah mlm merdeka yg kami sambut... mcm ari bese an?

on da way aku nak gi nak g mines uh ade 2 cll dapat...

1) ame wat majlis ala2 sambut ketibaan ramadhan...yg aku mmg tak tau sampai muaz cll mlm uh..
2)ade task force merdeka version... haha sori la naqib aku yg terchenta...tak berjaya pulak aku menghadiri program membentras maksiat di mlm merdeka....

Friday, 22 August 2008

hoho.. bersawang ek?

kaifahalukum?


hoho da lme tak menjengah ruang blog nih.. tu yg sampai ade org kate blog nih da besawang... ceh..
bukan ape.. sejak akhir2nih hidup nih jd tak keruan sket.. kne redo serial planes la kbetulan ade exm mse tgh kne redo.. jd mcm tension sket.. mmg slalu tension2 nih.. tp minggu nih macam lebeh sket dri biase... tapi alhamdulillah sme tuh da berlalu.. exm da lpas.. assignment pon da anta.. huh.. ok jek kot... byk gak pristiwa2 yg berlalu dlm mase 2 minggu lpas..

mcm... mdm zaza blanja satu kelas makan nasi aym paklang.. huuu best2.. sbb die masih misteri .. tibe2 jek die kate '' ok kelas nanti lpas abes klas kte gi mkn sesame kat n.aym paklang... sya blanja.''

slain uh TERmakan mc d 3 kali dlm seminggu... huh... kebetulan 2 hri2 yg stay up sampai pg n mlm uh tak mkn pape... kdai ne la yg bukak pkul 3pg ... darurat2...nak wat cne..hehe..

erm pg usrah just in few minutes.. 1st week sbb exm pastu stakat jumpe2 kat masjid jek.. 2nd week lak ttido n dtg usrah time da nak abes... huhu sori la abg dani.. n ahli usrah yg len..

lastly ade meeting qlc.. yg pertama slpas anual general meeting arituh... bincang pasal almanac... huhu 1st time rampas kuasa presiden utk conduct meeting... sbb nak cpt... project byk mnanti kat bilik...sori la akram.. hehe.. kte vice... mesti tlg presiden.. haha

hurm.. ade lg ke?
tde kot.. hurm tade pape dah..

wallahua'lam

Saturday, 9 August 2008

aktiviti luar usrah..

alhamdulillah baru2 ni usrah aku wat charity utk jd penanggah@jukako kat kenduri kawin.. haha tugas kami ade 2, goreng kropok n basuh pinggan.. so.. brdasar pengalamn yg ade,aku amik kje goreng2 n others bsuh pinggan..hurm attire kami mmg meng'shock'kan keadaan.. baju itam n jeans... tp aku tde jeans.. pakai sluar khakis jek..




n dah abes kenduri uh ttbe tuan umh memberi kami sguhati berbentuk wang.. kami cm gembire2 la dpt duit uh.. n pakat2 duit tu gne utk majlis mkan2... nyum nyum.. bile btanye nak mkn mne? cdgnnye kat pizza hut..domino...nandos..n kenny rogers roaster.. wah besa btol selera ahli usrah aku nih...sme tempat yg jarang pegi ni... bukan sje jrg mmg tak da lme sgt tak pg... so bincang2 ...kami pakat nak mkn kenny rogers kat mid valley bile ade mase free..

tbe la hari d nanti2kan.. hari ahad.. org ramai berpusu2 kluar masuk ke mid nih.. nseb baik tade pape maslah sgt ngan pak guard utk kuar dr uia.. sume slamat sampai kat mid wlaupon ade yg lambat sket..ble da siap order.. spruh dr ktorg g mkn .. n spruh lg tlg ptg2 aym...



hurm bile sume da dtg ktorg mkn la sehingga kekenyangan...nyum2 lagi.. dan mlm tu kitorg wat usrah... tapi ade sorg tak dtg.. sbb tbongkang kekenyangan... haha

ni ade sket lg..



ha.. ni la hasil yang masuk gallery al-walid kat library uia pj.. impian budak2 aed utk artwork die masuk sini..alhamdulillah akunye boleh trmasuk pulak..abstrak la konon.. tapi kalau pembaca tere leh carik tak name 'fahmi' dalam tu...sampai skrang baru sorang yg prasan

aha.. ni time permulaan nak wat 2nd project..pnat gak nak cat gne plaka uh..

hurm.. kat sini la tido dan kat sini jgak la tempat wat keje... sumenye kat sini... kalau kerja besa2 wat la kat sini.. tapi kalau kecik2 jek wat atas meja jek..huh...

Wednesday, 6 August 2008

hasilnye..

org tanye..pe la fami wat n blaja kat uia uh..hurm wat ape? byk mende yg fami buat...banyak sgt.. pe yg fami blaja? bile da byk buat.. byk la bende dipelajari..whaha..ni salah satu..





























ahaa.. ni blaja lukis2 dan render2 hurm..die ade byk teknik.. mcm hatcing, cross hatching, scrabbling n stipling.. n 22 lukisan ni fami gne stipling.. men titik2 n lukisan ni atas A3 size.. hurm kalau nak kire bpe juta titik la ade dlm uh.. huhu.. pnat gak tgn .. tp bile da siap rase puas ati n berbaloi.. aha.. itu yg penting.. ok.. ni snap seblum submit... result die tak tau la cne...ok wassalam...