usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Monday, 23 April 2012

perkara biase ulang balik..tp utk kali terakhir..mybe

salam,

da dekat akhir sem. da nak kne finalize design.. mcm tahun2 seblum nih... crit 3 umpama final presentation.. segala requirement dah nak kne ade.. tp kali ni byk pulak selingan2 yg membantut kerja studio..

minggu ni saje da masuk 3 ptandingan n 1 tander interior sbuah bookstore.

sandakan sculpture design. hurm last minute... sbb terlalu mengharap kat org.. at last buat sendiri jgak.. struggle2 dan akhirnya.. berjaya hantar pkul 1150pg.. sedangkan dateline die 1200tgh hari



kmudiannya tander utk i malaysia bookstore.. razi yg buat urusan2 org lua, yg bab2 design n graphic saya la yg buat... yg ni xde la kelam kabut sgt tp.. rushing2 jugakla...(gamba xleh nak upload.. sbb msih lagi dlm proses tander2 nih.. )





street race NST.. haha... ini heritage group punye aktiviti.. kire mcm bonding la... so struggle2 tp x mnang.. mlepas 10k.. tp xpe matlamat nak bonding tu nmpk la.. sume hepi dan 2 hari bjalan tak berape nak btol... (sume yg join) ape taknye.. dok memikul pasir 15 kg sambil bjalan nearly 1-2km.. humphh..




haha...dlm mase yg same. ade la jugak dok tlg2 wat design utk program2 sekitar uia anjuran ikram gombak ngan hulu langat......tp slalu bgandingan dgn pai~ sbb die ebat..okeh tu je..

































op.. lg satu..

makin hari makin tempting utk aku nak berpasangan.. haish.. saba fami masanya masih belum tibe..

smuge hati masih thabat di jalanNya.. (walaupon last week da terponteng usrah...  :[ ' o ' ]:  ...)

Tuesday, 21 February 2012

palestine di hatiku..

assalam...

hurm.. ape kabar... dah beberapa minggu sem bermula.. ke sibukan masih belum trasa sgt.. cume suam2 kuku je.. kerje2 utk accreditation pon.. x heavy mne.. jdnye saya ade lah mase sket utk membantu aqsa syarif gombak dlm mende2 design2 nih... kebetulan org kuat die ikhwah yg saya betol2 knal.. rase besemangat sket nak buat.. hee..

tekan2 sane sini... maka jdlah canggini..



alhamdulillah byk input dan comment yg dapat..so.. sampai situ dulu lah kali ni.. wassalam

Friday, 10 February 2012

accreditation.tenat.



2.57 am..

ngantuk.. tp esok kne submit design.. org len dah nak kne print.. aih..

caaem.. council of architecture n accreditation malaysia.. watak saya sebagai asst media.. yg menguruskan segala design2 yg diperlukan dlm event ini.. bukannye nak.. tp jawatan kat archais menyebabkan saya tsangkut kat sini.. ikutkan hati.. aiyoh pnat lah. tp x pe.. pengalaman dan berjasa utk org..

bermula dr akhir sem lepas.. sampai la bulan 3 karang.. byk keje yg kne buat.. each design kne consult dgn lect berulang2 kali.. formality itu penting katenye.. dpt yg review design sume bro suhaimi.. lect yg ternama dlm bidang photography n videography.. hurm byk la blaja..

jdnye di sini ade beberape design da buat.. yg ni utk reminder utk sape yg tak anta lg








jdnye.. sampai itulah wat mase ni.. wassalam.

Monday, 6 February 2012

YOQ 12-menjunjung sirah membumi ibrah.




..assalam...

sekian lame tak mlibatkan sgt diri dgn program2 ikram akhirnye berstuju jugak utk menjd head media utk mukhayyam kali ni.. mule2 expect mcm lme lg bile muaz n rahman call sudi ke tak amik jwtan tu since usrah kami mcm kne arrange mukhayyam kali ni.. tetiap sorg ade jawatan masing2.. jadinye yg paling seswai ngan saya ni la die.. media..jd tanpe berfikir panjang iyekan jelah..

tibe waktunye.. padat pulak la dengan final project.. exm..media utk prog baitul muslim kajang+hululangat.. dan juga pam accreditation.. jadinye kalut2.. so logo dulu na kne design.. pung pang..jdlah gini
tp mendapat kritikan ebat .. kotak kasutla.. tak nmpak ibrah lah. hurm.. i deserved it .. buat dlm seploh minit.. kat skecap.. haha.. then pung pang..





jdilah gini pulak.. hurm ni derang mcm suke.. comel katenye.. hurm bile derang suke saya pon suke.. jdnye.. bolehlah berdiam diri dan menfokuskan diri utk exm dan accreditation.. mase ni project ape sume da settle.. n x lme kmudian nak kne buat video teaser utk muhayyam.. cari bhn2 video yg lepas2.. then buat2.. jd la gini

video

pastu ok.. derang pon suke.. n mcm biase saya lagi la suke.. n lepas tu fokuslah dekat accreditation btol2 since slain menjd media.. saya terlibet dlm documentation jugak.. tp last2 bru taw kne wat banner jugak ..humm.. ok.. orait just ejas2 sket dr logo.. n settle..


alhamdulillah. diterima pakai oleh sume.. lastly bejaya di print dgn harge rm60++.. pastu dah dkat2 last saya jugak design tag brochure and plaque utk penceramah.. hurm.. yg ni mlm tu da mjlis prsmian.. ptg tu bru dok design n print.. tp dgn bantuan najib.. alhamdulillah sume bjalan lancar..haa design sume simple2.. gune ape yg ade jek.. nak cepat la katekan...haha

haa kan sume lebeyh kurang je... haha.. apebile da mls pikir panjang...tp alhamdulillah sume ok je.. x taw la pulak hati derang ckp ape.. ahaha..okeh pade hari kejadian sume ok2.. program best.. kalau nak compare yg dulu pegi kali ni mmg santai.. game pon sronok.. aktvt takla heavy mane..masuk utan ade.. men2 indoorgame ade.. explore race ade.. wargame ade..dodge ball ade.. mcm2 ade.. mmg saya rase heppi la. senang cite... walaupon jadi fc dan ajk juga peserta.. sume sporting abes.. mmg naise.. but then kat hari last tuh.. supposedly saya kne siapkan vid pnutup la kononnye.. tp ade hal blaku.. lptop tibe2 off n x sempat siap.. maka tertanguhlah kerje saya.. slame beberape minggu.. haha.. kire da lambat aa.. smangat mukhayyam tuh da pudar la kot..

actually pc saya kat kaed.. mese tu pulak bercuti kat umh.. so nak bwk balik pc tu mmg la payah.. sbb x lame lepas tu kne bwk balik gi kaed utk accreditation pulak.. mcm2 crite.. so... tangguhlah la kejap penghasilan video. n lambat la sket siap video tuh.. tp outcome die berbaloila ...............kot..

video

jdnye.. itulah crite tentang YOQ 12.. maaflah rakan2 komiti yg laen saya mmg lmbat sket wat keje.. pastu cam clumsy sket.. maaf skali lagi..

p/s: video len ade je.. da compose.. nak sile kutip dgn saya.. [ikhwah only].. marwan tahu mengape... haha

Wednesday, 25 January 2012

makin hari makin tua..

hari bganti hari..da cukup satu sem saya x update.

sem ni byk ceritenye..dari yg sedih mcm nak nanges sampai la gembira mcm nak gile..

yg paling penting adik saya da kat uia gombak.. jd ayah ade ckp.. yg kiteorg ni spy masing2.. saya sbg spy adik saya dan vice versa... kate ayah lg .. org nak grad ni mmg gatal die telebih sket.. almaklum da nak grad.. sape yg tak berpunye tu akan struggle time final sem la.. haha .. gelak.. hanya itu saya mampu lakukan..

tp .. menda tu mmg berlaku.. nmpk jugak kelainan yg berlaku dkat saya dan rakan2 yg nak grad ni... yg dah ade mmg makin ligat nak berdating.. yg tade mmg tercari2.. ade yg berjaya ade yg masih mencr.. tp yg coool pon ade juga.. jenis x amik port..

saya pulak.. mcm biase ade la jugak trase mcm nak mncr.. cis. takkan aa nak forever alone.. tp memikirkann..mase masih x membenarkan... so saya mengambil pendekatan utk cool... tp kdg2 mcm tepikir gak.. tp.. jauh mne memikirkanye.. keadaan masih x membenarkan...so.. its cool again..haha


paling saadd utk sem ni.. presentation final dgn lect yg tak best.. tp nak salahkan lect 100% tak lah.. ditgkkan balik saya pon ade kekurangn.... so outcome die x best gak la kot.. takut nak g check result ngan datin.. tunggu je a result exm kuar cne.. (mungkin dpt check lepas byr saman haha)

paling happpiiii!.. dpt g mukhayyam.. kalau seblum ni byk clash ngan prog sendiri.. kali ni mmg diallocate waktu utk mukhayyam walaupon clash actually ngan preparation accreditation.. tp mukhayyam da book dulu .. so mmg heppi.. jd ajk+faci.. sronok gila.. walaupon begegar lutut
time explore race..

thats all for now.. till next time~

Friday, 2 September 2011

raya yg lain dari lain



assalamualaikum...

pertamanya..
taqabalallahu minna wa minkum
semoga allah menerima segala amalan yg kita lakukan sepanjang bulan ramadhan.

mcm biase pg raya sentiasa ade tazkirah ringkas dr umi n akan ditambah sket2 oleh anak2nye yg lain.. tp kali ni suasana agak kelam kabut memandangkan tgh proses pindah rumah.. tp xpe.. teringat satu tazkirah yg best kat masjid uniten aritu... katenye.. ramadhan dan manusia ni umpama betri..

ketahanan betri tu bgantung kepada kualiti betri tu.. kalau betri cap ayam, lepas sebulan adelah tesemput2 betri tu..itu pon dah charge berjam2.. tp kalau betri kualiti gempak.. charge sejam pon boleh tahan lame.. life span pon boleh tahan bertahun2..

itu betri.. ini pulak manusia.. bulan ramadhan umpama proses mencharge iman manusia utk 11 bulan seterusnya.. dan ketahanan iman manusia tu bergantung kepada kualiti manusia tu sendiri.. kalau die hebat dan terbaik dari ladang, maka.. tahan lame la iman die.. atau begitu jugak la sebaliknye.

jadi di mana kita? muslim yg berkualiti cap ayam, atau muslim yg imannye berkualiti tinggi serta teguh..

dan juga.. bagaimana proses charging kita di bulan ramadhan.. adakah on off .. ataupon sentiasa off atau on... kalau betri hp, on off .. letak la tige jam..mule bar die full lpas 3 4 minit, tinggal satu bar jek.. hurm mcm tu jugak manusia~

khutbah raya.. kat ukm ade quote best. die sedap dlm bahse arab.. baru ade rhytm.. lebeyh kurang gini.

.laisal eid liman 'labasal' jadid, walakinnal eid liman imaanuhu yazid
[diperbetulkan oleh hanifah jailani]
maksud die, hari raye x semestinya berpakaian baru, tp mempunyai iman yg bertambah..

jd tepuk dada tanya iman..

p/s : peringatan di atas diitujukan khas utk saya dan sesiapa yg membaca. segala yg baik dr allah, yg kurang tu dr saya sendiri~

okeh mood raya pulak!!

hu.. raya kali mmg seriyes len... sbbnye kami da berpindah rumah..!! wohoo.. pe brg baju, atau biskut raye.. kami ade rumah raye.. hoho.. ok itu over..

sari seblum raye mean 29 ramadhan, 2 lori antar brg kat umh .. mase tu tgh dok mengecat umh.. proses renovasi. hampir siap.. tp cat dlm umh sume sendiri buat.. cut cost around 2.5k kot.. since cuti why not tolong2 cat.. mule nak cat lua skali, tp risky nak pnjat2 bumbung.. [smangat sampai da wat 3d utk umh.]

so, takdelah homemade kueh raye or ketupat.. just nsi impit+srunding+kuah kacang. attire. mcm biase jubah.. senang n pantas..~ balik smyg mkn sket.. then g umh pkcik jailani.. nearest relative[besan ayah mak]. balik je trus tuka uniform keje.. ha tu la rumah first n last [buat mase skrg].

alhamdulillah.. rumah ni da nmpk mcm rumah.. seblum nih dtinggalkan 5 tahun.. so many things need to be repair n clean..

okeh2 tenet x masuk lg.. ni dok gune broadband.. berebutlah tenet ngan adik2..

wassalam~


kad raye solo


kad raye family