usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Monday, 27 December 2010

hari demi hari

bismillah..

pgi ni bgn sedikit awal.. setelah tido terlalu awal..

smlm present case study utk project design sekolah. alhamdulillah..mule2 agak gusar dan berpeluh tapi mase present sume bjalan lancar.. walaupon ade sidikit fact yg kurang sahih.. heh.

next monday present site anlysis pulak. i.allah g site ari jumaat ni.. kat cyberjaya.

kali ni punya board betul2 berbeza ngan seblum nih. langsung tade gamba yg ditampal.. maksudnye sume mende kne sketch by hand.. adoi.. kalau satu 1 dua xpe.. ini mencecah puluhan mende utk di sketch. mmg penat n time consuming..

kalau nak di comparekan dgn time matrix dulu mmg len.. dulu stakat pilih2 gamba n tampal jek atas board.. snang.

lepas bork2 ngan kawan.. derang kate mungkin ni je last kite kne sketch2. sbb next year sume da gne computer, time ni jela ade utk asah bakat yg tumpul nih.. hump.. ade relevannye kat situ..

dari segi maklumat atas board dah kurg... da tade da karangan panjang2 kat board.. sume stakat point note je. lebyh byk ckp pakai mulut jek. konon2 mcm nak tunjuk kite ni betol2 paham tak ape yg kite tulis atau lukis.

ini baru 2nd year... kalau da 5th year sume2 ni kene wat sorg2.. case studynye.. site anlysisnye sume sendiri.. haa mase tu present sorg2.. wat board sorg2.. fuhh.. bunyi seramm jek. tapi tulah.. hari demi hari cabaran ini makin mencabar..perjalanan makin susah.. makanan pon makin lame makin mahal..

oleh itu, since sumenye smakin ssh.. jomlah kite mjd smakin kreatif dan ebat dlm sume mende! dr segi sume aspek termasuklah daei dan juga pelajar!....ameen!

wallahua'lam.

Tuesday, 14 December 2010

lelah.




gamba aku di atas diambil pada 10 am .. 10.8.2010.. beberapa hari sebelum final submission



bismillah.

..beginilah tiap2 sem.. asal dekat final submission jek.. mesti besepah bilik.. kalau org tanye nape x tido atas katil.. jawapan die..

[satu] tanak bg tido sedap2.. nanti telebih tido
[dua] tilam da kne sandar kat dinding dan atas katil ade homemade tracing table.

sebnanya aku ni jrg sgt buat keje kat bilik. tp sejak kaed mengeluarkan undg2 kurg mnarek dgn mengunci studio slepas 11pm .tpakse lah aku tperap kat bilik.

lg satu. kat bilik ade private tracing table.. kat kaed kne kongsi2 ngan org laen. lg2 bile budak2 1st year da naek kpale conquer sesuka ati. mls nak bising2 dan juga bersikap lebih matang.. bglah can kepada mereka..

tp. slepas siap trace. aku kembali bekerja di kaed. di mane2 klas kosong.. bukan ape.. sbb skit blakang dok tbongkok kat dlm bilik..juga sakit mate tgk bilik besepah2 dgn kertas2 [tgk bwh meja gambar di atas]

di kaed.. proses detailkan drawing sambil merender ape2 yg patut.. ha. teperap pulak aku di kaed.. kadg2 time2 sahur bru nak balik.. tp pling bgus. dpt join terawih bejemaah kat surau kaed.. kdg2 ade je imam dr abg 4th year.. walaupon x ramai.. skurg2nya terawih tu trjamin lah..


ade 5 sume tp yg len kurg mnarek lah~
[click utk lebih jelas]


ok abes cite pasal presentation board.. model plak..

time buat model studio da bole bukak sampai pg. kebetulan time tu jugk dok kalut dgn cad 3d.. jd pc da diangkut ke studio. jd. aku wat model kat sebla pc jek.. mleket la headphone kat kpala sambil men potong2 board.. stelah 3 ari.. humph bejaya la siap model.. sebnanya tu la 1st model yg siap dgn hati yg puas.. seblum ni asal nmpk lebih kurg jek..

tangkap gamba seblum wat smyg hajat nak final exm


abes pasal model... time present pulak..

time present aku no 5 tak silap. bhgian panel aku ni sume laju2.. aku pon tak sedar bile time aku.. seda org yg no 4 tu da siap.. humph.. rushing bukan men nak pg pin up drawing.. punye la bedebar... sampai pansel kertas pon tak pawak.. present dgn tgn kosong je..

tp paling dasat.. punye kalut sampai model pon tlupe nak bwk.. haiya!!.. naseb baik studio master aku.. mdm fadzidah prasan n tanye studiomate aku yg len.. fami ni tak buat model ke?
pastu membe aku bru kasi isyarat tgn... haha .. bru tringat..

dgn pmikiran kurg wajar aku da nak blari amik model aku. satgi membe aku ckp.. ko tu tgh present.. dok laa diam2.. oh tlupe lak.. ngehehe.. tp seblum aku tu aku sempat p amik pensel kat poket pijol.. haha.. ok da boleh catit pe comment2 panel. ..

mase present bedebar jugak. walaupon kene tiau dgn byk.. tp alhamdulillah masih boleh menjwb dgn tenang dan bernas[sambil gelak2]



haa ni mase kene tiau dasyat punye.. sorg graduate uia sorg lagi arkitek.. humph..

.. ok abes dah..

Monday, 13 December 2010

dup.. dab...[ini bunyi jantung]


resah dan gelisah..

ini prasaan hari pertama sem 2 di tahun kedua.. degree jurusan seni bina di uia

pg td jantung nih laju je bebunyi..

[satu] pg2 lagi pergi mahallah office utk check in.. cuak sbb hantar kunci lmbat arituh.. takut2 la kne saman.. alhamdulillah sume bjalan lancar..

[dua] bjalan dgn penuh smangat pergi ke finance.. hurm check nape result tak bole tgk2 nih.. bile sampai ramai pulak org.. no giliran 1024.. skarang 1010.. argh.. tunggu punye tunggu.. alhamdulillah.. ade org tinggal no giliran die.. 1020.. heee.. laju je angkut.. haha

bile check financial statement.. aha ade tetunggak sket kat yuran uh.. pastu check pasal compaund plak.. die kate kne p legal unit.. aha..

[tiga] mnapak ke lvl 3 kat hs tuh.. huh bepeluh sbb kat main hall kaed ade briefing!.. ok sampai legal.. bckp2 ngan akak legal unit.. die kate kne cll mahallah office.. humph.. alhamdulillah dgn baik hati akak tu bg gune tepon kat situ...

gayut2 punye gayut.. last compound aku tu kne waived! .. hu slamat duit biru dlm wallet yg kempis nih~.. ok..utk pengetahuan umum.. compound ni sbb aku lmbat reg mahallah sem lepas.. isk time tu asyik dok kat kaed je.. sambil garu kepala pikir cne nak wat video taaruf...

[empat] troskan pjalanan ke bank .. sampai2 punye la ramai org tgh bratur.. tgk jam.. 9.20am.. bank bukak 9.30.. ok kat situ mmg ramai gile org.. mungkin senaseb ngan aku.. yg x dpt tgk result ngan reg subject lg..

bile bank bukak.. barisan yg elok2 ade td tros pecah sambil sume dok brebut nak amek no giliran.. mls nak behimpit2 aku p amik borang.. isi siap2. n bru g amik no.. bia la lmbt sket.. tp slesa..

[lima] patah balik ke finance.. utk unblock. account.. tup2.. alhamdulilah.. da settle..hati gembira.. sambil hati bedebar dgn result~ ngee.. [dgr ramai fail subject bcm.. arghh seram]

[enam] kat depan pc di comp lab kaed.. bukak myiium..masuk mtrk no...masuk password... pg kat my academic.. pegi kat result...[time lgi laju bunyi die]......pup jeng..jeng2..alhamdulilah.. cukup2lah makan.. masih lgi lingkungan 3 ke atas~.. trus capai hp.. nak call umi.. satgi adek lak yg angkat.. humph.. ade tetamu katenye..lepak dulu.. nanti call balik..

[tujuh]proses add subject bermule.. alhamdulilah jugak... sume bjalan lancar.. section sume cukup.. jadual x clash.. tp credit mmg tahap maksima.! 21.5... aha tanak kalah.. since aku bru nak amik ungs 2. tpakse la usaha lebih sket.. rate2 studiomate 18.5 kot.. isk.. resah jugak time nih.. tp tawakkal je lah.. i.allah ok kot..sem lepas da senang lenang sgt.. kali ni kene usaha lebih..

[lapan].. sume da settle.. bajalan kuar dr lab ngan ati puas! misi tercapai.. on da way nak ke main hall utk brief.. bru nak call umi.. ehe.. mcm biase slagi tak dapat 3.5 ke atas..mmg kene comment jugak.. tp overall umi puas ati.. n aku lg puas.. walaupon de jugak subject2 yg rase rugi dapat rendah... isk.. ruginye~.. borak2 sampai la kat atas kusi dlm main hall..ehe..

[sembilan].. bermula kisah bru di sem baru.. project kali nih.. buat skola agama.. ehee.. site cyberjaya... typology institution.. s.master bro suhaimi.. parttimer bro azlan.. hopefully sume bjalan lancar~