usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Sunday, 28 December 2008

pkn 08+karnival

2 hari cuti da berlalu.. tinggal lagi 7 ari utk aku bercuti.. tapi tgh2 cuti ni pon ade jek kje kne wat ...

- presentation utk ed project 3..
- study utk exm ies
- cr maklumat utk assignment ibe..
- pikir2 pasal design canoe station.. huh..

mcm x cuti pulak rse.. yg brbeza.. tayah g kelas..n pkai dress code... haa tu je beza.. yg len lbey kurang jek.. tp pling ketara.. mkn free ah.. sbb dok kat umh.. unlimited.. kcuali kalau beras da abes.. tp biskut hup seng ok gak pe..

sabtu 271208.
pagi.
bgn agak lambat.. pnat sket. smlm jln kaki dri ktm ke rumah.. huh..pg2 lagi keje da mnanti.. pasang water heater kat toilet.. huu .. adek2 wat alasan sbb air sejuk pg2 n nak mandi bile tgh ari.. ha.. skang da psg heater arap2 jgn la derang meng'kambeng'kan diri masing... bile da siap pasang sumer.. lepak2 kejap n siap2 utk g s.alam.. aku ni sebnanya ade prog kne pegi.. Perhimpunan Karisma Nasional.. n aku ni pemerhati utk UIA pj.. haha .. ade keje punye pasal lambat sket aku gi..

tgh ari.
sampai la aku kat saner.. PKN tu wat kat muzium S.alam.. So bile aku masuk dewan tu .. majlis tgh berjalan n sesi utk berbahas.. mcm2 gaya n topik dibahas oleh lokaliti2 yg ade.. tp pling penting aku sempat utk perbahasan dri lokaliti UIA pj... haha Ameer aku sendiri.. Najib Mohd Hashim.. dgn attire serba ke'koko'an die berbahas sampai tak cukup masa.. mantap~

petang.
dlm pkul 6 majlis PKN abes dgn slepas brlangsungnye sesi perlantikan KNL baru.. hurm naqib aku ade lagi kat KNL rupenyer.. mesti die gembira nih.. haha.. kluar dewan jek ade ajk2 tgh passing2 makanan.. hu nampaknyer dinner suda free.. tayah nak risau2 utk nak g beli..

malam
lpas smyg maghrib ngan auzan kat masjd negri.. lepak2 scara solo kat astaka.. tjumpe naqib(abg dani@dini... a.k.a. mc utk majlis mlm nih) n pau die sket utk blanja air dan kropok leko.. haha.. aku ni mmg anak usrah yg kejam~ trase amat kenyang sbb mknan free.. di pentas klihatan grup2 nasyid tgh men2 testing microphone.. msing nak sync sore ngan mic.. dlm pkul 930 mule la konsert amal.. first grup saff one.. 2 lgu, 2nd damascus.. pon 2 lgu, dcelahi dgn forum pasal budaya.. panelis die kak erma fatima(pengarah drama), kak nasriah(penulis buku),bang mad@Mohd Nicholas Sllyverster.. (Org kuat Hidayah Centre).. n lastly.. Ahnaf mnunjukkn taringnnyer dgn membawa 2 lgu yg style.. under grup baru dier...Algebra... dalam pkul 12.. majlis tamat.. n aku tlg angah ngan kak maryam angkat brg2 sket.. n reward dier.. Syed Kadir sec 3!! hoho supper seblum tdo..

Ahad 281208.
pagi sampai petang.
huargh.. pnat.. kononnye nak bkak tenet dulu seblum tido smalam.. tp hanya mampu ttdo kat dpan lptop... ke'ngantuk'an tanpa batasan...bgun2 umi da assign kerja utk ari tu, aku mengecat 2 blik dgn kaler bru.. hurm bole la.. tkde la ssh sgt.. lg pon gne cat nippon paint.. kalau kite cat2 berlayer2 pon kaler die ttp serupe.. so kalau nak touch up2 ni snang la sket.. tayah nak tkut pasal ade kawasan trang atau gelap...

mlm..
packing brg utk balik kajang.. tp cancel sbb ade kje sket lg.. n alang2 nak balik esok.. kluar g town jap.. p bli brg2 sket.. n ble balik tros tdo.. sbb esok ade kje sket nak wat... n nak balik awal pg esok..

Friday, 26 December 2008

sekian lama..

ngehee.. lme btol tak ngadap comp nih... rindu pulak rse.. kat blik xde broadband.. nak g cc tde mase n nk saving duit.. at last tunggu cuti blik umah n bru la bole access internet.. hurm skrang da cuti mid sem.. brmakna.. lg half sem utk aku brada kat matrik uia( kalau tak repeat) .. time ni gak la utk aku kne struggle nekkan pointer.. sampai bole dpt scholar... kalau tak dpt ssh nih.. skrang pon da trasa betapa byk sorg budak aed kne spend duit die utk projects yg ade.. sem nih.. utk calender aku spend around 40.. tp ade jek org spend sampai sratus lebih... utk project ke 2 - kitchenette.. 50 inggit jek.. tu pon sbb nak bli corregated board..presentation board.. ketas a2.. hurm caler aku gne pensil caler jek.. so tyah la nak g bli marker.. duit oh duit.. ko mmg penting... sme bende perlu duit.. kalau duit tu manusia... mesti die lagi glamer dr sspe yg trglamer skrang ni..

byk mende brlaku dr post yg lpas.. lpas antar presentation board pasal kitchenette.. ramai org sibuk wat sketch.. aku pulak yg da siap nih.. sibuk wat mock up... tp tgh2 sibuk uh aku jugak jd plukis sambilan utk member2 len.. plukis human figure.. utk sketch.. uh mmg tak senang duduk... kjap2 ade jek.. at last aku amik butter paper.. pastu watkan template.. snang cte.. kalau nak .. trace jek dr butter paper uh.. aman la idop aku.. brbalik kpd mock up.. hurm stelah berhempas pulas secara solo.. mock up pon siap la scara ala kadar.. gini la rupe dier


aha gtu la die mock up aku.. simple n kecik jek.. lpas da siap sumer.. sampai jek board ari sabtu pagi.. aku dan rakan2 mulakan kerja2 yg patut.. potong2, ukur2 n lastly dr pade mock up yg scale 1: 10 jd la kepada scale 1:1

Monday, 15 December 2008

layari blog karnival kebudayaan belia dan komuniti :


jom ramai2 ajak kengkawan..mak ayah..adik..abang..kakak..spupu spapat..cucu cicit ke Karnival Kebudayan Belia & Komuniti yg akan diadakan pd 27 & 28 Disember 2008 bertempat di Shah Alam..banyak aktiviti menarik dan bazar2 jualan pun ader..jom2!!!!
^_^

cameron oh cameron...

salam alaikum pe kaba sume? harap sihat sokmo deh..

nak d jadikan cte ari jum lpas family aku sme g cameron, so aku pon nakk g gak ... tp ade kje sket kne wat.. utk bg pnumpuan yg penuh aku lri dr rumah n dok wat kje kat uia.. kononye dan harapnye bole siap cepat la.. so hari rabu tu aku da sampai uia.. sdangkan kat uia masih kurang penghuninye.. sbb sme masih bercuti.. so pulunla abes abesan utk siapkan kja..diantara krja yg ade:

1) design kitchennet (submit+presentation ari isnin 15/12)
-front view
-side view
-section
-top view
-axonometric view
2) sketch (submit 19/12)
-public phone
-drfting table

tp malangnye aku igt sketch uh kne antar ari jum 12/12.. so aku pulun siapkan yg tu dulu.. n bru mule nak wat design kitcenette ari kamis.. hmm dgn hati yg membara utk pegi cameron juga bersama family .. aku non stop wat keje tanpa tdo sampai hari jumaat.. tapi tak sempat gak siapkan... pikir2 takut pulak nak amik risiko utk siapkan kat cameron.. huh.. nk tanak... dgn hatin yg tawar utk call umi btau yg fami tak pegi~... argh tensen rasenye... trasa kesal pulak tuka course dulu... umi pon kte " hurm takpe la hidop lame lagi i.allah... len kali bole lagi pegi..."... lpas derang balik umah seb bek diorg ade simpan buah strawberi utk aku... huh mrasa la aku buah tgn cameron sket.. ( tringat kat syria dulu.. mkn strawberi byk sampai da bosan makan...)

so tak pegi la aku ke cameron n duduk kat uia jek.. siapkan kerja yg ade...tp ari sabtu uh ade jemputan kenduri doa slamat kot.. kat s.alam... hurm mmandangkan kja pon da tak byk mane ... tanpa berfikir panjang.. pas zohor ari sabtu aku g s.alm.. utk gi majlis uh dgn niat makan tgh hari n rapatkan ukhuwwah..... eh tbalik pulak niat...

ari ahad pulak ttdo pas suboh n bgn ble matahari da tpacak.. bru menggelabah utk siapkan saki baki kerja yga ade.. dgn kaler lagi.. pastu work book lg.. pastu lepas kaler nak kne paste kat a2 board.. seb bek sadeeq da tlong blikan board.. kalau tak x pepasal utk kuar skali lgi utk cri board..

tibe masa yg dinanti.. alhamdulillah sume ok.. sme studiomate siap.. n berjaya utk present.. sme takde byk point utk di bentang.. aku pulak brjaya dapat ''good'' jek.. yg len ade la dpt excellence sorang... ok la tuh.. hurm gamba aku tak dpt nak amik sbb camera takde.. kang da ade aku upload len eh.. skali ngan 3d calendar , drfating table n kitchenette ..okes.. thats all from me..

wassalam...

Monday, 8 December 2008

hari raya aji 08

ngehe.. bjumpe kembali dgn mood yg agak baik.. smlam ari raya aji .. byk mende best yg brlaku.. dari pagi sampai la ke mlm..

8 am~ sme da siap2 utk gi ke masjd hidayah (lbey kurang 50 meter dr umah) pg 2 keta sbb ujan renyai2.. attire kali ni jubah warna warni.. ade pkai putih , ade pakai biru, ade klabu.. dan aku.. warne cokelat .. hoho.. sampai kat sner awl lagi.. sempat la join takbir 7 8 kali.. n time khutbah kali ni aku tak tdoo! yeah kejayaan besa uh.. smlm da la tdo lambat.. wat sketch phone booth.. bile da abes khutbah sme brsurai.. mmandangkan tgh jam kat parking lot uh.. aku blik jalan kaki jela.. ujan renyai2 .seb bek ade brother bangla yg baik ati kasi tumpang kat payung dier.. haha..



10 am~ kluar rumah dgn bju itam sluar biru.. disamping kat tgn kiri ade pisau yg bru di asah di tgn kanan pegang payung..ujan la katakan... slaku wakil dr kluarga utk tlg2 lapah lembu.. dulu kat s.alam tade hall mmg org da knal.. tp di kwasan baru ni.. agak trasing sbb x knal ssape..slambe je..sampai saner tgk 2 lembu da jtuh.. tinggal proses roh kuar dari badan jek.. n seminit pastu lagi sekor jatuh.. so total 3 ekor.. hurm kalau kat s.alam dulu.. 9-11 jugak.. mybe komuniti muslim kat sini minoriti tu yg sket jek. tnaga kerja kurang .. so mule2 lepak dulu sbb besenye kerja kite ni potong dging kasi kecik2 tade tros lapah dri lembu uh.. so tunggu je la.. tp kali aku kne panggil utk tarik kulit time nak asing kulit dari badan lembu.. kne tarik kulit, pegang kaki.. tarik sana sini.. huh.. dlu keja ni pakcik2 yg wat kite yg remaja tunggu kat stesen jek.. pgalaman baru~ n kali ni gak aku dberi sebla kaki lembu utk dlapah sorang2.. wah..1st time nih.. tu yg tluke sket tgn masa nak asingkan kan dging lembu dri tulang dier ter asing KULIT aku dari ISI TANGAN pulak.. adeh.. kali ni tak bawak wallet pulak.. dlm tu ade plaster.. hurm tahan je la .. lme gak nak tunggu darah brenti.. tpi da tak da darah aku or lembu.. same2 merah pekat.. haha..

1230pm~ blik umah dgn bju basah sbb ujan pastu ade cebisan2 kecik dri lembu kat baju sluar.. haha mcm bru bunuh org.. dgn pisau lagi kat tgn.. sampai umh tgk da ade byk keta kat umh.. innova( p.ck jailani n family ), myvi ( ayh lang n family ), proton ( sayf ) aku masuk ikut blakang je la.. hurm bau badan mmg lembu.. haha da sbati.. usha2 sket kat dlm umh.. huh mereka tgh bergembira sesama mereka.. sdangkan aku bergembira dgn dging2 lembu..

1pm~ da wangi!! bape kali sabun da.. trun2 baru salam2 n ble nak mkn.. ttibe ade show dri cousin2 aku yg kecik.. nasyid kot.. 3 buah lgu.. hurm babah suro aku yg record time die wat show tuh.. hurm baru nak mkn.... slesai jek derang dpt tpukan hebat dri pnonton2 yg ade..
( kalau time aku kecik2 ..aku n spupu2 yg umor lebey kurang pon slalu wat show kat family .. skang da besa.. sgan ar~) .. hoho da bole mkn!! laksa penang n ketupat palas.. yeah..



230pm~ p.cik jailani n family nak balik da.. mcm besa tangkap gamba dulu.. hurm aku jugak jd "lelaki camera" setting2 .. plap.. bunyi flash... n kmudian salam2 n bye2 .. family ayh lang lepak2 sampai la sayf blik.. sbb td sayf kuar jap.. die g antar abg naufal..



3pm~ jiran aku dtg.. die jd manager time potong2 lembu td.. hoho die bwk dging la.. satu utk family n satu utk aku.. knal jugak aku ek igt tde sape knal tadi.. sbb aku ni diam jek.. time wat keja mmg wat jek tak byk ckp kalau takde membe.. djawab bile dtanya.. itulah prisip aku.. haha

5 pm~ sme tetamu da blik.. aku sambung kerja stipling aku da.. nak kne siap arituh gak.. n pas smyang maghrib ade jemputan dr p.cik jailani.. hurm pkol 9pm..dlm pkol 8 aku punye phone booth da siap!! yeah drafting table pulak mnanti...



910pm~ smpi umh p.cik jailani.. sambil tunggu mkanan men UNO Spin.. hoho keriuhan masih di control.. tde la bsing sgt... n bile mkanan sampai... wahh.. seb bek tak mkn kat umh td.. leh simpan space sket utk makan skrang.. nasik kuning, dging kurma, acar syur, kuzi ayam n wheatbread.. nyum2.. pas makan, kanak2 sambung men UNO.. aku pulak dok kat meja sambil dgr perbualan kaum ibu (umi ngan m,cik azma)... smbil hirup air teh.. panas~

1030pm~balik umah smyng isyak.. hurm ..zzzz

Saturday, 6 December 2008

tertekan?

hm. bru2 ni mmg rase tertekan.. tpi stiap kali naik keta babah rse tertekan itu smakin ilang.. pe sbbnye? sbb nye dkat dlm keta tuh ade stu kate2 hikmah yg amat mnusuk jiwa kalbu shingga ke tulang sum sum.. bunyinye:

kadangkala tuhan mengambil dari kita matahari,
deberikan pula kita hujan dan kilat,
puas kita menangis2 mencari di mana matahari,
rupa2nya tuhan nak bagi kat kita Pelangi.

bile tbaca jek.. hmm mmg rasa lega.. lega yg amat.. mungkin setiap ujian yg melanda kita rase tuhan tak syang kat kite n kadang2 sampai kite marah kat ktentuan tuhan .. tapi kalau berfikiran positif ssungguhnye mmg ade hikmahnyer.. cume kite sedar atau tak jek.. hikmah tu mmg ade.. tunggu dan lihat~