usayd dan fida'

kecomelan tanpa batasan

kamus.vicks.declaration card

dalam flight ke negara bermata sepet

ahna dan ahya

juga kecomelan tanpa batasan

cinta dan mangga

mampukah mangga menjamin cinta yg berkekalan?

subway.seoul

subway yg user friendly.senang nak paham walaupon hampir seratus stesen

mangga dan saya

hanya recycle mangga yg ade

stamp world.seoul

saya dan obama

nmpak sgt obama ni caring orgnye.

terang architecture workshop '11

bersama dengan head delegate yg x brape nak head.

Friday, 31 October 2008

pristiwa di masjid jame'

pada pg hri saya da bgun...dan meneruskan hidop mcm biase.. tp hari ini umi ajk gi branang lagi utk gi umh kwn die.. dulu pg utk ziarah2 tpi kali nih utk ambik barang... so pergilah kami anak branak dgn van ford spectron yg brusia lebih dr 15 tahun tp masih gagah utk berkhidmat... so brg yg nak diambik kali ni agak besar.. tv, kabinet dapur ngan krusi 3 seater.. hurm mule2 agk tak muat.. tp apabila dissun baek punyer akhirnya boot blakang mampu ditutup dgn baik...

apabila on da way ke rumah, saya menerima panggilan dr kwn lama yg mengatakan ade gathering ptg nih kat skolah men dulu... mula2 tanak g sbb cm busy jek arini.. tp memandangkan ini jek mase yg seswai utk saling berjumpa- jumpaan, ok la tuh... so bile sampai rumah kuarkan brg2 n khidmat diri sket n pg ke ktm utk jumpe membe kat kl..

bile da sampia kl central tgk mmg mcm da lambat utk smyg jumaat.. tp takpe la pg gak ke stesen lrt masjid jamek utk mencuba.. mne la tau sempat ker.. so bile da sampai tak sempat kluar dr stesen uh tgk ade da org semyang kat luar stesen ... wahh macam tak sempat...sambil brjalan lju.. saya terfikir gak... mcm derang boleh semayang kat stesen tuh.. sedangkan stesen uh seberang masjid... sebb kat tgh2 ade longkang besa.. huh.. mmg tputus langsung saf die..mazhab mne pulak dierg ikut... tp takpe la.. better gak dr org yg tak smyng..

on da way ke masjid saya lihat ramai org bkumpul kat tepi2 longkang besa uh.. ape kene derang nih? ... pastu bomba pon ade skali.. huh.. mesti ade org jatuh kot.. saya membuat andaian sendiri.. apabila slesai sembahyang ... aku melihat masih ramai lagi yg bertenggek kat tepi2 longkang.. ape kene derang ni... pastu aku trdengar org ckp...'' ade sorang pnagih dadah , curi moto budak skola.. tapi tkantoi.. tak sempat bwk moto die bwk diri jek... pastu tgh lari die pagi la longkang uh n duduk situ'' longkang tu mmg dlm kalau da turun mmg takleh naik sendri.. die ade 2 level n tiap2 level lebey kurang 2.5 m.. tu yg bomba dtg tuh.. owh gtu ker..

so aku pon pg seberang utk tgk muke pnagih uh.. huh mmg mcm pnagih pon.. cengkung jek muke.. pastu gelap2 sket... n pkaian tak bape nak trurus sgt.. org ramai yg kat tepi2 uh mmg tak abes mngutuk2... n suro die serah diri... air kat sungi kat bwh tu laju yg amat... tkut pulak si bomba ni kalau laki tu terjun kat dlm uh.. so polis dtg paramedik pon ade gak


.. precaution la katakan... huh laki tu mmg glamour time tuh.. artis biasa pon tak gtu... hampir sume pemlik henpon berkamera mengambil posisi yg terbaik utk amik gaba mmt uh... kbetulan lepas aku smyng td ade org passing2 epal free.. saya amik satu n mkn sambil usha glagat org ramai di tepi longkang.. nyum2.. best2 bile dpt mknan free..

setelah hampir 30 minit.. saya pon da bosan usha...2epal pon da abes.. saya da nak beredar la.. pastu tetibe org2 bising balik.. ble tgk blakang rupenye laki tuh mcm da nak menyerah... mybe sbb die ngantuk2 kot.. sbb dr tadi saya tgk die tak abes menguap2... takkan nak tdo kat tepi tu kot... lagi baik tdo kat lokap yek... so bile die da nek atas.. ramai la pnonton2 mula balik.. huh... aku pon same.. seb baik aku da siap2 beli tiket kang takut bratur panjang pullak.. seblum balik saya snap la lg gamba time die da nek kat atas



so ksimpulan di sini.. sesape yg nak jadi glamour.. boleh la wat cani.. senang jek... tayah la nak masuk rancangan akedemi fantasia mahupon malaysian idol.. haha... tp bile pkir balik.. perluke kite jd glamour?


p/s: sesape yg tak nampak.. bleh la click kat gamba..

Monday, 27 October 2008

majlis kesyukuran ahmad fidak~

alhamdulillah semalam berlansungnye majlis kesyukuran kelahiran ahmad fidak(pengorbanan terpuji) di muke bumi ini... bertempat di rumah pakcik jailani@umh kak maryam bermula pada pukul 12 sampai pkul 6ptg..

org yg dtg amat menggalakkan... pada awalnya agak slow.. tp pada tgh ari mmg tak ckup tgn nak wat keje....tambahan pulak tnaga pkerja hanyala sendri2 dan tak upah mne2 pihak... so ramaila yg jd jukako sukarela.. top up lauk, basuh pinggan, wat air.. dan mcm2 lg.. walaupon penat~ tapi sronok.. yela berjasa kat org... best uh.. pahla pon dpt per...secara tak langsung boleh berkenal rapat lgi dgn kluarga kak maryam.. dulu kalau adek2 malu jek nak jumper.. skrang boleh main skali tanpa ada rase segan dan silu.. ehe..


gamba utk majlis ni tak byk, sbb bwk kamera yg betri nak abes.. pastu tak de mase pulka nak tangkap gamba.. tp camera satu lagi ade kat ali@si ayah fidak... so nanti la.. free2 nanti mintak la gamba ngan die... hurm pasal menu pulak.. mmg best.. ade kuzi aym yg enak.. kurma daging yg empuk.. roti jala yg menguning... french bread yg lazat... tidak dlupakan air oren yg sejuk segar.. haha sape yg bace nih mesti jeles ar... tapi aku sempat mkn sket jek... nasik n roti... roti jala tak sempat... sob2... konon2 abes kje bole mkn la... satgi tak sempat keje abes lagi roti jala da abes... huh..

overall, mmg best.. sbb bole jumpe ramai org... eratkan ukhuwwah diantara 2 kluarga( mine dgn pak cik jailani's) pastu bole makn kuzi ayam byk2, execise sket bg kluar peluh...(angkat tu..angkat ni...)... hurm byk lg kot... haha... tade point.. ok tu jek.. see u next time..

salamalaykum..

Saturday, 25 October 2008

cuti?..

hurm cuti.... apa mau bikin...kononnye nak design baju..tp tak mula lagi... tp mcm byk pulak kerja2 sampingan... mcm.. tuka aquarium, pasang heater kat umh, baiki almari... dan mcm2 lagi...

tapi paling bermakna.. tlg kak marhamah utk program art bersama bdak2 drjah 6 skolah rendah al amin bangi... huhu mmg best.. dtg2 jek sme tgk mke pelik.. pastu bile tgh2 briefing kak mar ckp ''fami nanti boleh tlg bg tazkirah kejap tak slpas solat dhuha'' ... gulp... tazkirah? wah tak btau pon... er.. nak tolak... malu la naqib aku nanti.. yela dah usrah lelama takkan takleh nak bg tazkirah sket...hurm..''ok je lah.. tgk la macam mana nanti'' aku mengiyakan aje sambil otak ligat mmikirkan ape nak kasi kat budak2 nih...so, seblum prog mula, call angah jap tanye ape tajuk seswai.. huhu..''ala bg jek pasal upsr... derang kan bru abes jek...'' kata angah.... btol jgak.. . so dlm pkul 9 ktorg aja budak2 nih lukis 1 point perspective.. tp simple jek .. kalau kat depan besa n kalau kat blakang lukisan akan jd kecik sket.. so budak2 kne apply mende tuh dlm lukisan.. ble time melukis ramai jek dok melangut.. sbb tak tau nak lukis ape.. haha... aku dulu camni jgak ke? tfikir gak kekadang... so tlg la budak2 ni mlukis, bg idea.. n so on...

ok time solat dhuha da tibe.. aku tak pikir lg pe yg nak ckp.. hurm spontan je la..so ble kak mar slaku mc jemput aku, hurm dpt je mic, intro diri, tanya khabar, tanya pasal upsr, dah ckup brdoa ke belum, da byk amalan ke utk allah trima doa kite, and lastly pose nam...pastu abes.. hehe 5 min jek.. takleh lelama kang x ckup masa pulak


2nd session aja pasal colour pulak.. kak mar wat demo sket kat depan n aja sket pasal hue in colour n budak2 apply dlm lukisan yg derang lukis td... wah.. ade jgak budak2 ni dlm mengaler.. aku pon tunjuk la aper yg tau.. kalau ade ftin nih mesti kagum budak2 nih.. ye la org tere kaler.. siape la si fahmi nih... huh mcm gaya ade buaya mlintang, buaya meniarap free style la katakan..
n ble sme da siap kaler n submit derang punye artwork kak mar wat satu game... yg lukis kat depan pastu teka ape yg di lukisnya.. smangat jek budak2 nih terjerit2 nak jawab.. ade yg berdiri sambil lompat2 nak jawab...aku pon tpkir lg, aku pon cni ke dulu?...haha.. pkul 110pm brenti rehat+lunch+zohor prayer.. sambung pkul 230pm

bile 230pm aku g dewan tgk budak2 ngan k mar pon xde lg.. layan mp3 jap.. satgi budak2 tanya '' bang, bile nak mule balik?'' aku jwb..''lgi 5 min'' haha confident jek.. tp dlm 3 min pas 2 nampak la k mar dtg.. hoho da nak mule balik.. n session kali ni wat 3d card... ohoho men lipat2 kertas pastu potong2 sket, n apply 1 point perspective n hue in colour.. hurm kalau nak tau ade 3 org jek ajk utk cater 80 student skola rendah... so bile da tunjuk kat lcd.. still ramai la tak pham.. huh tak ckup tgn nak melayan.. 3fc tu aku sorang jek lki.. yg len pompuan.. so yg mlayan budak lki hanyalah aku sorang!! mcm2 glaran ade...''muallim2'' ''abg2'' haha.. tp takpe aku lyan jek budak2 nih... tlg lipat2kan tlg gariskan2 n since ade lg budak2 yg langsung tak paham... kne trangkan balik... sbb cara nak buat die agak complicated utk taraf budak2 nih... bukan nak blagak besa tapi da hakikat.. hehe

lastly paham la budak2 nih n tu jd homework utk derang.. esok nak tgk da siap~ so aku brgegasla siap2 utk pulang ke umh.. since kat skola tu ade 2 adik aku.. kne la cri derang n blik nek komuter... babah ngan umi kat s.alam.. ali pulak kat hukm.. kak maryam da nak besalin..
n die bsalin dlm pkul 4pm dgn baby seberat 2.8 rsenye..alhamdulillah betambah lagi anak2 sedara aku..

Friday, 24 October 2008

lpas raya..

ok lpas hari raya nothing special... just jd cikgu utk bdak pmr.. utk few days jek.. kne balik uia da.. sbb ada.. portfolio day... ngehehe

environmental design..101008...

sampai uia je.. dgn smangat tgk blik artwork yg markah rendah utk di redo or touch up...hurm paling rendah b... not bad.. haha..pling tinggi a- jek... hampeh... so decide utk redo yg dpt b jek..
colouring sket..
hurm redo yg water colour ngan marker.. heh itu je sempat.. pastu bile esok hari , bro dtg n bile bincang2 ngan die, die suro touch up sme work yg tampal2 .. mean elevation, 3d drawing ngan 1 n 2 point perspective.. huh.. byk uh... tpi nak dpt a- punye pasal buat la... abes kaler pensel fawas aku gne.. haha.. bile da siap sume trasa puas di hati... smakin berseri rsenye... haha.. angkat bakul pulak...

exm basic theme quran...121008

hoho the only one paper yg aku kne amik sem tu... jeles jek org len... hehe.. tp sjujurnye pd mulanya mmg aku nak repeat jek subject nih... huh sbb jek aku tak confident aku bleh score b+ ke atas utk paper nih... kalau tak drop la pointer aku sem tu.. punce die sbb carry mark aku agk sdikit..ye la.. tak amik serius sgt ttg subject nih.. tp ble btau rakan2 len derang kate jgn.. sbb sem depan ade byk lg subject teori.. hurm... cne ek... at last kbetulan ade sorg studiomate aku nih classmate btq. so blaja la ngan die... hurm... copy note die sket...blaja la ktorg kat studio...
n pda 12 aribulan tbe la time priksa.. kbetulan aritu nana@studiomate wat openhouse raya..n aku igtpriksa kol 9am so bole la nak gi opn house uh.. so dalam pkul 845am da pg ke dewan.. tapi bile da sampai tgk tade spe pon yg knal.. hurm da cuak da sket... btol ke vanue nih?... kbetulan jugak aku ni tade crs(course registration slip) bile tanye wani... die kate ..'tak silap aku btol da tempat nih.. n exm pkul.....230pm..'' ble tgk crs bru tau kiteorg da tlebih smangat... huhu...then balik ke studio balik dgn prasaan hampa n gembira...so ktorg decide nak g open house dulula camtu n balik tros ami k exm.. haha lil bit risky an?.. slambe jek... so pg la ktorg kat umh nana... org pling awl.. hehe n malangnya main dish,nasi briyani tak siap lg.. tpakse ktorg mkn nasi impit n laksa blum balik.. huhu...n smpai uia dlm pkul 2 n exm pkul 230.. haha seb baik... atas train tu mintak tlg membe printkan crs.. tkut pulak takleh msuk exm tuh... haha

Thursday, 23 October 2008

raya pulak...

huhu.. raya tahun ni agak kurang best compare dgn sblumnya... tah cm bosan2 jek...tp dlm kebosanan tu ttp ade kegembiraan die...

mlm raya...300908..

wah manyak bz woo... kne cari jubah adek2 cari baju melayu...pastu kne kmas2.. sbb mlm tu jgak kami nak balik s.alam... so sme tuh kne wat cepat2... hurm mknan raya pon ktorg da siap bungkus2 utk mkn pg esok kat s.alam...n dlm pkul 11pm da siap tutup gate n vroom ke s.alam..dan aku zzz je dlm keta..dlm pkul 12..tsedar balik... huh umi panggil sbb nak suro bukak pintu gate rumah s.alam.. masuk je rumah angkat2 brg sket n zzzz balik atas krusi...

hari raya....011008...

bukak je mata... eh da raya la arini.. tp bile tgk kanan kiri mcm da lambat je ... babah ngan ali dah g surau... pastu umi ckp ''dah2 g siap2 nak jd imam umi ngan opah..''...oh aku da lmbat nih..abes je solat... salam2 cium2... pastu borak2.. siap2... mkn2...siap2... g smyang raya... umi ngan babah ngan opah gi surau dkat umh jek.. aku, adek2, k.yam ngan ali.. gi masjid negri... yeah.. da lame tak g... hoho sume puteh.. pakai jubah an.. sragam jek...



da abes solat tgk jammed pulak jalan nak kluar nih... hurm pe lgi.. snap pic la.. haha.. best... bgaya sakan kat mnara jam masjid uh.. bile da sampai umh.. mkn2 sket pastu tangkap gamba reramai pulak.. hurm tp along,k.mariam,afih, ahna n ahya tade.. derang braya reramai kat okayama, jepon.. kalau dulu along ah setting2 camera ngan tempat.. skang aku plak.. haha..pas tu reramai ktorg g umh ayh lang kat sremban... hurm brya kat sane pulak...


tgh ari raya...

huhu mkn lemang home made dari abg nik ... kalau dulu beli, skang wat sendri... kalut jek umh ayh lang sbb ade tige family yg dtg srentak... so menu lunch aritu mmg byk... makaroni bakar, laksa, nasik dagang. nasik impit dan skutu2nya... huh mmg ber round2 mkn.. bile tank penuh kosong2kan.. haha.. mmg happening.. tambah2 pulak along on9 n reramai la video conference ngan along
dah hampir 3 or 4 jam kat saner... dlm pukul 6 kami pon dah nak bransur pulang ke kajang... sbb ade lg satu umh utk dkunjungi... so mule salam2 n scara x sangka aku msih lagi berpeluang utk mnerima duit raya.. haha igt da tak dpt.. jeling2 je la tgk adik2 dpt.. tp at last dpt gak... hehe malu plak rse..

malam raya...

sampai kajang dlm pkul 9.. n tros ke rumah k.maryam kat bangi... hoho aku pon ttdo jap dlm keta.. mke pon cm srabut2 jek.. sikat2 sket rambut gne tgn... huh ok la tuh.. trun keta n salam tuan umh, p.cik jailani... n msuk dlm rumah.. hoho... dinner arini mkn french bread ngan kuzi daging... nyum2... bile da abes yg tu mkn kueh raya pulak.. hoho... ade gula2 gummy la~ santap yg yg tu je la... best2... bbh tgh borak ngan p.cik aku pulak borak ngan naufal@opal..


n dlm pkul 10 kot..pulangla ke rumah ... huh... gelap jek... since sume da smyng angkat2 barang dri kreta... n tdo...

sekian lama...

oho suda berminggu aku tak update blog nih.. org pon mesti da nek busan tgk blog yg tak update an? aha... gomen2...asif jiddan... bkannya tanak tp .... mula2 bz pastu mood pon da lari... ok2... kita mula crite dari...

seblum raya 1 ..180908...

aha... alhamdulillah di dalam kekalutan project dan tugas masing2 kami k-uia pj telah berjaya mengadakan majlis iftar jame'i dgn jayanya pada hri kamis ..

najib tgh bacekan doa berbuka

dengan berlaukkan aym sambal tumis disertakan dgn acar, kami berbuka dgn hati yg gembira krana kehadiran pada hari itu alhamdulillah agak menggalakkan... even ade sedikit masalah pda mulanya.. tapi overall ok la.. dgn rahman jd mc pastu wajih pulak bg tazkirah... huh mmg memberangsangkan... dan mengenyangkan....hehe. n dalam pkul 8 lebey majlis bersurai dan diakhiri bersalam salaman ala2 semut..

ha ini la die salam bersemut semutan.. kasi peluk sket


seblum raya 2 ..230908...

aha arini special sket.. sbb studio kiteorg(studio 4) wat iftar bramai2... huh sronok tak sudah budak2 nih ble mdm ckp die nak blanja... da la nasi bukhari pak lang(pling glamor kat bazar 17) huhu best jek... hajatnye pkul 7 sme da ade.. tp few je yg dtg... so takpe la.. kemas2 meja, setting tempat utk mdm n family

aha.. ajk2 sukarela tgh susun nasi kat atas meja..anak sapo lanih.. rejen bebeno

... n by 710 ramai da dtg dgn bwk kueh2 sket... huhu lega ati.. dtg jgak derang ni...so berbukalah kami dgn hati gembira... yela mkn free.. lapa pulak tuh..hurm aku cm bese la ske candid2.. mkn tak abes lg da g snap gamba org


sme tgh khusyuk mkn nih... nyum nyum...

ni la mdm kami, zazarida rifin... dgn baby..

bile sme da kenyang, tibe la mse utk tangkap amba reramai.. haha time ni sme jd cm kekanak... wat tanduk kat org la... men lompat2 la.. dan photographer pulak husband mdm.. huhu geleng2 pasrah jek tgk glagat kteorg..
ya.. ni la sume studiomate aku...