Monday, 8 December 2008

hari raya aji 08

ngehe.. bjumpe kembali dgn mood yg agak baik.. smlam ari raya aji .. byk mende best yg brlaku.. dari pagi sampai la ke mlm..

8 am~ sme da siap2 utk gi ke masjd hidayah (lbey kurang 50 meter dr umah) pg 2 keta sbb ujan renyai2.. attire kali ni jubah warna warni.. ade pkai putih , ade pakai biru, ade klabu.. dan aku.. warne cokelat .. hoho.. sampai kat sner awl lagi.. sempat la join takbir 7 8 kali.. n time khutbah kali ni aku tak tdoo! yeah kejayaan besa uh.. smlm da la tdo lambat.. wat sketch phone booth.. bile da abes khutbah sme brsurai.. mmandangkan tgh jam kat parking lot uh.. aku blik jalan kaki jela.. ujan renyai2 .seb bek ade brother bangla yg baik ati kasi tumpang kat payung dier.. haha..



10 am~ kluar rumah dgn bju itam sluar biru.. disamping kat tgn kiri ade pisau yg bru di asah di tgn kanan pegang payung..ujan la katakan... slaku wakil dr kluarga utk tlg2 lapah lembu.. dulu kat s.alam tade hall mmg org da knal.. tp di kwasan baru ni.. agak trasing sbb x knal ssape..slambe je..sampai saner tgk 2 lembu da jtuh.. tinggal proses roh kuar dari badan jek.. n seminit pastu lagi sekor jatuh.. so total 3 ekor.. hurm kalau kat s.alam dulu.. 9-11 jugak.. mybe komuniti muslim kat sini minoriti tu yg sket jek. tnaga kerja kurang .. so mule2 lepak dulu sbb besenye kerja kite ni potong dging kasi kecik2 tade tros lapah dri lembu uh.. so tunggu je la.. tp kali aku kne panggil utk tarik kulit time nak asing kulit dari badan lembu.. kne tarik kulit, pegang kaki.. tarik sana sini.. huh.. dlu keja ni pakcik2 yg wat kite yg remaja tunggu kat stesen jek.. pgalaman baru~ n kali ni gak aku dberi sebla kaki lembu utk dlapah sorang2.. wah..1st time nih.. tu yg tluke sket tgn masa nak asingkan kan dging lembu dri tulang dier ter asing KULIT aku dari ISI TANGAN pulak.. adeh.. kali ni tak bawak wallet pulak.. dlm tu ade plaster.. hurm tahan je la .. lme gak nak tunggu darah brenti.. tpi da tak da darah aku or lembu.. same2 merah pekat.. haha..

1230pm~ blik umah dgn bju basah sbb ujan pastu ade cebisan2 kecik dri lembu kat baju sluar.. haha mcm bru bunuh org.. dgn pisau lagi kat tgn.. sampai umh tgk da ade byk keta kat umh.. innova( p.ck jailani n family ), myvi ( ayh lang n family ), proton ( sayf ) aku masuk ikut blakang je la.. hurm bau badan mmg lembu.. haha da sbati.. usha2 sket kat dlm umh.. huh mereka tgh bergembira sesama mereka.. sdangkan aku bergembira dgn dging2 lembu..

1pm~ da wangi!! bape kali sabun da.. trun2 baru salam2 n ble nak mkn.. ttibe ade show dri cousin2 aku yg kecik.. nasyid kot.. 3 buah lgu.. hurm babah suro aku yg record time die wat show tuh.. hurm baru nak mkn.... slesai jek derang dpt tpukan hebat dri pnonton2 yg ade..
( kalau time aku kecik2 ..aku n spupu2 yg umor lebey kurang pon slalu wat show kat family .. skang da besa.. sgan ar~) .. hoho da bole mkn!! laksa penang n ketupat palas.. yeah..



230pm~ p.cik jailani n family nak balik da.. mcm besa tangkap gamba dulu.. hurm aku jugak jd "lelaki camera" setting2 .. plap.. bunyi flash... n kmudian salam2 n bye2 .. family ayh lang lepak2 sampai la sayf blik.. sbb td sayf kuar jap.. die g antar abg naufal..



3pm~ jiran aku dtg.. die jd manager time potong2 lembu td.. hoho die bwk dging la.. satu utk family n satu utk aku.. knal jugak aku ek igt tde sape knal tadi.. sbb aku ni diam jek.. time wat keja mmg wat jek tak byk ckp kalau takde membe.. djawab bile dtanya.. itulah prisip aku.. haha

5 pm~ sme tetamu da blik.. aku sambung kerja stipling aku da.. nak kne siap arituh gak.. n pas smyang maghrib ade jemputan dr p.cik jailani.. hurm pkol 9pm..dlm pkol 8 aku punye phone booth da siap!! yeah drafting table pulak mnanti...



910pm~ smpi umh p.cik jailani.. sambil tunggu mkanan men UNO Spin.. hoho keriuhan masih di control.. tde la bsing sgt... n bile mkanan sampai... wahh.. seb bek tak mkn kat umh td.. leh simpan space sket utk makan skrang.. nasik kuning, dging kurma, acar syur, kuzi ayam n wheatbread.. nyum2.. pas makan, kanak2 sambung men UNO.. aku pulak dok kat meja sambil dgr perbualan kaum ibu (umi ngan m,cik azma)... smbil hirup air teh.. panas~

1030pm~balik umah smyng isyak.. hurm ..zzzz

4 comments:

nadia rusli said...

wah..gne teknik stippling??huhu..rajen tol anak mak nih~

ibnfaudzi said...

anak mak mmg rajen~ anak ibu pulak? mesti lg rajen nih

nadia rusli said...

haha..ftn x pnah gne teknik ni selain tym buat epal hr uh..sem lepas...ha,tym kat azwen xde org buat stippling pon??

ibnfaudzi said...

lame kot kalau nak gne stippling... mmg tak sempat siap la jwbnye